ALDRI OPPLEVD MAKEN: Eiendomsmegler Christian Falkenberg har heftige dager på jobb i et brennhett Oslo-marked. 50 kom på visning på denne leiligheten. Fire var med i budrunden. Foto: HELGE MIKALSEN, VG Foto: Helge Mikalsen VG

Eiendomsmegler om boligmarkedet i Oslo: – Spinnvilt

Solgte toroms-leilighet til over 1 million kroner over prisantydning

I Oslo har boligprisene steget over 15 prosent det siste året. Eiendomsmegler Christian Falkenberg har aldri opplevd maken til prispress og underskudd av boliger i Oslo.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Utenfor en leilighet på Majorstuen i Oslo setter daglig leder Christian Falkenberg i Privatmegleren Park opp skilter som viser vei til visning. Salgsobjektet er en brukt toroms-leilighet på 37 kvadratmeter med prisantydning på 2,95 millioner kroner.

En så høy pris for en leilighet av denne sorten var nesten utenkelig for bare to år siden, ifølge eiendomsmegleren.

– Jeg har jobbet som megler i 20 år og har aldri sett maken til prispress og underskudd av boliger. Fire-fem dager er nok å annonsere, ellers er det bare press fra folk som vil ha boligen før visning, sier Falkenberg.

Han opplever stort trykk på både større og små boliger, men særlig de små, som desperate førstegangskjøpere kommer til.

Kort oppsummert beskriver han markedet slik: Spinnvilt.

– Det er flere i en budrunde som strekker seg enormt langt, og det har selvfølgelig med rentenivået å gjøre. Og dermed yngler ikke pengene til mor og far i banken, men i boligmarkedet. Sånn er det blitt, hvis du vil bo midt i byen, blir det dyrt, sier Falkenberg.

Eiendomsmegleren, som i hovedsak operer på Oslo vest, forteller at det er blitt helt vanlig at boligene han selger går for 10-15 prosent over prisantydning, noe som var unntakstilfelle før.

Utviklingen er ikke sunn, mener han, men Falkenberg anbefaler likevel folk å komme seg inn på boligmarkedet før det blir enda dyrere.

– Jeg har hatt folk på visning som har vært på utkikk i to år og håper at det går nedover. De har da tapt 20 prosent. Så mitt råd er bare å kjøpe hvis du tenker langsiktig. Du må inn. Det blir ikke billigere på tre-fire år, sier han.

Les også: Så mye må du spare i måneden før boligkjøpet (VG+)

– De som selger er heldige

Sykepleierstudenten Sarah Krabseth (19) fra Kongsvinger er blant dem som har stukket innom visningen på Majorstuen i helgen.

– Jeg har egentlig sett på å leie, men det er ganske dyrt og jeg har leid ett år, så jeg har gått mer over til å kjøpe, sier hun.

Majorstuen-visningen er hennes tredje så langt, og senere på kvelden skal hun videre til sin fjerde. Men kjøp har det ikke blitt. Ennå.

– Jeg har sett mye, men det går så langt over prisantydning. De vi har vist interesse på, har gått 5-600.000 over. Og da har det vært leiligheter på størrelser som denne. En hadde prisantydning på 2 millioner og ble solgt for 3,1, sier hun og legger til:

– De som selger er jo heldige da.

Hun håper imidlertid å skaffe seg leilighet innen ikke altfor lang tid.

– Det er litt langt å pendle fra Kongsvinger hver dag, sier hun.

Les også: Familien Bøckmann får ikke lån - må bo i studentbolig

Blir ikke skremt

Jon Bergmann (28), som også er på visningen da VG tar turen innom, har i et par uker vært på utkikk etter en bolig til seg og samboeren.

– Jeg tror nok det er den verste tiden man kan kjøpe på, har fått inntrykk av det. Jeg ser folk som har kjøpt leiligheter for bare to måneder siden og kanskje har spart 500.000 på det. Det er så ille, altså. Så akkurat nå er det nok lurt å vente, men man må jo bare følge med på budrundene og finne ut hva sin egen grense er, sier Bergmann.

Han sier han ikke blir skremt av tilstandene i markedet.

– Det skremmer meg ikke bort, fordi det er bedre å betale på sitt eget lån enn noen andre sitt. Men det er kjedelig at markedet skal være så presset.

PÅ VISNING: Jon Bergmann (t.h.) har vært på 8-9 visninger, men hadde fortsatt til gode å legge inn et bud da VG møtte ham før helgen. Foto: Helge Mikalsen, VG

Mandag ettermiddag ble leiligheten solgt for fire millioner kroner. I tillegg er det en fellesgjeld på 150.000. Salgssummen er over en million kroner mer enn prisantydning, som var på 2,95 millioner kroner. Dagens selger kjøpte leiligheten for nøyaktig tre år siden. Den gang for 2.425 millioner.

– Prisen er jo i utgangspunktet «insane», sier megler Falkenberg etter salget.

Han mener likevel at det er en god investering kontra hva det ville kostet å leie en slik leilighet.

– Det ville kostet 13-14.000 i måneden. Ved å eie kommer man under 10.000 kroner i faktiske kostnader i dag.

Fikk du med deg? Inge kuppet budrunden - ga 900.000 over prisantydning

Les også: SV-valen slår alarm etter boligpris-eksplosjonen

PÅ VISNING: Sarah Krabseth. Foto: HELGE MIKALSEN, VG

Brennhett

Tall fra Eiendom Norge viser at på landsbasis var boligprisene i juli 8,8 prosent høyere enn tolv måneder tidligere. Sterkest prisutvikling hadde Oslo med en vekst på 15,2 prosent.

Boliganalytiker Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret sier til VG at den formidable Oslo-veksten ikke er heldig og skaper nervøsitet rundt hva som skjer framover. Han påpeker at det i lang tid har vært underskudd av boliger i hovedstaden.

– Hvis skal få dempet prispresset, må det skje noe reguleringer på en eller annen måte, for økonomien virker å være på vei opp igjen i Norge etter en bølgedal. Igangsettingen av nye boliger i Oslo har gått opp kraftig det siste året, men det monner ikke, fordi det er så stort etterslep, sier boliganalytiker Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret til VG.

Samtidig viser tallene store forskjeller de store byene imellom når det gjelder prisutvikling de siste tolv månedene.

– Boligmarkedene landet rundt er veldig ulike. Oslo skiller seg ut i den ene delen av skalaen, Stavanger er i den andre enden, mens de andre er midt i mellom, sier Øye.

Tolvmånedersveksten i Bergen var 4 prosent, i Trondheim var den 7,4 prosent, mens den i Kristiansand og Tromsø hadde henholdsvis 3,3 og 5 prosent. Svakest utvikling hadde oljebrems-rammede Stavanger med en nedgang på 6,3 prosent, viser tallene fra Eiendom Norge.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder