IKKE BEKYMRET: Familien (f.v.) Hassan al Hassen (4), Kaddour al Hassan, Nermeen al Abdallaa og Diana (1) frykter ikke innstrammingstiltakene i asylpolitikken. Foto: Frode Hansen , VG

Syrisk flyktning: – Jeg synes ikke kravene høres for strenge ut

REFSTAD (VG) – Jeg vil være norsk, lære norsk, bli kjent med mennesker og ta ferdig utdannelsen i biologi, sier syriske Nermeen al Abdalla som ikke er skremt over regjeringens asylforslag.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Hvis de gjør det veldig strengt vil det gjøre at ikke alle vil hit, det er klart. Man vil ikke komme hit om man hører det er strengt og at mennesker er kalde mot deg.

Kaddour al Hassan veiver med armene som for å demonstrere sin mening.

Utenfor samtalerommet pulserer livet på Refstad transittmottak i Oslo. Lyden av både voksne og barn som hoster og harker vitner om at influensasesongen har nådd hit også. Mennesker vandrer opp og ned i gangene, utveksler noen ord med hverandre, før de går videre.

Få oversikt: Slik vil Listhaug stramme inn

Al Hassan og hans kone Nermeen al Abdalla og deres to barn Hassan (4) og Diana (1) har bodd på mottaket siden november.

– Jeg hadde en onkel som bodde i Norge på 70-tallet og han fortalte at det var gode rettigheter i Norge og at menneskene var snille. Det var derfor vi ønsket å komme hit, sier far i familien.

– En selvfølge å bidra i samfunnet

Frp med innvandringsminister Sylvi Listhaug i front presenterte tirsdag en rekke forslag til innstramminger i asylpolitikken. Høringsbrevet er på 150 sider og inneholder over 40 større og mindre tiltak som har som mål å gjøre det mindre attraktivt å søke asyl i Norge.

Ap-Giske: – Dette er ikke provoserende

Forslagene har fått blandede reaksjoner i det politiske miljøet, og de får også blandet mottakelse blant dem VG møtte på Refstad. Familien al Hassan mener ikke forslagene høres for urimelig ut, og uttrykker derimot stor takknemlighet over å ha kommet til et trygt land.

Flere raser: - Hun er totalt uegnet

– Vi ønsker å bli værende i Norge uansett om vi må vente i tre eller fem år før vi får svar, sier Kaddour.

SELVFØLGE: Både mor og far mener det er en naturlig å bidra i det norske samfunn. Foto: Frode Hansen , VG

Hans kone Nermeen al Abdalla mener det er en selvfølge å jobbe og bidra til det norske samfunnet.

Hassan (41): – Norske myndigheter vil ikke ha asylsøkere inn i landet

– Jeg synes ikke kravene høres for strenge ut. Jeg vil være norsk, lære norsk, bli kjent med mennesker og ta ferdig utdannelsen i biologi som jeg har startet på, sier hun.

– Alt er bedre enn Syria

Familien som snart vil telle fem flyktet fra Idlib i nordvestlige Syria i 10. oktober i år. De hadde før den tid vært flyktninger i Libanon, men vendte hjem til Syria i håp om at borgerkrigen i landet hadde roet seg. Det hadde den ikke. Da Nermeen ble gravid på ny følte paret at de var nødt til å sikre en trygg framtid for sine barn.

Fått med deg? SV raser mot Listhaug: Hun er totalt uegnet

– Vi ville ha reist for to år siden, det var da det begynte å bli virkelig ille i hjembyen vår. Men vi var for redde for reisen, sier hun.

Det tok 18 dager å komme seg fra Idlib til Oslo, og familien har siden den gang vært både på Refstad og på akuttmottak i Kragerø.

Sønnen Hassan (4) ligger på farens fang dypt konsentrert i rytmer og lys fra en musikkvideo på telefonen. Han smiler for seg selv. Lillesøster Diana (1) stirrer med store, brune øyne på sin bror.

Les også: Venter ny flyktningstrøm i 2016

– Uansett hvilke regler de innfører vil det være bedre her enn i Syria, sier far og stryker sønnen over håret.

– Alt vil være bedre enn Syria.

Ulike reaksjoner blant beboerne

Gangene på Refstad er hektiske. Flere flokker seg til foran dørene som er utstyrt med kodelås. Bak hver dør bor flere asylsøkere. Små barn løper mellom beina på foreldrene, drar litt i buksebeinet og gjemmer seg nysgjerrige bak plagget. Luften er tung.

BOR PÅ REFSTAD: Ali Mzgeen (f.v.), Mouhamad Alibo og Abdulwahab Alshawa har ulik oppfatning av innstrammingene. Foto: Frode Hansen , VG

– Jeg forstår godt at de vil skjerpe kravene, forteller Ali Mzgeen.

De som får opphold: Slik skal de integreres i Norge

Mzgeen har flyktet fra Syria og forteller at han alltid har hatt en drøm om å komme til Norge. Både hans far, mor og søsken oppholder seg for tiden i Tyskland, men han ønsket selv å dra alene til Norge. Han forteller at han har bodd på Refstad i over tre og en halv måned, og håper at han snart får dra videre på en mer permanent plass.

– Noen venter veldig lenge, mens andre får dra videre etter veldig kort tid. Det er som et lykkehjul. Jeg synes jeg har vært her lenge. Men jeg er enig i at det burde stilles strengere regler. Alle burde bidra for framtiden her, mener Mzgeen.

Les også: Høyre vil ha strengere regler for oppholdstillatelse

Mottakskameraten Abdulwahab Alshawa mener derimot reglene er for strenge.

– Vi må slappe av. Vi kommer tross alt fra krig og vi trenger ro, mener han.

Synes det er strengt nå

Yaser Ali, hans kone Wisal al Matar og deres barn Yamen (6), Mouhamad (3) og Abdallatif (7) fra Syria bor helt i enden av bygget som huser familier på Refstad.

FRA SYRIA: (t.v.) Far Yaser Ali (40), mor Wisal al Matar (30) og barna (f.v.) Yamen (6), Mouhamad (3) og Abdallatif (7). Foto: Frode Hansen , VG

Yaser er usikker på hva han mener om innstrammingene, og mener allerede det er strengt. Han er likevel mer opptatt av at hverken hans eller andre barn på Refstad får gå på skole mens de oppholder seg der.

– Det er ikke godt for barna å oppholde seg her hele dagen, de trenger noe å gjøre, mener han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder