HAR KJEMPET: Yemane Teferi rakk å bo nesten 24 år på asylmottak. Her på rommet sitt i mottaket i Jølster i 2012.
HAR KJEMPET: Yemane Teferi rakk å bo nesten 24 år på asylmottak. Her på rommet sitt i mottaket i Jølster i 2012. Foto: Hallgeir Vågenes , VG

Bodde 24 år på mottak - nå er han død

INNENRIKS

I nesten 20 år kjempet han for å få lovlig opphold i Norge. Mens det ble forberedt søksmål mot staten, døde asylsøkeren Yemane Teferi (58) brått.

Publisert: Oppdatert: 11.01.16 12:27

Eritreeren Teferi døde sent torsdag kveld på Bømlo mottak ved Mosterhamn i Hordaland, etter en lang kamp for et normalt liv i Norge.

– Det jeg er blitt fortalt, er at han fikk et illebefinnende etter å ha klaget på brystsmerter, sier Rune Berglund Steen i Antirasistisk senter, som har kjent Teferi siden 2003.

– Han fikk smerter og deretter et illebefinnende. Andre beboere tilkalte ambulanse. Det ble forsøkt gjenoppliving, men da helsepersonellet ankom ble det raskt slått fast at det ikke var noe mer å gjøre, Yemane var død, sier leder Hilde Aas ved Bømlo mottak til TV 2.

Kunne ikke tvangsutsendes

Teferi kom til Norge høsten 1998, etter nesten ni år på asylmottak i Sverige. I 2006 fikk han endelig avslag på asylsøknaden sin.

Med unntak av to års arbeid på et sykehjem i Oslo, har han bodd på asylmottak i hele perioden. Til sammen 24 år på minst tretten ulike mottak.

Teferi har uttalt at han aldri ville reise frivillig tilbake til hjemlandet Eritrea, der han ifølge sin egen forklaring sto på opposisjonens side under uavhengighetskrigen på 70- og 80-tallet. Selv har han oppgitt at han ikke har vært i hjemlandet siden 1974.

Siden Norge ikke har utleveringsavtale med Eritrea, kunne ikke den papirløse mannen tvangsutsendes.

– Denne saken viser både at systemet ikke fungerer for asylsøkeren, og at utlendingsmyndigheten ikke har gode nok verktøy til å kunne løse saken, har advokat Cecilie Schjatvet tidligere uttalt til VG.

VG har tidligere skrevet om Teferis spesielle situasjon.

Håpet på normalt liv

I 2014 ble det klart at han fikk advokat-hjelp til å saksøke staten for å få lovlig opphold i landet, på humanitært grunnlag. Så langt kom ikke saken.

– Håpet var at han skulle få tilbringe sine siste år som et normalt menneske. Han sa at han hadde gitt opp håpet om å ha en familie, men det han håpet på var å få muligheten til å jobbe og flytte ut av mottaket og få et liv, sier Berglund Steen til VG.

Han påpeker at Teferi hadde opplevd mye stress og press over lengre tid.

– Jeg vil tilbake til livet, uttalte Teferi selv til VG i april 2014.

– Et langt liv på flukt er avsluttet. Ingen asylpoltikk trenger å være så streng som den Norge har utvist i denne saken, sier Berglund Steen.

Her kan du lese mer om