ØNSKET ANNEN RESSURSUTNYTTELSE: Forsvarssjefen Haakon Bruun-Hanssen mente det ikke var behov for norske spesialstyrker i Irak. Foto:Cornelius Poppe,

Forsvarssjefen sa nei til å sende spesialstyrker til Irak

Regjeringen trosset forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssens advarsel om ikke å sende norske spesialstyrker til Irak.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I et brev han sendte til Forsvarsdepartementet 9. februar i år, fraråder han å sende personell fra Forsvarets spesialkommando til Irak, skriver Dagsavisen.

Bruun-Hanssen mente det ikke var behov for norske spesialstyrker i Irak for å hjelpe den irakiske hæren og den kurdiske militsen med å bekjempe IS.

Se bildene: 16 000 soldater tok selfie – ute i felt!

Benekter utsending

Spesielt i Bagdad hadde oppdraget endret karakter til å være grunnleggende skytetrening, opplyser forsvarskilder til nettstedet Aldrimer.no og Dagsavisen. Forsvarssjefen mener vanlige soldater eller våpeninstruktører kunne ha gjennomført oppdraget.

Hverken Forsvaret eller regjeringen vil bekrefte at det virkelig ble sendt norske spesialstyrker til Irak, men Dagsavisens kilder opplyser at spesialstyrker ble sendt til Bagdad. I Arbil trener norske instruktører opp kurdiske soldater.

Bakgrunn: Sender nordmenn til Irak

Lite forenlig

Generalmajor Odin Johannessen, sjef for operasjonsavdelingen i Forsvarsstaben, beskriver styrkebidraget i Irak som «lite forenlig med hvordan Forsvaret primært ønsker å nytte en spesialisert, viktig og begrenset ressurs som våre spesialstyrker utgjør».

Les: Soldater stormet feil hus – sendte inn mannebisk kjøter

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) sier regjeringen har måttet tilpasse Irak-bidraget i tråd med utviklingen underveis.

Hun bekrefter at regjeringen ikke fulgte forsvarssjefen primære anbefaling i Irak-saken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder