LAG DIN EGEN: I dag kan du selv lage en parole hos VG på kvinnedagen.
LAG DIN EGEN: I dag kan du selv lage en parole hos VG på kvinnedagen. Foto: Tegning: Roar Hagen , VG

Tajiks parole på kvinnedagen: Penger, sex og makt

INNENRIKS

Ap-nestleder Hadia Tajik vil ha parolen «Penger, sex og makt», mens LO-leder Gerd Kristiansen vil gå under «Retten til en lønn å leve av».

Publisert: Oppdatert: 09.03.16 13:57

VG har invitert flere norske kvinner til å komme med hvilken parole de ville valgt for 8. mars.

Hva kjemper du for? Lag din egen parole og bli med i VGs digitale 8.mars-tog!

Tidligere kulturminister og nå nestleder i Arbeiderpartiet, Hadia Tajik (32), ønsker seg parolen «Penger, sex og makt».

– En sentral forutsetning for likestilling, selvstendighet og uavhengighet er å ha en egen inntekt man kan leve av. Fortsatt er kvinner avhengige av menn. Fortsatt lar kvinner være å forlate menn de egentlig burde gått fra, fordi de er økonomisk avhengige. Fortsatt sliter kvinner økonomisk hvis de først velger å gå, sier hun til VG.

– Kontroll over egen kropp og seksualitet er en forutsetning for trygghet og utvikling. Over hele verden er seksualisert vold og overgrep et stort problem. Kvinner som blir skadet fordi de er kvinner. Og fortsatt kontrolleres og begrenses jenters sosiale hverdag, gjennom krav om å leve «ærbare liv».

LES OGSÅ: – Karrierekvinnen døde med Tårnfrid

Hun legger til at 50 prosent av befolkningen er kvinner.

– Vi burde også eie, styre og kontrollere halve verden. Sånn er det ikke nå, verken i verden eller Norge.

– Vold mot kvinner den viktigste parolen

Likestillingsminister Solveig Horne (47) sier hun selv ikke markerer kvinnedagen ved å gå i tog, men at det er viktig for henne å delta på 8. mars - arrangementer som likestillingsminister.

Les også: Ti grunner til å markere kvinnedagen

– Vold mot kvinner er fortsatt vår største likestillingsutfordring og jeg mener det er den viktigste parolen, sier hun til VG.

– Jeg brenner sterkt for ikkevold og solidaritet med alle mennesker, dyr og natur. En parole med en sitat fra Alice Walker ville jeg båret høyt og tydelig, sier komiker Shabana Rehman (39) til VG.

Hun sier parolen dermed ville vært: «The animals of the world exist for their own reasons. They were not made for humans any more than black people were made for white, or women created for men.»

– Ikke be oss bøye hodet!

Artist Mariann Thomassen (37) mener Norge er et av de mest likestilte landene.

Les kommentar: Kvinnedagen og all annen elendighet

– Men på lønn og likt arbeid er det fortsatt litt urettferdig, sier hun, og legger til at hun velger seg klassikeren «Lik lønn for likt arbeid» som parole.

VG-journalist og kommentator Shazia Sarwar (41) sier hennes parole ville vært «ikke be oss bøye hodet, ikke be oss holde kjeft!»

– Minoritetskvinner utdanner seg og gjør lynkarrierer. Men taler de fritt, mister de respekt på hjemmebane. Hva er utdanning og rikdom og god oppfostring verdt om man ikke kan bidra til å endre verden til et tryggere og bedre sted for kvinner og menn? Forklarer hun.

NHO-leder Kristin Skogen Lund (49) sier til VG at hun ville valgt parolen «Nei til kontantstøtte» på 8. mars.

Komiker Sigrid Bonde Tusvik (36) mener «Alle mann - alles ansvar» er en god parole.

– Som jeg har skrevet i Dagsavisen, mener jeg at alle har ikke alt ansvar hele tida, men alle har litt ansvar noen ganger når det kommer til å behandle kvinner mer likestilt! Hvis alle gjør litt kommer vi MYE lenger, sier hun til VG.

– Ikke døm meg som kvinne

Faten Mahdi al-Hussaini (21) fikk mye oppmerksomhet da hun i 2014 holdt en engasjert tale under en demonstrasjon mot IS i Oslo. I etterkant ble hun kritisert for å være ekstrem, noe hun avviste.

Hun forteller til VG at hun har fått flere kommentarer på at hun ikke kan gjøre det samme som gutter siden hun er jente.

– Min parole ville vært «ikke døm meg som kvinne», sier al-Hussaini.

LO-leder Gerd Kristiansen (60) velger «retten til en lønn å leve av» dersom hun skal velge en parole.

– Jeg har vært tillitsvalgt i hele mitt voksne liv, og fulgt med på hvor vanskelig det har vært å få hele stillinger, spesielt i helsesektoren som jeg kjenner best fra eget yrkesliv. Her er det fortsatt mye upløyd mark og altfor mange som må nøye seg med små stillinger og deltidsstillinger mens de ønsker heltidsarbeid, sier hun til VG.

Her kan du lese mer om