UMYNDIGE INGEN ADGANG: Fra 1. januar må solstudioene ha et system for å kontrollere hvor gamle kundene deres er. Foto: Heiko Junge NTB scanpix

Alderskontroll ved alle solarier fra nyttår

Fra nyttår må alle norske solarier ha system for å kontrollere at ingen under 18 år bruker solarium.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

18-års aldersgrense for bruk av solarium ble innført allerede i 2012, men til nå har det ikke vært et system for å kontrollere at dette blir fulgt. Alderskontrollen skulle egentlig ha trådt i kraft 1. januar 2016, men ble utsatt for å gi eierne av solstudioene bedre tid til å innrette seg etter de nye reglene.

Det er ikke lov å tilby solarium til personer under 18 år ettersom overdreven soling, både utendørs og i solarium, gir økt risiko for hudkreft, spesielt hvis solingen skjer i ung alder.

Sett denne? Sovnet i solarium - våknet innelåst dagen etter

Fra 1. januar må solstudioene ha et system for å kontrollere aldersgrensen. Det kan skje gjennom visning av legitimasjon, elektronisk registrering, bank-ID eller lignende løsninger.

– Verdens helseorganisasjon har slått fast at solarium er kreftfremkallende. Vi vet at risikoen for hudkreft øker jo tidligere man starter solingen. Jo mer man bruker solarium, jo høyere er risikoen, sier Tone Mette Sjømoen, seksjonssjef i Statens strålevern til NRK.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder