Her treffer Svalbard-skredet: Jeg så folk i vinduene på husene da de forsvant

Fremdeles skredfare - ny evakuering i natt

LONGYEARBYEN/OSLO (VG) Her raser titusenvis av tonn med tung snø mot bebyggelsen ved foten av Sukkertoppen i Longyearbyen. – Plutselig forsvant bygningene i snøfokken, forteller øyenvitne.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Ti hus ble tatt av det voldsomme skredet lørdag formiddag, og én person er bekreftet omkommet. Ni personer er fremdeles på sykehus, to av dem små barn som har fått alvorlige skader.

Kort tid før skredet så området ved foten av Sukkertoppen helt annerledes ut. Husene var føyket igjen. Det samme var bilene etter det voldsomme uværet i går kveld.

En fotograf bestemte seg for å gå ut og å ta bilder av snømassene som hadde samlet seg opp, da raset plutselig gikk med voldsom kraft.

– Jeg hørte ikke en lyd da skredet gikk. Plutselig forsvant bygningene i snøfokken. Jeg så folk i vinduet på husene da de forsvant. Jeg befant meg hundre meter fra da det skjedde og var ikke redd for meg selv, men jeg forsto alvoret med en gang, sier han til VG.

Bakgrunn: Ti hus tatt av ras på Svalbard: Én mann omkommet

MASSIVT: Denne bruddveggen viser hvor snøskredet har gått, og tyder ifølge seniorgeolog Frode Sandersen, på et ekstremt voldsomt snøskred med en høyde på opptil fire meter og en bredde med kompakt snø på mellom 100 og 200 meter. Foto: Linda Bakken / NTB scanpix Foto: ,

Barn blant de skadede

Fire personer som ble skadet i snøskredet i Longyearbyen, inkludert to alvorlig skadede små barn, ble fløyet til Tromsø med ambulansefly, opplyser administrerende direktør ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, Tor Ingebrigtsen.

– Det jobbes intenst ved UNN Longyearbyen med å behandle de skadede. Vi står klar i Tromsø til å ta imot de tre pasientene som etter planen skal transporteres fortløpende lørdag kveld, sier Ingebrigtsen til Nordlys.

Et av de to små barna er livstruende skadet.

– Dette er en stor, dramatisk ulykke for Longyearbyen. Mange er direkte berørt. Vi har ett dødsfall, og her kjenner alle alle, så det er mye følelser. Dette berører oss alle sammen, sier sysselmann Kjersti Askholt til VG lørdag kveld.

Hele området gjennomsøkes nå på nytt selv om det per nå ikke er meldt om flere savnede. Det er fremdeles fare for flere ras.

Ny evakuering

Natt til søndag ble ytterlige flere boliger i Longyearbyen evakuert på grunn av fortsatt skredfare.

Evakueringen skjer etter anbefaling fra skredeksperter fra Norges Geotekniske Institutt (NGI), som kom til Longyearbyen lørdag kveld.

Alle boliger mellom Sukkertoppen og Hilmar Rekstens vei evakueres, opplyser Sysselmannen på sitt nettsted.

120 personer var allerede evakuert etter skredet lørdag.

Titusener av tonn med snø

Seniorgeolog ved Norges Geotekniske Institutt, Frode Sandersen, mener snøskredet har bestått av titusener av tonn med snø.

NGI har vært flere ganger på Svalbard og analysert skredfaren, og Sandersen har analysert bildene som er tatt av snøskredet for VG.

– Her er bruddveggen helt sikkert to, tre, kanskje fire meter høy. Skredet er minst 100-200 meter langt. Med et skred som er på minst 50.000 kubikkmeter, blir dette voldsomt. Dette er også spesielt hardpakket, nærmest sementert snø som veier minst 300 kilo per kubikkmeter. Til sammenligning veier vanlig, tørr puddersnø rundt 30 kilo per kubikkmeter, forklarer seniorgeolog Frode Sandersen ved Norges Geoteknisk Instututt, Frode Sandersen.

Les: Myndighetene har ingen snøskredvarsling på Svalbard

Voldsomt uvær

Sent fredag kveld blåste det full storm utsatte steder på Svalbard. Alle flyavganger fredag ble kansellert og folk ble bedt om å holde seg innendørs. Det var varslet vind på opptil 45 meter i sekundet.

Dette været har hatt en medvirkende årsak til det massive snøskredet tror Sandersen.

– Det blåste kraftig der i går. Vi kjenner til at flere av områdene og husene rundt Longyearbyen ligger svært utsatt til for snøskred. Det har blant annet våre egne undersøkelser bekreftet. Når det blåser kraftig på de store platåene på Svalbard, drar vinden med seg mye snø. Når denne samler seg opp i leveggene, som her, og slipper, så blir skredene ofte store, sier seniorgeologen hos NGI.

Les også: Øyenvitner: Kvinne hoppet ut av vinduet da skredet kom

– Det blir voldsomme krefter som vil splintre seg vei inn i husene. Spesielt de som ligger øverst nærmest fjellet vil det gå hardt utover. Dette er den mest skadelige formen for snøskred vi har. Husene nedover vil bremse snøskredet og det vil etter hvert stoppe opp, men det er enorme krefter som er i sving, sier Sandersen til VG.

Solberg: Tankene går til foreldrene

Mellom 40 og 50 mennesker samlet seg lørdag ettermiddag inne i peisestua i Svalbard kirke. – Det er en tøff situasjon, og samtidig Longyearbyen på sitt beste, sier sogneprest.

– Nærheten er sterk både i gleden og i sorgen når slikt skjer, sier sogneprest Leif Magne Helgesen til Svalbardposten.

– Det er forferdelige bilder. Samtidig har jeg lyst til å berømme hjelpeapparatet som er satt i gang under ledelse av Sysselmannen. Det er et godt organisert hjelpearbeid, og mange som deltar i det på Svalbard. Det har blitt mobilisert raskt, sier statsminister Erna Solberg til NTB lørdag ettermiddag.

– Det er alltid verst når barn bli skadet, med ti hus som ser ut til å være totalødelagt vil det kunne skje. Tankene går først og fremst til foreldrene, familien og til barna selv.

Hun opplyser at tre flyambulanser og et chartret fly med personell er på vei for å hjelpe til, men sier at Svalbard-samfunnet også er bedre rustet enn mange andre steder til å håndtere en slik katastrofe.

– Vi planlegger for en god beredskap på Svalbard, nettopp fordi det er så langt til andre ressurser, derfor har det mer ressurser for hjelpearbeid enn det et annet sted på den størrelsen ville hatt, sier hun, men opplyser at beredskapen vil bli vurdert i etterkant.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder