OPPROP: Finn Schjøll er blant kjendisene som ønsker kartlegging av omfanget av jødehets. - Nok er nok, sier han til NRK. Foto:Alf Øystein Støtvig,VG

Kjendiser med opprop for å støtte norske jøder

Over hundre kjente personer fra finans- og kulturlivet har skrevet under på et opprop for å støtte norske jøder. Kjendisene ber toppolitikerne om å ta tak i jødenes situasjon og bidra til holdningsendring.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Aksjonen består av en helsides annonse i Aftenposten og en Facebook-gruppe og er rettet mot lederne i landets sju største partier. Initiativtakerne ønsker grundig kartlegging av omfanget av jødehets i Norge og ber partilederne besvare tre spørsmål.

Nanna Segelcke er blant initiativtakerne til kampanjen. Hun sier hun håper oppropet kan føre til økt bevissthet når det gjelder mobbing og trakassering av jødiske barn og unge. Segelcke viser til to rapporter fra henholdsvis Oslo kommune og Holocaustsenteret som avdekker mobbing av og fordommer mot jøder i Norge.

Forstander Ervin Kohn i Det Mosaiske Trossamfund (DMT) er positiv til initiativet. Foto:Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix,

VG mener: Jødene må beskyttes bedre

– Vi kan ikke finne oss i at en liten gruppe i samfunnet skal trakasseres på det groveste, år etter år etter år. Nå er det nok, sier blomsterforhandler Finn Schjøll til NRK.

Blant de andre som har skrevet under på oppropet er investor Øystein Stray Spetalen, forfatter Jon Michelet og eiendomskonge Olav Thon.

– Jeg synes det er flott at man står opp for landsmenn. Det er viktig å bekjempe antisemittisme, ikke fordi det er synd på jødene, men fordi antisemittisme er en sykdom som vi må bekjempe, sier Ervin Kohn, som er forstander for Det mosaiske Trossamfunn i Norge.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder