SYKKEL PÅ SNØFØRE: Her er en kvinne og en mann i ferd med å passere den norsk-russiske grensen på Storskog. Bildet er fra midten av november. Etter de nye strengere reglene for passering inn i Norge har flere asylsøkere forsøkt å komme seg inn i Finland. Foto: Cornelius Poppe , NTB scanpix

Stopper syklende asylsøkere fordi det er trafikkfarlig

Flere hundre flyktninger sitter fast på russisk side av
grensen i nord etter at finske myndigheter lørdag gjorde det forbudt å krysse den grensen med sykkel.

  • Øystein Larsen-Vonstett

Artikkelen er over fire år gammel

Ifølge Sydsvenskan har flyktningene, som de har gjort på den norsk-russiske grenseovergangen, i stor skala benyttet seg av sykkel for å krysse grensen inn til Finland. Russiske myndigheter har nemlig krevd at grensekryssingene skal skje med et kjøretøy.

Les: Venter ny flyktningstrøm i 2016

Ifølge en talsperson for grensekontrollen i Lappland, nord i Finland, Tommi Tiilikainen, er målet med sykkelforbudet både å forhindre menneskesmugling og å forsøke å få bort trafikkfarlige syklende asylsøkere fra de nedsnødde veiene.

Uerfarne med snø og vinter

– Under tøffe vinterforhold kan uerfarne syklister både være en risiko for seg selv og andre trafikanter sier Tiilikainen til nyhetsbyrået FNB.

Les også: Sykkelberget på Storskog vokser: 42 tonn sendt på fyllingen

Ifølge YLE skal ikke en eneste asylsøker har kommet til grensestasjonene Salla og Rajajooseppi i Lappland søndag.

Den svenske avisen melder at antall asylsøkere som har forsøkt å komme seg inn i Finland med sykkel fra Russland, skal ha økt kraftig etter at Norge strammet inn reglene for grensepassering i desember.

Det skal likevel ikke dreie seg om flere en et titalls nye asylsøkere i uken.

Ifølge The independent Barents Observer har mer enn 600 asylsøkere ankommet fra Russland til Nord-Finland denne vinteren. De fleste av disse har vært fra Afghanistan, Irak, Iran, Syria og Nepal.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder