KALDT OG SURT: Romjulen er preget av vind, snø og vanskelige kjøreforhold mange steder i landet. Dette bildet ble tatt i Tromsø ved en tidligere anledning. Foto: Terje Mortensen , VG

Ruskete julevær herjer i Nord-Norge

Flere fylker har fått besøk av et hissig vintervær denne romjulen. Statens vegvesen oppfordrer nordlendingene til å la bilen stå.

  • Line Orfjell
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Vi har vel stengt rundt 30–40 veier i Finnmark, Troms og Nordland på grunn av uværet. Det er ganske ille, sier trafikkoperatør Torunn Torvaldsen til VG. Statens vegvesen har hatt en travel arbeidsdag i nord: Brøytebilene har vært ute på tokt i mange timer, og situasjonen overvåkes kontinuerlig. Der veiene er åpne, er det kolonnekjøring. Flere ganger har Statens vegvesen forsøkt å åpne enkelte veier, bare for å stenge dem på nytt.

Har du fått hilse på det stormende juleværet? Send osset bilde her!

Sterke vindkast

Trafikkoperatør Torvaldsen mener det er lurest å utsette bilkjøring til søndag. – Vi håper å kunne åpne flere veier i løpet av kvelden og natten. Men hvis folk har mulighet til det, vil jeg anbefale dem å vente til i morgen – da vil det nok være mer sikkert på veien. De veiene som åpne nå er ganske nedsnødd, og det er veldig vanskelige kjøreforhold, sier hun. – De som skal ut i bil, bør ta med seg varme klær og litt ekstra mat og drikke!

Metrologikonsulent Rune Skoglund ved Meteorologisk institutt i Tromsø, forteller til VG lørdag kveld at det verste uværet allerede har blåst forbi og videre mot øst.

– I ettermiddag hadde vi sterk storm på Slettnes, full storm på Berlevåg og sterk storm i Båtsfjord. Det har sakte begynt å løye, sier han til VG.

Julestormer også i USA: Minst 15 døde etter flere tornadoer

Mer uvær i vente

Heldigvis vil det aller verste være overstått innen søndag, forklarer vakthavende meteorolog i Tromsø Sevim Müller. – Først vil det roe seg i Nordland, og etter hvert også lenger nord, i Troms og Finnmark. Det vil fortsette å snø, men i Nordland vil det trolig bli varmere i luften – så noe av blir kanskje regnbyger. Mot kvelden regner vi med at vinden blir til en bris, sier meteorologen. Les også: Stengte veier, storm og skredfare

Det er ikke bare nordlendingene som har fått hilse på vinterværet de siste dagene. Første juledag var preget av snøbyger, vind og stengte veier i flere fylker – og det er ikke over ennå: Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel for både Agder, Telemark, Buskerud, Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane. I samtlige fylker er det ventet stormende vindkast, mye nedbør og vanskelige kjøreforhold – både i natt og ut over søndag.

Så du denne? Statens vegvesen: – Utsett hjemreisen

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder