LØFTET INN I BYSTYRET: Geir Lippestad og Thorvald Stoltenberg er kumulert inn i Oslo bystyre. Her er de to fotografert under Arbeiderpartiets årsmøte i april. Foto: Jan Petter Lynau , VG

Geir Lippestad inne i Oslo bystyre

... det er ogsåThorvald Stoltenberg og Frode Kyvåg

Geir Lippestad fikk i underkant av 7000 personstemmer på Arbeiderpartiets valgliste i Oslo.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Advokaten fikk også 523 slengere fra andre lister, viser det endelige valgoppgjøret onsdag, melder NTB.

– Jeg synes det er veldig hyggelig. Det gleder meg, sier juristen til VG.

Da VG snakket med Geir Lippestad onsdag ettermiddag har han akkurat fått melding om at han er inne i Oslo bystyre.

Han hevder at han ikke har hatt noen forventninger, ettersom han lå på en 32. plass på Oslo Aps liste.

– Glad og varm om hjertet

– Men jeg har hatt veldig lyst. Nå er jeg veldig glad og varm om hjertet, egentlig. Det skal litt til for at folk gidder å sette kryss. Tusen hjertelig takk til alle som har gjort det. Det er en veldig inspirasjon og gir meg en god følelse, sier Lippestad.

Lippestad sier at hvilke saker han kommer til å engasjere seg i avhenger av hvilke ansvarsområder han får, men han påpeker at han har flere fagfelt og interessefelt som han kommer til å trekke inn i bystyret.

Les også: Sultan kan bli Oslo-ordfører

JUBEL: Geir Lippestad under Arbeiderpartiets valgvake. Foto: Helge Mikalsen , VG

– Det går på helse og omsorg og næringspolitikk. Jeg er selvstendig næringsdrivende, og har noen tanker om hvordan man kan gjøre det enda lettere for næringsdrivende å utvikle seg i byen.

Lippestad befant seg på Aps valgvake mandag. Han forteller om høy stemning på Folkets Hus.

– Det gikk bedre enn jeg hadde forventet. Nå blir det spennende å følge forhandlingene i Oslo. Jeg håper at vi får et godt og fremtidsrettet byråd, slår advokaten fast.

Fabian Stang: – Jeg vil takke Oslo for åtte fantastiske år

Skylder på alderen

Også Thorvald Stoltenberg fikk uventet en plass i bystyret. Han sto i utgangspunktet på 65. plass, den aller siste plassen på Arbeiderpartiets liste, men med 3.624 kumuleringer og 233 slengere endte han på 14. plass. Arbeiderpartiet fikk inn i alt 20 representanter.

– Ja, man kan ikke klage over å ha fått så mange stemmer. Jeg skjønte at det var over 3000, og det er jo mye, sier Thorvald Stoltenberg til VG.

– Fra 65. plass til 14. plass – det er litt av et sprang?

– Ja, det får'n si. Det må være på grunn av alderen. Det er nok ikke så mange på min alder på listene, sier Stoltenberg.

«JAAA»: Thorvald Stoltenberg og kjæresten Anja Breien jublet over resultatet på Aps valgvake mandag. Onsdag kunne Stoltenberg igjen slippe jubelen løs, da det ble kjent at han er kumulert inn i Oslo bystyre. Foto: Helge Mikalsen , VG

Han forteller at narkotikapolitikk kommer til å bli en viktig sak for ham i bystyret, og legger til at han er imponert over valgkampen som Arbeiderpartiet har ført i Oslo.

– Og jeg er meget inspirert av holdningen til eiendomsskatten. Det har jo vært mye bråk fra Høyre, men ellers har det ikke vært noe bråk rundt det. Det er en klar endring av holdning, og det synes jeg er fint, sier han.

Avtroppende Oslo-ordfører Fabian Stang er uten tvil den mest populære politikeren i det nye bystyret. Stang fikk 40.542 personstemmer og 3.373 slengere under kommunevalget.

Arbeiderpartiets listetopp Raymond Johansen kom et stykke bak med 21.812 personstemmer og 1.499 slengere.

Ydmyk Kyvåg

Også Norway cup-general Frode Kyvåg er inne i varmen etter at han klatret fra 17. til 12. plass på Arbeiderpartiets liste. 70-åringen sier til VG at han er godt fornøyd med valgresultatet.

– Jeg er ydmyk og takknemlig for oppslutningen jeg har fått. Jeg ønsker å være med på å prøve å gjøre noe positivt i en by jeg elsker.

Kyvåg, som fikk 4.229 personstemmer og 261 slengere, trekker frem idrettsanlegg og barns oppvekstvilkår som sine kampsaker.

– Idrett og frivillighet er det fundamentale i samfunnet. Hvis vi skal vinne kampen mot inaktivitet og sukker må vi ha anlegg å tilby. Vi ligger 80 prosent etter landsgjennomsnittet. Det sier seg selv at her må det gjøres krafttak, slår han fast.

STOR TILTRO: Frode Kyvåg fikk over 4000 personstemmer fra osloborgerne, og er dermed sikret en plass i Oslo bystyre. Her sammen med Aps byrådslederkandidat Raymond Johansen. Foto: Trond Solberg , VG

Kyvåg, som ble kåret til Årets Osloborger i 2014, tror at hans største utfordring først og fremst vil bli å få et forhold til det parlamentariske arbeidet.

– Jeg må lære meg mekanismene og metodikken. Ut fra det jeg har sett har jeg en fantastisk god gruppe rundt meg, med entusiastiske og engasjerte mennesker. Jeg tror det skal gå veldig bra, sier 50-åringen.

Andre som ble løftet opp var Khalid Mahmood, som gikk fra 43. plass til 16. plass, og Prableen Kaur, som gikk fra 26. plass til 17. plass.

– Vi har fått inn 20 flotte representanter, blant annet Geir Lippestad, Frode Kyvåg, Turid Birkeland og Thorvald Stoltenberg. De kommer til å representere Arbeiderpartiet på en god måte, og jobbe for å gjøre Oslo til en grønnere og mer inkluderende by, sier Aps byrådslederkandidat Raymond Johansen til VG.

Spillet om Oslo: MDG vil forhandle med begge sider

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder