TILBAKE I STUA: F.v.: Elisabeth Habberstad, datteren Melina, Tone Lillekroken og datteren Eline fikk jenteturen avlyst. Foto: Frode Hansen

Raser mot Norwegian: – Bjørn Kjos ligger vel under en palme et sted

OSLO (VG) De har gledet seg i et halvt år til sommer på Kypros. Like før avgang fikk de to venninnene og døtrene drømmen knust via SMS.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Elisabeth Habberstad (48), Tone Lillekroken, Melina Habberstad (9) og Eline Lillekroken (5) skulle ligget på en strand på Kypros nå. Og kl. 10.00 i går morges tydet alt på at ferien var få timer unna. Men turen fikk en bråstopp.

Bakgrunn: Norwegian kansellerer en rekke feriefly

– På vei til Gardermoen, i taxien, fikk jeg beskjed fra Apollo om at flyet var kansellert, forteller en svært opprørt Habberstad til VG.

– Da var det fire timer til flyavgang. Vi var ute i god tid, fordi Apollo hadde varslet mye kø på flyplassen. Og så får vi dette! sier Oslo-kvinnen når VG møter henne, venninnen og deres to døtre hjemme i Habberstads leilighet lørdag ettermiddag.

Selv om flyet ble kansellert, dro alle fire videre til Gardermoen, der de lekset opp for en mann fra Apollo.

– Vi har jo ikke hørt ett ord fra Norwegian, så fyren fra reisebyrået var uheldig og fikk alt vårt raseri. Vi skjelte ham ut, sier Habberstad.

Hele familien dro på ferie: Agnesa (17) ble alene igjen i Norge

Brast i gråt

Småjentene skjønte også raskt alvoret og brast i gråt da nedturen var et faktum. Femåringen våknet grytidlig i dag fordi hun var så spent før sin aller første flytur.

– Og så hadde vi fått helt nye kofferter. Vi skulle bade i bassenget og kose oss, sier de to jentene nedslått.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

OPPRØRT: Elisabeth Habberstad og Tone Lillekroken. Foto: FRODE HANSEN

Habberstad har besøkt Kypros mange ganger, men venninnen fra Skedsmokorset skulle ta turen for aller første gang.

– Jeg ble veldig lei meg. Sjokkert. Og så knapp tid i forveien, da, sier Lillekroken og legger til at dette lager problemer for henne som har flere barn som skal sjonglere sommerferie.

Les også: Dette har du krav på ved kanselleringer

Er du rammet? Kontakt VG: 2200/2200@vg.no/22000000

Skulle møte gudfar

I tillegg skal en annen vennefamilie reise til Kypros om en uke. Planen var at de skulle ha den siste ferieuken sammen.

– De bestilte nylig fordi de ville være med oss. Nå må de feriere alene. De flyr med et annet selskap, så de kommer nok frem, mener Habberstad.

Mødre og døtre måtte vende slukøret hjem fra Gardermoen. Der satt de i flere timer og forsøkte å finne andre måter å komme seg til Kypros på.

– Men det er fullt over alt. Vi har akkurat ringt til venner på Kyrpos og sagt at vi ikke kommer. De hadde planlagt store fest for oss, så nå er det snørr og tårer på alle kanter, sier Habberstad og legger til at datterens gudfar bor på Kyrpos.

– Vi hadde alle gledes oss så veldig til å møtes. Men nå er alt håp ute. Det blir ingen Kypros-tur i sommer. Jeg har to uker ferie nå, og vi ser ingen løsning.

– Jeg hadde gledet meg så veldig til å se gudfaren min, og jeg begynte å gråte med en gang.

– Kan ikke være tilfeldig

Norwegian hadde lørdag ettermiddag ennå ikke forklart hva som var årsaken til at 18 flyginger ble kansellert på én dag. Først ble det bare lagt ut en beklagelse på Facebook-siden deres, der det ble forklart at de har døgnåpent kundesenter for å ta seg av kontakten med passasjerer.

VG møter reisefølget på fire en knapp time før fagforeningen Parat bekrefter at en overtidsavtale mellom pilotene og Norwegian gikk ut i går – samme dag som kanselleringene startet.

Kort etter bekreftet Norwegian at overtidsavtalen med pilotene, som utløp fredag 1. juli, er noe av årsaken.

Norwegian: Piloter har medlt seg syke på kort varsel

Habberstad og Lillekroken hadde da lenge følt seg sikre på at Norwegian holdt den egentlige begrunnelsen for kanselleringene bevisst unna offentligheten.

– Når så mange fly plutselig ikke går, så kan det ikke være tilfeldig. Tror de vi er dumme? Det er så altfor lett for dem bare å skrive «beklager» og glemme alle oss som er rammet. I vårt tilfelle overlater de til reisebyrået å ta støyten. Selv «facer» ikke Norwegian noen av oss. Jeg håper virkelig de får svi for dette. Bjørn Kjos ligger vel under en palme et sted, men det skulle gjerne vi gjort også, tordner Habberstad.

Les også: Bekrefter konflikt med pilotene

Hun har latt noe av sinnet få fritt utløp også på flyselskapets Facebook-side:

«Takk til Norwegian som ødela sommerferien vår i dag. (...) Har ikke piloter! Gjør jobben deres, det gjør vi andre. Skal aldri bruke Norwegian igjen».

– Dette har ødelagt hele gleden ved sommeren, og det er ikke noe vi har glemt i morgen. Jeg mener det jeg skriver. Heretter blir det aldri mer Norwegian, så sant vi kan unngå det, sier Habberstad.

Les også: Flypassasjerer opplever kaos på innenriksruter

Trøstetur

Litt sol og sommer blir det likevel på de fire.

– Vi tar en tur til Samos om en uke. En ukestur. Ingen av oss vet hva vi går til, for vi har aldri vært der før. Vi måtte finne på noe for ungene. Men det blir mye dyrere for oss å dra til Samos en uke enn å være to uker på Kypros. At vi får pengene tilbake fra Norwegian, penger vi selv har betalt til ingen nytte, holder ikke. Kun en økonomisk erstatning vil være plaster på såret – en erstatning som gjør at vi kan dra til Kypros i høstferien, for eksempel.

VG har forsøkt å komme i kontakt med Norwegian-direktør Bjørn Kjos uten hell.

Lest denne? Norwegian kutter håndbagasje med 40 prosent!

SKUFFET: F.v.: Elisabeth Habberstad, datteren Melina, Tone Lillekroken og datteren Eline. Foto: FRODE HANSEN

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder