TOPPMØTE: Jens Stoltenberg og Sveriges statsminister møtte Barack Obama i september. temaet for møtet var blant annet overvåkningsskandalen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Stoltenberg krever svar fra USA om overvåkning

Her har Jens Stoltenberg og Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt drøftet overvåkningsskandalen med USAs president Barack Obama under en middag i Stockholm. Nå krever Stoltenberg nye svar fra USA.

Artikkelen er over seks år gammel

Opplysningene om at amerikansk etterretning kan ha avlyttet Tysklands forbundskansler Angela Merkel og 35 andre statsledere ryster nå forholdet mellom USA og Europa.

Flere land, blant annet Tyskland og Spania har kalt de amerikanske ambassadørene inn på teppet for å få en forklaring på amerikanernes overvåkningsvirksomhet.

BAKGRUNN: USA kan ha avlyttet Merkel

Tidligere statsminister Jens Stoltenberg bekrefter overfor VG at spørsmålet om ulovlig overvåkning var en viktig del av samtalene med den amerikanske presidenten da Obama møtte de nordiske statsministrene i Stockholm i begynnelsen av september.

Han mener de nye opplysningene som er lekket til tyske og britiske medier gjør det nødvendig for USA å gi nye avklaringer.

- Det er viktig at vi får svar på de spørsmålene som er stilt. Jeg forventer at USA gir utfyllende svar på de påstandene som har kommet frem, sier Stoltenberg til VG.

Flere møter

Den norske regjeringen har de siste månedene hatt flere møter om overvåkningssaken med amerikanske myndigheter. Senest i slutten av august hadde norske myndigheter et møte med det amerikanske Justisdepartementet om de amerikanske programmene for informasjonsinnhenting som ble avslørt av varsleren Edward Snowden.

I referatet som VG har fått tilgang til kommer det frem at den norske delegasjonen gjorde det helt klart at Norge forutsetter at norske utenriksstasjoner ikke blir overvåket. Samtidig forsikret amerikanerne at overvåkningen gjennom det omstridte PRISM-programmet er underlagt «effektive rettslige kontrollmekanismer» og kun skjer i tilfeller det er foreligger en begrunnet mistanke.

Det kommer også frem at amerikanerne var interessert i de norske vurderingene av hva som er ansett som akseptabelt og stilte spørsmål om den norske lovgivningen på dette området.

Tett dialog

Stoltenberg understreker at Obama overfor ham var opptatt av å ha en tett dialog med sine allierte.

- Alle ser at overvåkning er et viktig tiltak i kampen mot terror, men vi må finne en balanse som gjør at slik overvåkning ikke svekker tilliten mellom venner. Jeg forutsetter at den nye regjeringen vil fortsette dialogen med USA om disse spørsmålene, sier Stoltenberg.

- Føler du deg fortsatt trygg på forsikringene fra USA etter de nye påstandene som har kommet frem?

- Jeg har ingen informasjon som tilsier noe annet.

- Hvor alvorlig er det dersom det viser seg at USA har drevet omfattende overvåkning av sine allierte?

- Jeg vil ikke spekulere i det før vi får bekreftet eller avkreftet disse opplysningene.

- Ikke akseptabelt

Statsminister Erna Solberg (H) sier det ikke er akseptabelt at allierte land driver etterretning mot hverandres politiske ledelse.

- Norge og USA er nære allierte og har et tett samarbeid innen etterretning. Dette samarbeidet er av stor betydning for begge land. Det er viktig at det ikke skapes mistillit eller uro i dette viktige samarbeidet, skriver Solberg i en uttalelse.

Samtidig nekter både justisminister Anders Anundsen og utenriksminister Børge Brende å svare på hvordan regjeringen vil følge opp de nye påstandene om amerikansk overvåking av allierte statsledere.

- Det er uakseptabelt at allierte land driver etterretning mot hverandres politiske ledelse. Når det er sagt, må vi selv sørge for gode systemer og rutiner for sikker kommunikasjon, skriver Anundsen i en epost til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder