VIL VENTE: Kristelig Folkepartis leder Knut Arild Hareide, her under partiets oppsummerende pressekonferanse før sommeren. Foto:Berit Roald,NTB scanpix

KrF-Hareide advarer mot kutt i formueskatten

Frp-topp foreslår å bytte formueskatt med ny skatt på

utbytte

KrF-leder Knut Arild Hareide ber finansminister Siv Jensen
(Frp) droppe kutt i formueskatten denne høsten, og vil heller kutte i selskapsskatten.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Det vil være uklokt å gjøre store skatteendringer nå. Jeg vil advare mot å redusere formueskatten nå i høst, sier Hareide til VG.

Han sier KrF ikke er innstilt på noen store skattelettelser i statsbudsjettet for 2015, som regjeringen legger frem 8. oktober.

Vil vente

Hareide ønsker å vente på at et utvalg som skal gjennomgå det norske skattesystemet, Scheel-utvalget, skal levere sin innstilling i høst. Dermed mener KrF-lederen at store skatteendringer ikke bør komme før i statsbudsjettet for 2016.

Men en endring KrF sier de kan gå med på under forhandlingene mellom Høyre, Frp og Venstre og KrF i Stortinget er den svenske formueskattemodellen.

– Jeg er villig til å diskutere en reduksjon i formueskatten på det som kalles arbeidende kapital, det vil si traktorer, maskiner, arbeidsutstyr og båter. Da er det viktig at vi ikke fjerner skatt på private formuer, luksusyachter og lignende.

– Hvem skal definere hva som er arbeidende kapital?

– Dette er ikke tatt ut av luften. Dette er modellen som den sosialdemokratiske regjeringen i Sverige innførte, og som den borgerlige regjeringen nå har fjernet. Her i Norge har KrF bred støtte for denne modellen fra blant annet Bondelaget, Fiskarlaget og delvis også Trond Giske, sier Hareide.

Galematias

Han sier også at det vil være fullstendig uaktuelt for Kristelig Folkeparti å gå med på en fullstendig fjerning av formueskatten før regjeringspartiene Frp og Høyre kommer frem til en ny skatt som like godt eller bedre kan skattlegge landets rikeste.

– Å fjerne hele formueskatten og gjøre noen av Norges rikeste til nullskatteytere vil være galematias, sier Hareide.

Samtidig tror han ikke regjeringen vil klare å fjerne formueskatten i perioden uansett.

– Jeg tror skatteutvalget vil foreslå en reduksjon i selskapsskatten. Dersom vi må gjøre ytterligere reduksjoner der, så gir det betydelig mindre muligheter for å gjøre kutt i formueskatten, sier KrF-ledren.

FINANSMINISTER: Siv Jensen (Frp). Foto:Vegard Wivestad Grøtt,NTB scanpix

Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann på Stortinget, Gjermund Hagesæter, sier til VG at han er helt uenig med Hareide i at regjeringen er bundet til å prioritere selskapsskatten.

– Det er viktigere at vi får fjernet formueskatten enn at selskapsskatten reduseres. Forskjellen er at formueskatten rammer alle bedrifter, uansett om de tjener penger eller ikke. Selskapsskatten øker i takt med overskuddet, og er slik sett mer presis, sier Hagesæter.

Åpner for ny skatt

Hagesæter sier tilbakemeldingene fra næringslivet om behovet for å fjerne formueskatten er så tydelige at regjeringen må ta grep.

– Samtidig kan ikke vår skattepakke bare være kutt i formueskatten. Da ville vi fått masse reaksjoner.

Han sier også at Hareides krav om at formueskatten ikke kan fjernes uten en annen skatt for de rikeste er noe regjeringen jobber med.

– Jeg har selv et forslag vi bør se nærmere på her, og det er å utvide utbytteskatten. I dag er det en skjermingsrente på utbytteskatt, som gjør at man kan ta ut en gitt mengde skattefritt. Jeg vil foreslå at vi får utredet muligheten for å erstatte formueskatten ved å fjerne den skjermingsordningen, sier Hagesæter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder