REAKSJONER: Tre menn ble i Borgarting lagmannsrett frikjent for en gjengvoldtekt i Hemsedal i 2014. De mottar nå ubehagelige henvendelser etter frikjennelsen. Foto: Lise Åserud NTB scanpix

Frikjent for gjengvoldtekt - mottar voldstrusler

Etter at de tre frikjente mennene har blitt navngitt på sosiale medier, og fått trusler, vurderer de nå å gå rettens vei.

Hilde Sandvær
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Han har fått mange trusler om vold på sms og facebook, forteller Arne Seland, forsvarer til en av de tre frikjente mennene.

Seland sier til Dagbladet, som først omtalte saken, at det er veldig sannsynlig at de vil anmelde alle voldstruslene.

– Det har kommet ubehagelige henvendelser, noe som er veldig belastende på han, sier en annen av de frifunnet mennenes advokat, Elisabeth Myhre.

Onsdag ble det klart at tre menn er frikjent for gruppevoldtekt i Hemsedal i 2014.

Vurderer søksmål mot kvinnen

Den nå 21 år gamle kvinnen har i et innlegg på sosiale medier etter dommen identifisert de tre frikjente mennene. Hun begrunner identifiseringen med at hun ikke vil at andre «skal oppleve det marerittet og den torturbehandlingen jeg ble utsatt for».

– Jeg synes det er ugreit, og vi vurderer hvilke rettslige muligheter han har, sier Myhre.

MØTTE VG: Wenche Voll og datter Andrea Voll Voldum (21), ble intervjuet av VG hjemme i Lærdal. 21-åringen skrev etter at dommen ble kjent et innlegg på sosiale medier hvor hun forteller at hun sitter igjen med en følelse av å ikke bli trodd. Foto: Frode Hansen VG

Forsvarer til den tredje frikjente mannen forteller at han synes det er veldig uheldig at navnene har blitt offentliggjort på sosiale medier.

– Vi vurderer rettslige skritt og eventuelt anmeldelse. Hvis det er snakk om trusler så vil vi anmelde, sier forsvarer Håkon Engebakken Duesund.

Onsdag skrev VG at frifinnelsen har fått mange på sosiale medier til å rase mot det norske rettssystemet.

Forsvarer: – Har skapt en lynsjemobb

– Fremstillingen har skapt en lynsjemobb, og når hun da oppgir navn til disse tre guttene, rettes mobben mot dem. Det er problematisk. Min klient er frifunnet to ganger og det bør respekteres, sier Seland til VG.

Også Myhre legger vekt på at hennes klient er frifunnet.

– Jeg synes det er spesielt når mennesker formidler at de sitter på sannheten men så har de ikke fulgt bevisfremlegget. Det er sider ved denne saken som ikke kvinnen og bistandsadvokaten fremstiller, sier Myhre.

Kommentar: – Ikke det norske rettssystemet noe er riv ruskende galt med

Han forteller at hans klient ikke synes det er noe hyggelig å motta truslene.

– Det er de tre guttene som er ofrene i saken ingen andre, sier Seland.

NRK meldte tidligere i kveld at to av de tre frikjente mennene vurderer å gå til søksmål mot jenta etter at hun navnga dem på sosiale medier. Kvinnens bistandsadvokat sier at det må de bare gjøre.

– Hva skulle de anmelde henne for? Ut fra hvilke straffebestemmelse? Jeg kan ikke se at hun har gjort noe som ikke er lovlig. Hun har ikke oppfordret til hets eller trusler. Hun har navngitt dem ut fra et ønske om at andre jenter og kvinner ikke skal oppleve det samme, sier kvinnens bistandsadvokat, Elisabeth Hagen til VG.

Senere skriver NRK at Advokat Arne Seland sier at de ikke vil gå til sak mot Andrea. Han kan ikke seg at det er ulovlig å legge ut navnene, men sier samtidig at hans klient har fått en rekke trusler på sms og sosiale medier.

Forsvarer: – Fremstiller uriktig historie

Advokat Arne Seland, mener at den 21 år gamle jenta og hennes bistandsadvokat fremstiller en uriktig historie. Foto: Jarle Grivi Brenna VG

– Problemet er at det er en uriktig historie som er fremstilt av fornærmede og bistandsadvokat, og at media videre fungerer som et talerør, sier Seland til VG.

Han mener derfor at historien som Andrea Voll Voldum (21) har fortalt i intervju med VG, er uriktig.

– For det første var det ingen som oppdaget noe som helst mistenkelig i «Harryhytten». Det beskrives at hun skal ha blitt båret ut av taxien som en potetsekk, men hvorfor kjente hun igjen taxisjåføren hvis hun var bevisstløs? spør Seland.

– Her er det Seland som refererer uriktig. Dette er hans oppfatning og ikke noe som kommer fram i dommen, sier kvinnens bistandsadvokat Hagen.

Les også: Hadia Tajik mener kvinners rettsvern må styrkes i overgrepssaker

Seland peker også til bevisene om at hun har sendt sms-er, tatt bilder og hatt telefonsamtaler den omtalte natten i Hemsedal.

– Dette stemmer ikke overens med at hun ikke har vært i stand til å motsi seg handlingen, mener Seland.

– Hverken min klient eller jeg har fremstilt feil historie. Faktum er beskrevet riktig i retten, og de som leser dommen vil se det, sier kvinnens bistandsadvokat til VG.

Må betale 300.000 kroner i oppreisning

Til tross for at et flertall blant dommerne var for å dømme de tre mennene for voldtekt, er de nå frikjent i Borgarting lagmannsrett.

Årsaken er at minst fem av sju dommere må være enige om å dømme, etter reglene i lagmannsretten. Fire av dommerne mente at de tre mennene var skyldige, og de manglet derfor én stemme. Derfor går de tre nå fri, etter å ha blitt dømt i tingretten for gjengvoldtekt av en 18 år gammel kvinne i Hemsedal i 2014.

Mennene må likevel betale 300.000 kroner i oppreisning til kvinnen da det i erstatningsspørsmålet holder med 4-3-flertallet. Dermed ble fagdommerne og den ene meddommerens vurdering lagt til grunn her.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder