ETTERLYSER VITNER: Her på Bispekaia i Oslo, under den ruvende Barcode-rekka og et par steinkast fra Operaen til venstre i bildet, ble Galina Sandeva (28) funnet drept i sin bulgarskregistrerte Ford Fiesta torsdag ettermiddag. Foto: HELGE MIKALSEN ,

Galina (28) funnet drept i Oslo:
Sexkunder har meldt seg til politiet

Sjekker tidligere voldssaker i prostitusjonsmiljøet

Saumfarer offerets kundelister

Flere titalls vitner avhørt

Oslo-politiet har lovet at sexkunder ikke har noe å frykte
hvis de kommer med opplysninger i Galina-saken. Nå har flere meldt seg.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Vi har fått respons på det vi har bedt om, men vi vet fortsatt ikke hvem som står bak drapet, sier leder Grete Lien Metlid ved Seksjonen for volds- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt til VG.

Torsdag ettermiddag ble det slått full drapsalarm etter at bulgarske Galina Sandeva (28) ble funnet drept i sin egen bil på Bispekaia i Oslo.

Politiet kjenner til 28-åringen som en del av hovedstadens prostitusjonsmiljø og har blant annet saumfart offerets «kundelister» i jakten på en eller flere gjerningspersoner, ifølge VGs opplysninger.

SJEF: Grete Lien Metlid er øverste leder for etterforskningskorpset som må belage seg på å legge inn ekstra timer i julen for å finne Galinas ukjente drapsmann. Foto: HELGE MIKALSEN ,

– Jeg ønsker ikke å kommentere noe spesifikt rundt kunder. Vårt hovedanliggende er å løse denne saken. Alle er interessante for oss, og vi er ikke låst i noen spesiell teori. Vi holder muligheten åpen for at det er informasjon som vi ikke har fått ennå, sier Metlid.

Les også: Slik jakter politiet på Galinas (28) drapsmann

Klappjakt

Siste sikre observasjon av Galina Sandeva er fra onsdag kveld ved 20.30-tiden på en parkeringsplass ved Stena Line-kaia, og politiet har fortsatt stort fokus på nettopp denne kvelden.

Vet du noe om denne saken? Kontakt VGs journalist her.

I løpet av helgen har politiet blant annet avhørt flere titalls vitner og rutinemessig undersøkt tidligere voldssaker mot prostituerte i Oslo.

– Det betyr ikke at svaret ligger i den retningen, men vi har fått informasjon som vi ikke har vært kjent med – uten at jeg vil gå inn på det, sier Metlid.

– Vi søker kunnskap om henne, om hvordan hun jobbet og om hvordan hun beveget seg – og vi er fortsatt der at vi ber flere om å ta kontakt, spesielt om onsdag kveld.

Les også: Hvem drepte Galina? (krever innlogging)

– Fått viktig informasjon om drapsofferet

Ifølge politiet, benyttet drapsofferet egen bil i forbindelse med prostitusjonsvirksomheten. Hun hadde en blå, bulgarskregistrert Ford Fiesta med registreringsnummer TX2890AK.

DREPT: Galina Sandeva (28) arbeidet som prostituert i Oslos såkalte utemiljø fra sin bil ved Akershus festning. Nå etterforsker politiet om det var en kunde som tok livet av henne. Foto: PRIVAT ,

Politiinspektøren opplyser at området Kongens gate og festningsbroen er steder 28-åringen har blitt observert ut fra og at hun brukte den aktuelle bilen i sin virksomhet.

– Det er et veldig interessant område, og vi ønsker informasjon om noen har sett henne alene eller sammen med noen, sier Metlid.

Søndag kveld gikk politiet ut med overvåkningsbilder av 28-åringen.

– Vi har fått konkret informasjon knyttet til Galina som er viktig å få inn, men jeg ønsker ikke å kommentere detaljer rundt dette, sier Metlid.

Politiet mener den bulgarske kvinnen ble drept på Bispekaia og jobber ut i fra at kaia er åstedet, men de ønsker ikke å kommentere hverken drapsmetode eller hvordan 28-åringen ble funnet av hensyn til etterforskningen.

– Vi vil være tilbakeholden med slik informasjon siden det kan påvirke muligheten til å oppklare saken, sier Metlid.

Analyserer teledata

Etterforskere ved seksjonen er også i full gang med å analysere teledata og annen data – og vil ikke innskrenke det såkalte «drapsvinduet» før denne jobben er gjort.

– Vi har som sagt stort fokus på onsdag kveld, men vi arbeider med å snevre inn vinduet. Det skjer ikke før materialet er analysert grundig, sier politiinspektøren.

Politiet har vært i kontakt med folk som kjente til 28-åringen og miljøet hun var en del av.

– Vi har jobbet veldig mye oppsøkende og gjort avhør av personer som kjente henne, men bildet er ikke helt på plass, sier Metlid.

Menneskehandelgruppen i Oslo-politiet er også koblet inn i etterforskningen – uten at det foreligger konkret informasjon om at svaret på drapsgåten ligger der.

HJALP OFFERET: Virksomhetsleder Olav Lægdene ved Nadheim, Kirkens Bymisjons hjelpearbeid for Oslo kvinner og menn i prostitusjon. Nadheim var i kontakt med Galina. Foto: ROGER NEUMANN ,

– Et menneske er drept, ikke en prosituert

Ved Nadheim, Kirkens Bymisjons hjelpearbeid for Oslos kvinner og menn i prostitusjon, var det mange som kjente Galina – både av ansatte og brukere.

– Det er et menneske som er drept, ikke først og fremst en prostituert. Det er viktig for oss. Her vil hun bli husket som en utadvendt person som var veldig glad i prate. Hun var en det var hyggelig å møte for våre medarbeidere, sier virksomhetsleder Olav Lægdene til VG.

Nadheims inntrykk av Galina var at hun arbeidet for seg selv og ikke for bakmenn.

– Hun opererte blant annet fra egen bil, noe som ikke er vanlig, sier Lægdene.

Drapet har sendt sjokkbølger gjennom hovedstadens prostitusjonsmiljø.

– Dette har påvirket miljøet mer enn jeg først skjønte. Da snakker jeg ikke bare om de som kjente henne – det er mange som er utsatt for vold og overgrep tidligere, og dette fremkaller svært vonde minner for dem. Mange er nå redde, forteller Lægdene.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder