DØMT FOR RAN: Dette fotoet er tatt av politiet i sentralarresten i Oslo like etter at han ble tatt på fersken under det såkalte Aker Brygge-ranet 29. august 2004. Foto:Politiet,

Bandidos-profil siktet for drapsplaner mot «Onkel Skrue»

Omtalt som en norsk «Tony Soprano»

Bandidos-profilen Lars Harnes (47) hadde dekket nesten hele
kroppen med nylon fra strømpebukser, latekshansker og tape rundt håndleddene da politiet pågrep ham i garasjen til Imran Saber (37).

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Han er i dag siktet for drapsforbund.

Det bekrefter advokat Anja Helander som forsvarer Lars Harnes.

– Han er siktet for drapsforbund, men jeg har ennå ikke fått forelagt ham siktelsen, sier forsvarer Helander til VG

Politiet mener hensikten med den svært spesielle bekledningen han hadde da de pågrep ham var å unngå å legge igjen DNA-spor på et åsted.

47-åringen ble pågrepet om kvelden tirsdag 21. juli av politiet i garasjeanlegget i borettslaget der Imran Saber bor.

OVERLEVDE ATTENTAT: Imran Saber (37) avbildet under en Pushwagner-utstilling i 2010. Han er kjent som svært kunstinteressert, og eide da bildet ble tatt flere malerier av den kjente kunstneren. I 2010 overlevde han å bli skutt sju ganger i brystet. Foto:Markus Aaarstad,

Harnes hadde kommet dit med en stjålet moped. Da politiet tok av ham hjelmen oppdaget de at Harnes hadde en finlandshette som dekket ansiktet hans.

Les også: Tidligere eliteseriespiller siktet for ransforbund

I tillegg var han bevæpnet med en pistol som hadde ammunisjon i magasinet og var påmontert en lyddemper, får VG bekreftet fra flere kilder.

Les også: Nokas-raner tatt på nytt - etter 295 dager i frihet

– Dekket hele kroppen med nylon

Under mopedhanskene hadde Bandidos-profilen latekshansker og rundt håndleddene hadde han surret tape for å dekke overgangen fra nylonstoffet som dekket armene.

Under ransaking inne i sentralarresten oppdaget politifolkene at Bandidos-profilen hadde tredd på seg strømpebukse i nylon og dekket hele kroppen med nylon fra strømper, får VG opplyst.

Den fryktede kriminelle 47-åringen ble 23. juli varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud. Han fremstilles for ny fengsling torsdag denne uken.

Ble sluppet fri: Fra streng soning til frihet | Ble dømt til åtte års forvaring

TATOVERT: Selv om Lars Harnes hevder han har levert inn vesten til Bandidos, har han denne tatoveringen på ryggen. For to år siden tvilte Borgarting lagmannsrett på at bruddet var reelt. Foto:POLITIET,

Mandag gjennomførte politiet en større aksjon etter å ha etterforsket et tungt og sammensatt kriminelt miljø over lengre tid. En av dem som ble pågrepet i den koordinerte aksjonen var Nokas-raneren Metkel Betew.

Politiet mener at Harnes planla å ta livet av «Onkel Skrue» alias Imran Saber.

– Underveis mener vi også at vi har avverget alvorlig voldskriminalitet. I klartekst betyr det at vi har punktert ransplaner og drapsplaner, sier politiinspektør Einar Aas

Les også: - Kunne dø for Bandidos

Harnes ble pågrepet for fire uker siden og har vært siktet for ulovlig besittelse av våpen og heleri av en stjålet moped.

Lars Harnes har vært en fri mann i snart to år, etter at han høsten 2013 ble løslatt fra forvaring.

Bakgrunn: Flere i tungt kriminelt miljø pågrepet i Oslo mandag

GARASJEN: Lars Harnes ble pågrepet i dette garasjeanlegget i Oslo om kvelden 21. juli. Foto:Tore Kristiansen,VG

Skutt syv ganger – overlevde

Mannen som politiet mener Lars Harnes skulle slå til mot, Imran Saber, har vært sentral i flere av hovedstadens kriminelle miljøer i en årrekke og går under kallenavnet «Onkel Skrue». 21. november 2010 ble Saber skutt syv ganger i brystet på Jordal i Oslo. Han overlevde så vidt, og ingen er tatt for drapsforsøket.

Saber satt i en hvit Mercedes ved Jordal Amfi da han ble angrepet av en person som ifølge vitner var ikledd en kjeledress og finlandshette.

Politiet har aldri fått klarhet i hvem som skjøt mot Saber og ingen er blitt straffet etter drapsforsøket.

SKUTT I BILEN: I 2010 ble Imran Saber (34) truffet av syv skudd da den ukjente maskerte gjerningsmannen avfyrte en rekke skudd mot bilen hans. Foto: Kyrre Lien / NTB Scanpix Foto:,

Etter pågripelsen kontaktet politiet med en gang Imran Saber og fortalte ham at de hadde avverget et nytt attentat mot ham. Etter det VG får opplyst reiste Imran Saber fra Norge kort tid etter pågripelsen av Lars Harnes og oppholder seg på et ukjent sted i utlandet.

Les også: Psykiater advarte Høyesterett mot å la Betew løslates

Dømt til forvaring etter tortur

Sommeren 2003 ble trebarnsfaren dømt til seks og et halvt års fengsel for å ha utøvd svært grov vold mot en mann. Retten beskrev volden som tortur. Under rettssaken kalte psykiater Asbjørn Restan Bandidos-medlemmet en norsk Tony Soprano fra den amerikanske TV-serien Sopranos. Sammenligningen til psykiateren var basert på at begge lever to liv – ett som brutale og voldelige kriminelle, og ett som dedikerte familiefolk.

Mens Harnes sonet denne voldsdommen hadde han hyppige permisjoner fra fengselet. Da det tungt kriminelle MC-medlemmet var ute på sin 15. permisjon ranet han 29. august 2004 en pengetransport på Aker Brygge.

RANSDØMT: Lars Harnes og to andre ranere truet vektere med en maskinpistol under ranet av DNBs filial på Aker Brygge 30. august 2004. Den ene raneren på vei ut av rommet med 2,6 millioner mens Lars Harnes gjør klar strips til å binde den andre vekteren. Foto: DnB Foto:,

Etter Aker Brygge-ranet avslørte VG at Harnes hadde sjefsstol og bærbar PC på cellen, og at ingen sjekket permisjonene hans. Det ekstremt voldelige Bandidos-medlemmet ble betegnet som en mønsterfange – og fikk det som han ville bak murene. Han fikk til og med bruke personaltoalettet mens han sonet på avdeling A i Oslo fengsel.

Igjen fare for gjentagelse

Etter pengetransportranet ble Harnes i 2006 idømt åtte års forvaring med en minstetid på seks år. Syv år senere, 16. oktober 2013, ble han løslatt.

Nå er han igjen siktet for ny kriminalitet, og Oslo tingrett fastslo for fire uker siden at det er fare for gjentagelse.

«Retten ser det slik at oppbevaringen av pistolen – påmontert lyddemper – og de andre forholdene han er siktet for, er uttrykk for en videreføring av det handlemønsteret han er ilagt straff for tidligere. For retten fremstår det klart at det er en meget nærliggende mulighet for at siktede igjen vil begå nye straffbare forhold.»

Lars Harnes var først siktet for heleri av den stjålne mopeden og ulovlig besittelse av skytevåpen. Under det første fengslingsmøtet erkjente han disse to forholdene, men han vil ikke gi noen forklaring om våpenet.

Han blir fremstilt for fengsling igjen torsdag, denne gangen siktet for drapsforbund.

TOPPMØTE: Lars Harnes (45) ble landskjent som Bandidos-presidenten som hilste på daværende statsminister Kjell Magne Bondevik. Fotoet ble tatt i 1999 under et arrangement mot vold. Harnes var allerede dømt åtte ganger, og tre år senere ble han dømt for det retten omtalte som tortur. Foto: SCANPIX Foto:,

Imran Saber skal møte som tiltalt i Oslo tingrett 17. oktober i år. Han er tiltalt for heleri av minst 4,4 millioner kroner. Han er også tiltalt for å ha inngått en rekke låneavtaler som påtalemyndigheten mener er en bevisst utnyttelse av enkeltpersoners nød.

Advokat Øystein Storrvik er forsvareren til Imran Saber. Storrvik ønsker ikke å kommentere saken.

En tidligere kompanjong av Saber ble pågrepet tre dager etter attentatet i 2010. Kompanjongen ble siktet for medvirkning til overlagt drap, siden han hadde alibi for gjerningstidspunktet. Halvannet år etter drapsforsøket henla statsadvokaten saken mot den tidligere kompanjongen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder