MINNESMERKE: Svenske Jonas Dahlberg skal lage de nasjonale minnesmerkene for 22. juli. Her er konkurranseutkastet som nå skal bearbeides. Her det permanente minenstedet på Sørbråten. Foto: KORO.

Svenske skal lage nasjonale 22. juli-minnesteder

Åtte kunstnere og arkitekter har konkurrert om å få utforme de nasjonale minnestedene etter 22. juli. Vinneren ble svenske Jonas Dahlberg.

 • Morten Hegseth

Artikkelen er over seks år gammel

Det ble offentliggjort av Statens fagorgan for kunst i det offentlige rom - «Koro» - i Rådhusgalleriet torsdag klokken 11.00.

Det var direktør Svein Bjørkås og juryleder Jørn Mortensens som orienterte om juryens beslutning og vinnerprosjektet.

- Juryen er enstemmig, og vi vil gratulere Dahlberg, og samtidig takke de syv andre som bidro i konkurransen, sier Bjørkaas.

Se alle åtte bidragene som var med i konkurransen her.

MIDLERTIDIG MINNESTED: Her er Dahlbergs utkast for midlertidig minnested. Her som i det permanente skal han bruke noe av materialet fra Sørbråten i utformingen.


Brutalt
Dahlbergs idé tar utgangspunkt i stedet på Sørbråten hvor han foreslår et sår eller et kutt i selve naturen, i følge KORO.

- Det gjenskaper den fysiske opplevelsen av noe som tas vekk, og reflekterer, på en konkret og brutal måte, tapet av de som døde på Utøya. Kuttet blir en tre og en halv meter bred utgravning som skjærer fra toppen av neset på Sørbråten til nedenfor vannlinjen. Tomrommet som skapes i landskapet vil gjøre det umulig å nå til enden av neset. Massen som hentes ut fra kuttet ved Sørbråten vil senere bli brukt som grunnlag og materiale for et temporært og et permanent minnested i regjeringskvartalet i Oslo, skriver Koro i en pressemelding.

Det var regjeringen som besluttet at det skulle etableres minnesteder i regjeringskvartalet og på landsiden mot Utøya.

JONAS DAHLBERG: Jonas Dahlberg skal lage de nasjonale minnestedene etter terrorangrepet 22. juli. Oppdraget er på initiativ fra Stoltenberg-regjeringen.

På grunn av ombygginger i regjeringsvartalet skal det etableres et midlertidig minnested mellom Deichmanske bibliotek og Y-blokken ved Grubbegata. Minnestedene skal ifølge Koro hedre drepte, overlevende, hjelpemannskaper og frivillige. Prosjektet skal stå klart innen 22. juli 2015.

- I Dahlbergs verk ser vi et konfronterende grep: Vi har gått mange runder i å vurdere dette grepet og har kommet frem til en forståelse av at de etterlatte og også AUF har hatt en forståelse for kunsten hans, sier jurylederen.

27 millioner i budsjett
I følge KORO foreslår Dahlberg å flytte naturmassen som er revet ut av fjellet på Sørbråten, til det midlertidige og det permanente minnestedet i Regjeringskvartalet. Ved å gjøre denne massen til fundamentet for en midlertidig minnesvei mellom Grubbegata og Deichmanns bibliotek, lages en sammenheng mellom Sørbråten og Regjeringskvartalet. Navnene på ofrene skal fremkomme på en vegg som følger veien.

Det permanente minnestedet er foreslått å utvikles som en amfi-struktur rundt H-blokka. Samtidig foreslår Dahlberg å bruke trær hentet fra Sørbråten i dette bymiljøet, for å sikre relasjonen til Sørbråten og Utøya.

Jonas Dahlberg har i en årrekke produsert en serie videoarbeider, som i hovedsak består av langsomme scener hvor kamera beveger seg i en flytende rytme gjennom lyd- og fargeløse arkitektoniske landskaper. Den svenske kunstnerens virksomhet har blitt omtalt som en utforskning av forholdet mellom fysiske og psykologiske rom, med handlingsforløp som fremstår som drømmeaktige og tvetydige.

PERMANENT MINNESTED I OSLO: Det permanente minnestedet i Regjeringskvartalet skal bli skapt av den gjenværende steinen fra kuttet i Sørbråten.


Kunstutvalget har bestått av to kunstkonsulenter, en representant for Nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene, en fra AUF, en arkitekt, et regjeringsmedlem, en representant fra Statsbygg og en arkitekt.

Det er satt av 27 millioner til gjennomføring av prosjektene. Dette inkluderer både kunstrelaterte og administrative kostnader. I tillegg til dette beløpet kommer kostnader til tilrettelegging.

AUF-leder Eskil Pedersen bruker Twitter til å uttrykke sin mening om kunstneren:

VERDIG: Eskil Pedersen mener minnestedene er verdige.

- Minnestedene for 22.juli blir dramatiske, akkurat som den mørke fredagen var. Sterke og verdige uttrykk, skriver Pedersen.

Også VGs kunstanmelder Lars Elton er begeistret for valg av kunst og kunstner.

- Vinneren er den helt klart sterkeste løsningen. Minnestedet på Sørbråten er av den typen som vil bli lagt merke til og som ingen vil være uberørt av, sier han til VG.

Mer om

 1. 22. juli
 2. Terrorangrepet 22. juli - Politikk og samfunn

Flere artikler

 1. Avbestilte Utøya-minnesmerker kostet 13,8 millioner

 2. Geolog: Minnesmerke-planer kan ikke gjennomføres

 3. Naboer vil ikke ha 22. juli-minnesmerke

 4. Utøya-helt raser mot 22. juli-minnesmerke

 5. Lavmælt på Utøyakaia

Fra andre aviser

 1. Svenske vant 22. juli-konkurranse

  Aftenposten
 2. Foreløpig prislapp på 22. juli-minnesmerkene: 10,2 millioner kroner

  Bergens Tidende
 3. Utøya-minnesmerke får heder internasjonalt

  Aftenposten
 4. Foreløpig prislapp på 22. juli-minnestedene: 10,2 millioner kroner

  Aftenposten
 5. Slik kan 22. juli-minnestedet se ut

  Aftenposten
 6. Svensk kunstner skal lage minnesteder etter 22. juli

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder