LITEN ENDRING: Leder i KrFs programkomité, Dagrun Eriksen, er fornøyd med at partiet nå programfester å sikre homofile pars juridiske trygghet. Her under pressekonferansen om landsmøtet tirsdag. Foto: NTB Scanpix

KrF med løfte til homofile foreldre

(VG Nett) For første gang i partiets historie programfestes arbeidet for å sikre homofile pars rettigheter som foreldre.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Det går frem av programkomiteens andreutkast til partiprogram for 2013-2019.

«KrF er opptatt av å sikre ekteskapet mellom mann og kvinne i lovverket. Dette har vist seg å være den mest stabile rammen rundt barns oppvekst (...). Samtidig har samfunnet også et ansvar for å sikre barns og voksnes juridiske rettigheter uavhengig av foreldrenes samlivsform. KrF vil sikre likekjønnede pars behov for juridisk trygghet i lovverket», heter det i utkastet.

Skal vedtas på landsmøtet

Det er ikke meldt inn endringsforslag til formuleringen, så løftet om å jobbe for homofile pars rettigheter blir etter all sannsynlighet vedtatt som KrF-politikk på partiets landsmøte i Trondheim i helgen.

- Dette er ikke nytt med tanke på hvordan vi har stemt i Stortinget, men det er nytt at det nå skal slås fast i partiprogrammet. Jeg synes det er flott, det handler om at vi anerkjenner samfunnets ansvar for å ta vare på alle, sier nestleder i KrF og leder i programkomiteen, Dagrun Eriksen, til VG.

Samtidig avviser hun at den nye formuleringen betyr en liberalisering av partiets verdipolitikk.

- Det er ingenting som tyder på at partiet ligger i forkant av det programkomiteen foreslår. Samtidig opplever jeg at partiet er samstemt om dette, og det er en viktig erkjennelse. Så har vi denne presiseringen om at det gjelder foreldre så lenge de er to, sier Eriksen.

Ikke kamp mot ekteskapsloven

I det nye programforslaget er det heller ikke et uttalt mål at partiet skal jobbe for å reversere den kjønnsnøytrale ekteskapsloven, som åpnet for at homofile kan gifte seg på lik linje med heterofile.

Men Eriksens eget hjemfylke, Vest-Agder, reagerte på dette da programforslaget ble presentert. Nå har fylkeslaget foreslått å ta med den gamle formuleringen videre fra forrige programperiode, men hevder det ikke er noen stor sak.

- Det forslaget som foreligger er et godt utgangspunkt, men vi ønsket å ha med den presiseringen som er mer tydelig på at ektekteskapet er for mann og kvinne. Det er ikke noe dramatisk i det, hevder Vest-Agders førstekandidat Hans Petter Grøvan til VG.

KrFs landsstyre har vurdert endringsforslaget, og det blir ikke tatt opp til avstemning hvis ikke Vest-Agder KrF selv ber om det. Det har de foreløpig ikke avklart om de vil.

Om de ikke gjør det, blir programkomiteens formulering stående: «KrF er opptatt av å sikre ekteskapet mellom en mann og en kvinne i lovverket.»

- Så dere tror ikke KrF med dette vil akseptere den nye ekteskapsloven?

- Nei, jeg oppfatter det ikke slik. Min oppfatning er at vårt syn ligger fast, på at ekteskapet er for mann og kvinne, og at denne kampen kan kjempes videre, sier Grøvan.

PS! Det var Hans Petter Grøvan som vant toppkandidatplassen i Vest-Agder KrF foran nettopp Dagrun Eriksen . Eriksen må dermed ut av Stortinget til høsten, men stiller til gjenvalg som nestleder på helgens landsmøte.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder