KOLLISJON: Her står ambassadebilen som natt til søndag krasjet med en annen bil på Bygdøy Allé på Frogner. I bakgrunnen ser man den andre bilen. Foto: FREDRIK HOVE, HOVE MEDIA ,

Sørafrikansk diplomat tidligere mistenkt for fyllekjøring

Utenriksdepartementet var i ferd med å innkalle den sørafrikanske diplomaten til samtale om en annen hendelse, like før han kolliderte natt til søndag.

Publisert:

Det bekrefter kommunikasjonsrådgiver Ane Haavardsdatter Lunde i Utenriksdepartementet til VG.

– UD er blitt orientert av politiet om at denne personen er blitt stanset tidligere, med mistanke om kjøring i beruset tilstand. Vi var i ferd med å innkalle ambassadøren til en samtale om den hendelsen, sier Lunde.

Diplomaten krasjet søndag front-mot-front på Frogner i Oslo, og en kvinne ble skadet i hendelsen.

– Han fremsto som beruset på stedet, uttalte operasjonsleder Ola Krokan til VG, like etter hendelsen.

Fungerende politiførstebetjent Kenneth Bjerkestrand ved Majorstuen politistasjon bekrefter også den tidligere hendelsen med diplomaten.

– Det skjedde i i Stortingsgata i Oslo sentrum. Det var den gang ikke noen trafikkulykke, personen ble kun kontrollert på grunn av mistanke om ruspåvirket kjøring, sier Bjerkestrand.

Anmoder om avkall av immunitet

Lunde i UD sier at den sørafrikanske ambassadøren Queen Anne Zondo i dag har vært i møte med dem.

Det norske utenriksdepartementet anmoder om fullt avkall av den diplomatiske immunitet, slik at personen kan avhøres av norsk politi og saken kan avgjøres av norsk rettsvesen. Personer med diplomatisk immunitet kan i henhold til Wien-konvensjonen ikke straffes.

– Vi ønsker en rask avklaring av denne saken. Denne saken er en hendelse som vi ser meget alvorlig på. Det er tale om en person som har kjørt i beruset tilstand, og det er et alvorlig lovbrudd. Det at en uskyldig person er blitt rammet og skadet, er meget beklagelig og noe vi ikke kan ta lett på, sier Lunde.

Ikke avklart

Ulykken natt til søndag skjedde etter at en politipatrulje på vei til et annet oppdrag tilfeldigvis havnet bak ambassadebilen. Da politiet satte på blålys og sirene for å komme forbi, satte bilen overraskende opp farten og la seg over i motsatt kjørebane.

Deretter gikk det svært kort tid før kollisjonen skjedde i Bygdøy allé på Frogner.

Den sørafrikanske ambassaden bekrefter hendelsen som fant sted natt til søndag, og at ambassadøren har vært i samtale med det norske utenriksdepartementet mandag.

Sør-Afrikas ambassadør opplyser i en pressemelding at hun venter på råd fra myndighetene i Pretoria om hvordan saken skal tas videre.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder