VIL HA FORBUD: Sentrale politikere i Ap, KrF, Venstre, Sp og SV vil ha nasjonalt forbud mot ansiktsdekkende plagg i skoler og høyere utdanning. Elodie Khatir (26) sa til VG at hun ikke kom til å gå utendørs mer da et forbud ble innført i Frankrike. Foto: Kristofer Sandberg VG

Frp-Sylvi: Nei til nasjonalt niqab-forbud i skolen

Ap-Bøhler: Ansvarsfraskrivelse

Regjeringen og Sylvi Listhaug (Frp) ser ingen grunn til å innføre et nasjonalt forbud mot plagg som dekker elevers og studenters ansikt. – Ansvarsfraskrivelse, mener Jan Bøhler i Ap.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Fremskrittspartiet har i flere år gått inn for å innføre forbud mot heldekkende plagg i i skolen.

Partiet har også anklaget Arbeiderpartiet for å skyve den enkelte lærer eller rektor foran seg for å håndheve forbudet - fremfor å innføre et nasjonalt forbud.

Les også: Lærerstudent i Telemark får ikke bruke niqab

Derfor finner Aps Jan Bøhler det oppsiktsvekkende at integreringsminister Sylvi Listhaug nå sier nei til et nasjonalt forbud.

«Når det gjelder heldekkende plagg som niqab og burka er dette et lite problem i skolesammenheng og på andre offentlige institusjoner. I den grad slik praksis skaper utfordringer finner den enkelte kommune eller den enkelte offentlige instans lokale løsninger, i noen tilfeller også forbud. Eksempelvis har Oslo kommune innført et forbud mot plagg som helt eller delvis dekker elevenes ansikt», skriver Listhaug i sitt svar på Jan Bøhlers skriftlige spårsmål til statsråden.

DROPPER NIQAB-FORBUD: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug fotografert på Fyrstikkalleen skole der hun snakket om tvangsekteskap og kjønnslemlestelse. Foto: Frode Hansen VG

Les også: Studenten Alla hevder hun må slutte på HiOA pga niqab-bruk

Hun avviser at et nasjonalt forbud er aktuell politikk for Frp/Høyre-regjeringen.

«Det finnes med andre ord et handlingsrom lokalt som fungerer i de tilfeller utfordringer oppstår. Regjeringen vil derfor ikke, på det nåværende tidspunkt, innføre et nasjonalt forbud mot niqab og burka i skolen», fastslår Listhaug.

Stortingsrepresentant Bøhler fra Groruddalen i Oslo, er svært skuffet over Frp-statsrådens svar.

VIL HA NIQAB-FORBUD: Jan Bøhler (Ap) mener innvandringsminister Sylivi Listhaug (Frp) ikke leverer det nasjonale niqab-forbudet Fremskrittspartiet egentlig går inn for. Foto: Frode Hansen VG

– Sett i lys av Frp's tidligere forslag om niqab-forbud og deres velkommen etter-kommentarer da Agenda-utvalget kom, er svaret hennes skuffende og oppsiktsvekkende. Dette spørsmålet har også dukket opp på statlige høyskoler og det er en prinsipiell sak som handler om å sette ned foten for de mest ekstreme fundamentalistene. Her bør samfunnet ta et felles ansvar for å sette grenser og bygge holdninger, og ikke skyve det over på de lokale, sier Bøhler til VG.

Lest denne? Holdt foredrag i niqab for skoleklasser

Han synes også at lærere og elever/studenter skal kunne se hverandres ansikt når det kommuniseres på skoler, universiteter og høyskoler.

Keshvari: Forby heldekkende plagg

Senest i slutten av august uttalte Fremskrittspartiets innvandringstalsmann på Stortinget, Mazyar Keshvari at partiet en rekke ganger, både nasjonalt og lokalt, har fremmet forslag om å forby all bruk av heldekkende plagg og islamistisk uniformering i norsk skole.

Han beklaget at partiet ikke har fått de andre partiene på Stortinget med seg på forbudet.

Nå sier imidlertid det tverrpolitiske Agenda-utvalget med representanter fra både Ap, KrF, Venstre og Sp et ja til et nasjonalt forbud mot niqab og burka, mens Frp altså sier nei i regjering.

Hanne Skartveit kommenterer: Jeg vil se hvem du er

– Ansvarsfraskrivelse

– Det er ganske spesielt at Listhaug her går imot hva sentrale folk i Venstre, KrF, SV, Sp og Ap mener - og som vi nå kunne ha skapt tverrpolitisk enighet om. Det er en ansvarsfraskrivelse å overlate et niqab-forbud til hver enkelt skole, kommenterer Bøhler.

Han synes det er gledelig at utvalget kom frem til ikke den den enkelte skole skal slite med disse konfliktene når de dukker opp, men lage nasjonale regler, slik at alle har det samme å forholde seg til.

– Hvis en slik felles regel innføres, vil det også bli mindre rom for press på jenter fra ekstreme fundamentalistiske krefter om at de skal bruke slike plagg, sier Jan Bøhler til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder