ETTERFORSKNING PÅGÅR: Politiadvokat Liv Seland forteller til VG at de fortsatt jobbet med å kartlegge hva som skjedde da Joakim Ophaug Røksland ble drept forrige uke. Foto:Petter Emil Wikøren,VG

Mandal-drapet: Politiet mener de har beslaglagt drapsvåpnet

Obduksjonsrapporten bekrefter at Joakim Ophaug Røksland (18) døde av stikkskader. Politiet mener de har funnet drapsvåpnet.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Vi mener vi har beslaglagt drapsvåpnet, men jeg kan ikke si noe om hva slags type våpen det er mens vi står midt i etterforskningen, sier politadvokat Liv Seland til VG.

Seland forteller at siktede nå har gjennomgått avhøret fra kvelden han ble pågrepet på nytt, og at forklaringen hans stemmer overens med politiets etterforskning så langt.

Det var onsdag 22. april at 18 år gamle Joakim Ophaug Røksland, som var russ og avgangselev, ble funnet drept. Han og 19-åringen som nå er siktet for drap skal ha vært nære venner.

Politiet: - Tydelig påvirket

Seland opplyser til VG at siktede var inne til nye avhør tirsdag.

– Det er for tidlig å si noe om hva som var motivet, men han er tydelig påvirket av det som har skjedd, sier hun til VG.

LES OGSÅ: Slik var familie og venners siste farvel med Joakim

ÅSTED: Krimteknker Gunstein Kalhovd leder etterforskningen på åstedet i bydelen Ime øst for Mandal sentrum. Foto:Petter Emil Wikøren,VG

Forsvarer: - Var en helt vanlig dag

Siktedes forsvarer Sveinung Søndervik Johnsen sier til VG at det ikke finnes en logisk forklaringen på hvorfor den drapssiktede 19-åringen drepte sin 18 år gamle kompis onsdag 22.april.

– For dem var det en helt vanlig dag. De hadde planlagt å dra på skolen som normalt, sier Sveinung Søndervik Johnsen.

Siktede er dypt fortvilet og forstår ikke hvordan han endte opp med å drepe Joakim, opplyser forsvareren.

Til VG fortalte forsvareren hva den siktede 19-åringen har uttrykt

Forsår ikke hva som har skjedd

Kilder som VG har snakket sier at siktede ikke møtte opp på skolen som vanlig onsdag morgen. Johnsen sier han ikke kan uttale seg om hvorfor før politiet har fullført sin etterforskning.

– Han er helt knust og forstår ikke hva som har skjedd. Han har gått gjennom avhørene fra dagen han ble pågrepet og det er ikke gjort noen store forskjeller i forklaringen, sier Johnsen.

Ifølge Lindesnes avis skal guttene ha sloss for livet før Joakim ble drept.

Siktede er fortsatt innlagt på psykiatrisk avdeling på Sørlandet sykehus i Kristiansand opplyser forsvareren. Det er her han har blitt avhørt.

Venter på prøvesvar

Politiet har foreløpig ikke tatt stilling til om de skal be om full judisiell observasjon av 19-åringen..

– Jeg har ennå ikke fått den prejudisielle observasjonen av ham og må se den før vi tar stilling til det spørsmålet. I utgangspunktet har vi fått beskjed om at den kommer i løpet av uka, sier Seland til NTB.

De har heller ikke fått analyseresultatet av blodprøven fra Folkehelseinstituttet som ble tatt av ham drapsdagen. Så langt har politiet sagt at det ikke er grunn til å tro at han var påvirket.

En judisiell observasjon er en rettspsykiatrisk undersøkelse som foretas for å avklare om en siktet person har psykiske lidelser som kan gi straffrihet eller forvaring. Forvaring kan bestå i opphold i psykiatrisk sykehus eller i sikringsanstalt.

(VG/NTB)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder