I RETTEN: Merete Hodne (til høyre) med sin forsvarer Linda Ellefsen Eide i lagmannsretten. Foto: Carina Johansen, ntb scanpix

Hijab-dømt frisør saksøkes for uttalelser på Facebook

Malika Bayan (24) går til søksmål mot frisør Merete Hodne på bakgrunn av Facebook-uttalelser. – En form for trakassering, sier Hodnes advokat.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Merete Hodne ble i Gulating lagmannsrett fredag forrige uke dømt til å betale en bot på 7.000 kroner for å ha nektet hijab-kledde Malika Bayan (24) adgang til sin frisørsalong på Bryne. Nå fortsetter den rettslige striden.

– Bakgrunnen for søksmålet er to uttalelser på Hodnes Facebook-sider som omhandler Bayans privatliv og som etter vårt syn går utenfor ytringsfrihetens rammer, sier 24-åringens advokat, Sulman Hussain hos advokatfirmaet Actio til NTB.

Søksmålet blir ikke godt mottatt hos Hodnes advokat Linda Ellefsen Eide.

– Vi fikk melding i går via NTB om at det vil komme et søksmål. Vi vet ingenting mer i dag, og tenker det er uheldig at de går ut i pressen med det før de har forsikret seg om at det er mottatt hos oss. Det er en form for trakassering. Vi får ta stilling til innholdet i søksmålet når vi har mottatt det, sier hun til VG.

Les også: – Jeg ser på det som et totalitært symbol

50.000 kroner

Bayans advokat Sulman Hussain sier til VG at prosesskrivet ble sendt for flere dager siden, og at det burde ha kommet fram.

Han opplyser at de vil be om oppreisning på 50.000 kroner for skaden de mener Bayan er påført som følge av uttalelsene.

– Vi ønsker ikke å ha uttalelsene på trykk, men Hodne bretter ut min klients privatliv og skriver om hendelser av svært privat karakter offentlig på Facebook, sier Hussain.

– I tillegg kommer Hodne med svært negative karakteristikker av Bayan, sier han.

Bakgrunnen: Nektet å slippe inn kvinne med hijab

– Ut over ytringsfrihetens rammer

Som eksempel nevner Hussain begreper som «psykopat», «slange» og «lystløgner».

– Dette er uttalelser om min klient som går ut over ytringsfrihetens rammer og rammes av skadeerstatningslovens paragrafer om ærekrenkende utsagn fremsatt i det offentlige rom, sier han.

Kommentar: Frisørsaken: Helt uakseptabelt

– Vi har sendt prosessvarsel både til Hodnes advokat og til Hodne selv og venter nå på svar, sier Hussain.

Hussain sier at han håper saken kan komme opp i Jæren tingrett i løpet av våren, om det ikke inngås forlik før den tid.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder