KRITISERER: Tidligere kommunikasjonsdirektør i TV 2, Rune Indrøy, hevder sportsredaktør Vegard Jansen, visste mer om den seksuelle trakasseringen som foregikk i TV2 enn det han hittil har fortalt om. Foto: Hallgeir Vågenes VG

Tidligere TV 2-direktør om Jansen Hagens forklaring:  Delvis løgnaktig

Tidligere kommunikasjonsdirektør Rune Indrøy i TV 2 mener  sportsredaktør Vegard Jansen Hagen gir en «delvis løgnaktig fremstilling» av hva han visste om den grove trakasseringssaken i kanalen.

 • Erlend Skevik
 • Hilde Kristine Misje

Artikkelen er over to år gammel

Sportsredaktøren gikk tirsdag ut i VG sammen med nyhetsredaktør Karianne Solbrække og bekreftet at han i mer enn ett år satt på opplysninger om seksuell trakassering av en kvinnelig medarbeider, uten å gripe inn. Samtidig understreket han at han ikke fikk vite om alle detaljene rundt den mest alvorlige episoden kvinnen hadde blitt utsatt for, da hun først varslet om saken.

Les mer: Kraftig oppgjør med seksuell trakassering i Medie-Norge: – Vi vet hvem dere er

Episoden VG omtalte tirsdag skal ha skjedd i TV 2s lokaler. Den mannlige sportsprofilen skal ha kneppet opp buksen, og deretter forsøkt å presse kvinnens hode ned mot underlivet sitt. I et internt notat til de ansatte i TV 2 i går gjentar sportsredaktøren at han først halvannet år senere ble kjent med de grove detaljene rundt denne hendelsen.

INNRØMMER FEIL: Sportredaktør Vegard Jansen Hagen fra TV2 innrømmer at han ikke har tatt tak i problemer knyttet til seksuell trakassering i TV2. Foto: Tore Kristiansen VG

«Til meg kom informasjonen rundt sportsprofilen stykkvis og delt over mer enn et år. Da jeg til slutt fikk informasjon av samme karakter som det VG refererer til, ble mannen umiddelbart avskjediget», skriver Hagen.

Fremstiller saken feil

Tidligere kommunikasjonsdirektør Rune Indrøy reagerer sterkt på Hagens uttalelser til VG og det interne notatet til de ansatte i TV 2.

– Jeg reagerer meget sterkt på den fremstillingen Hagen nå gir. Den er delvis løgnaktig, sier Indrøy til VG.

– Fra kvinnens side ble all informasjon gitt i det første møtet med Hagen, også om episoden inne i TV 2-lokalene. Informasjonen ble gjentatt i et senere møte og i et tredje møte med en annen mellomleder, sier han.

VG har snakket med kvinnen som varslet ledelsen om den grove, seksuelle trakasseringen.

– Hagen sier han ikke kjente til detaljene da du varslet ham første gang, hva tenker du om det?

– Hagen fremstiller dette feil. Episoden som skjedde i TV 2-huset, og flere andre episoder knyttet til den samme mannen, ble fortalt om allerede i det første møtet med Hagen, sier hun til VG.

Kulturministeren: Stiller krav til institusjoner etter #meetoo-avsløringer

Ber om unskyldning

Konfrontert med de alvorlige anklagene fra Indrøy, svarer Vegard Jansen Hagen slik,

– Den gjengivelsen får stå for Indrøys regning. Det er bra at han tok affære. Uansett forandrer ikke dette på det vesentlige poenget som har vært viktig for meg å formidle hele tiden. Det var mitt ansvar å sørge for å få oversikt og få alle detaljene på bordet. Og jeg hadde nok informasjon til å reagere langt tidligere. Det ble ikke gjort - med de konsekvenser det fikk. Det ansvaret faller ikke på noen andre enn meg, sier Hagen til VG.

Tusenvis har delt #Metoo: Vil vise omfanget av seksuelle overgrep og trakassering

Samtidig innrømmer han at han burde handlet tidligere.

– Jeg står ved min uforbeholdne unnskyldning til medarbeiderne som led overlast i denne perioden. Det er helt korrekt at jeg hadde nok informasjon til å handle tidligere enn jeg gjorde i én av sakene vi dessverre har hatt i TV 2. Isteden trakk det ut i tid. Det er selvfølgelig ikke akseptabelt, sier Hagen.

– Av personvernhensyn kan jeg ikke kommentere enkeltsaker, det ber jeg om respekt for. Jeg er ikke stolt av håndteringen i denne saken, det smerter at jeg ikke gjorde det jeg skulle ha gjort som leder på et tidligere tidspunkt.

Sportsredaktøren gjentar at kanalen nå vil ta et «endelig oppgjør» med seksuell trakassering i kanalen.

– Det er en smertefull prosess, også for en leder som blir konfrontert med sin utilstrekkelighet, men helt nødvendig for å komme videre. Jeg opplever at de ansatte i TV 2 Sporten har tillit til at det som nå skjer gjør oss til en bedre arbeidsplass og at vi kan legge det vonde bak oss.

Får støtte

Tidligere administrasjonssjef i TV 2, Kathrine Martinsen, hadde HR-ansvar for sportsavdelingen i månedene før sportsprofilen ble kastet ut av kanalen.

– Slik jeg kjenner saken satt ikke Hagen på all informasjon fra alle involverte, og som fikk mannen sparket til slutt. Den informasjonen kom først på bordet etter jeg hadde snakket med mange av de involverte. Det er umulig for meg å vite hva som ble sagt på tomandshånd mellom Vegard og den berørte kvinnen. Dette skjedde før jeg begynte å jobbe der. Som sportsredaktøren også har vært tydelig på, så visste han nok til at han burde tatt grep tidligere. Derfor er det prisverdig og nødvendig at han tar ansvar og sier unnskyld, sier hun.

Anbefalte konsekvenser for ledere

Rune Indrøy hevder imidlertid at det først var da kvinnen tok direkte kontakt med ham, at det ble tatt grep for å rydde opp. Da hadde det gått nærmere halvannet år siden sportsredaktøren først ble varslet. Etter samtalen leverte Indrøy en rapport, med et eget følgeskriv, til TV 2-sjef Alf Hildrum og to andre kollegaer i toppledergruppen, der han kom med klare anbefalinger til hvordan saken burde følges opp videre.

– Jeg tok umiddelbart affære da jeg hadde hatt den første, lange samtalen med kvinnen. Frem til da var det min klare oppfatning at saken ikke var blitt tatt på alvor, sier han.

– Inneholdt dokumentene du presenterte for ledergruppen også anbefalinger om personalmessige konsekvenser for de lederne som hadde sviktet?

– Ja.

Han ønsker ikke å utdype hvilke konsekvenser han anbefalte, og hvilke personer dette gjaldt.

Ny ledelse - eldre sak

Indrøy forlot TV 2 i juni 2015 etter 23 år i kanalen.

– Etter at jeg sluttet i TV 2 har jeg hatt som prinsipp ikke å uttale meg om saker hos min gamle arbeidsgiver. Men denne saken opprørte meg veldig da jeg ble gjort kjent med den. En ung kvinne ble utsatt for flere grove overgrep og hennes overordnede tok henne ikke på alvor da hun rapporterte til dem. Når saken nå ble kjent offentlig, var det naturlig for meg å bekrefte at det var jeg som måtte gripe inn, etter at kvinnen kom til meg.

Olav T. Sandnes, sjefredaktør og administrerende direktør i TV 2 kommenterer saken slik:

– Først vil jeg si at det er forferdelig trist å høre historiene om hva noen kvinner har blitt utsatt for i TV 2. Det skal bare ikke skje, derfor har vi satt i gang en intern gjennomgang med mulighet for varsling av uakseptabel atferd. Jeg ber om forståelse for at vi ikke kan kommentere enkeltsaker løpende gjennom dette arbeidet.

– Nåværende ledelse jobbet ikke i TV 2 da denne saken ble behandlet, derfor er det vanskelig for oss å kommentere detaljer i enkeltprosesser bakover i tid. Vi tar selvfølgelig med all ny informasjon i arbeidet videre og ønsker ikke å feie detaljer eller opplysninger under teppet, men få dem frem i lyset.

I den første versjonen av denne saken uttalte Vegard Jansen Hagen seg via kommunikasjonsrådgiver Sissel Kruse Larsen i TV 2. Senere har han snakket direkte med VG og gitt sine egne kommentarer til anklagene fra Rune Indrøy.

Les også

 1. Kraftig oppgjør med seksuell trakassering i Medie-Norge: – Vi vet hvem dere er

  Aleksander Schau benyttet lørdag kveld Twitter til å komme med en rekke historier om overgrep i norsk medie- og…
 2. Anklager TV 2 for seksuell trakassering i humorinnslag

  I TV 2s humorprogram «2 mot 1» ble intetanende menn tafset i skrittet på Storo kjøpesenter.
 3. Skal undersøke uønsket seksuell oppmerksomhet i filmbransjen

  Norske organisasjoner i filmbransjen går sammen om å kartlegge seksuell trakassering og overgrep.
 4. Tidligere TV 2-direktør om Jansen Hagens forklaring:  Delvis løgnaktig

  Tidligere kommunikasjonsdirektør Rune Indrøy i TV 2 mener  sportsredaktør Vegard Jansen Hagen gir en «delvis løgnaktig…
 5. Cathrine Graff ikke overrasket over opprulling av sex-trakassering i TV 2

  Cathrine Graff (45), tidligere nyhetsanker og nå ansattrepresentant i TV 2-styret, forteller at hun selv har opplevd…

Mer om

 1. Medier

Flere artikler

 1. TV 2-redaktør blir sittende

 2. Sextrakassering-anklaget sportsprofil fikk fornyet kontrakt

 3. «Valgte å holde kjeft - det må få konsekvenser»

 4. Cathrine Graff ikke overrasket over opprulling av sex-trakassering i TV 2

 5. Skogen-Lund om seksuell trakassering: – Det var nesten mer ydmykende at ingen andre sa noe

Fra andre aviser

 1. Tidligere TV 2-topp: – Delvis løgnaktig fra Hagen

  Aftenposten
 2. TV 2s sportsredaktør fortsetter i jobben

  Bergens Tidende
 3. TV 2 kalte inn til allmøte etter avsløringer om sex-trakassering

  Aftenposten
 4. Offer for trakassering ble siden oppsagt i TV 2

  Bergens Tidende
 5. Informerte ikke ny arbeidsgiver om sextrakassering

  Bergens Tidende
 6. VG: TV 2-redaktør visste om sextrakassering uten å gripe inn

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no