LANGT FRA LØSNING: Hans Olav Syversen (KrF) (t.v.) og Terje Breivik (V) snakker med pressen utenfor møterommet etter et kort møte i budsjettforhandlingene med regjeringspartiene Høyre og FrP på Stortinget tirsdag formiddag. Foto:Håkon Mosvold Larsen,NTB scanpix

KrF og Venstre om forhandlingene: – Situasjonen er kritisk

KrF og Venstre er særdeles misfornøyde etter nytt kort møte tirsdag morgen. Nå er det time-out i budsjettforhandlingene.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

– Vi er i en kritisk situasjon, sier KrFs Hans Olav Syversen.

Venstres nestleder Terje Breivik bekreftet at heller ikke de kan leve med regjeringspartienes fjerde skisse til løsning til budsjettforhandlingene.

– Siden søndag er det ikke lagt én ny krone på bordet, så du kan godt si det er stillstand, sier han til VG.

Etter et kort møte med Høyres Svein Flåtten og Frps Gjermund Hagesæter tirsdag formiddag, gikk partene hver til sitt.

– Vi har behov for å diskutere internt hvordan vi håndterer dette videre nå, sa Breivik.

Frp på smertegrensen

Hagesæter fra Frp sier at hans parti nærmer seg en smertegrense for hva de kan gå med på.

– Vi har strukket oss lenger enn langt. Vi har gått inn på en del ting som ikke er så veldig populære hos våre velgere, sa han.

Høyres Svein Flåtten sier alle partiene deler bekymringen for den dårlige framdriften og behovet for å øke tempoet.

– Stemningen mellom partiene er fortsatt konstruktiv. Men vi ser at tiden går, og vi prøver å kjøre opp farten, og det skal vi greie, sier han.

Fastlåst det siste døgnet

Etter én ukes budsjettforhandlinger på Stortinget har temperaturen og tonen mellom de fire borgerlige partiene tatt seg kraftig opp det siste døgnet. Som VG meldte sent mandag kveld er situasjonen mer eller mindre fastlåst.

Steilest er frontene mellom Siv Jensens Frp og Trine Skei Grandes Venstre.

– Akkurat nå virker situasjonen ganske fastlåst. Og det er de to partiene det står på, sier en sentral kilde til VG.

Hele Frps stortingsgruppe deltok mandag kveld i et hastemøte for å diskutere hvor partiets smertegrense går, og hvilke symbol- og hjertesaker man kan ofre.

Flere kilder fortalte da VG at frustrasjonen er stor over samarbeidspartiet Venstre.

– Galskap

– Forslagene til økte miljøavgifter er galskap. Frp ligger under 10 prosent på enkelte meningsmålinger allerede, og det sier seg selv at vi av alle ting ikke kan være med på å øke bila vgiftene og drivstoffavgiftene. Da vil vi ha null troverdighet overfor egne velgere, sier en Frp-kilde.

Da regjeringen la fram sitt forslag til statsbudsjett for 2015 den 8. oktober, var nettopp milliardlettelser til bilistene en av de store Frp-seirene.

Venstres knallharde krav om grønt skatteskifte går imidlertid ikke i hop med Frps ønske om å lette avgiftsbyrden for bilister.

Avhengig av støtte

Ifølge TV 2 skal den fjerde skissen til løsning ha inneholdt endringer som skulle komme Venstre i møte på dette området.

Venstres sjefsforhandler Terje Breivik ville ikke si noe om profilen på det siste forslaget fra regjeringspartiene, men røper:

– Vi er ikke kommet dit at vi konkret har diskutert grønt skatteskifte.

Regjeringen har ikke flertall i Stortinget og trenger støtte fra KrF eller Venstre for å få vedtatt statsbudsjettet for 2015.

Finanskomiteen på Stortinget må levere fra seg sin innstilling om statsbudsjettet senest 20. november, og forhandlingene bør derfor komme i mål i god tid før denne datoen.Kommersielt samarbeid: Rabattkoder