OMSTRIDT: Morten Wetlands kronikk om Thorbjørn Jagland skapte storm i PR-bransjen. Men lønnen på over 1,3 millioner er han fornøyd med. Foto: PONTUS HÖÖK / VG

OMSTRIDT: Morten Wetlands kronikk om Thorbjørn Jagland skapte storm i PR-bransjen. Men lønnen på over 1,3 millioner er han fornøyd med. Foto: PONTUS HÖÖK / VG Foto: ,

Millionlønninger til omstridte PR-topper

Knallhard kritikk og intern konflikt splitter bransjen

Bakgrunnen fra maktkorridorene innen politikk og næringsliv
er gull verdt: Dette tjente PR-toppene i fjor.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Med «Kina-saken» og den kraftige kritikken fra Ap-leder Jonas Gahr Støre har det vært et stormfullt år innen PR-bransjen, toppet av striden mellom to av de største byråene, First House og Geelmuyden.Kiese, som endte med at førstnevnte nylig ble frikjent i bransjeorganisasjonen KOMM.

Men PR-toppene kan være godt fornøyde med lønnen (se liste i bunn av saken):

Årets kanskje mest omstridte PR-mann er partner og seniorrådgiver i First House, Morten Wetland. Den tidligere Ap-toppen, med blant annet lang fartstid ved Statsministerens kontor på CV’en , skapte oppstyr da han i en kronikk angrep lederen i Nobelkomiteen, Thorbjørn Jagland.

Innrømmet Kina-interesser

Wetland tjente 1.355.401, og er en av få som innrømmer at lønnen var en viktig motivasjonsfaktor for ham da han gikk inn i kommunikasjonsbransjen.

- Det er klart at lønn har stor betydning, og jeg er fornøyd med lønnen jeg får, sier Wetland til VG.

Wetland, som etter «Kina-saken» innrømmet til VG at First House hadde klienter med økonomiske interesser i Kina, ble indirekte omtalt i negative ordelag da Ap-leder Joans Gahr Støre tok et oppgjør med PR-bransjen.

Men Wetland er ikke bekymret for at han har stengt døren for å eventuelt ta en jobb innen politikken igjen:

TJENTE FETT: Administrerende direktør i First House, Per Høiby, tjente over to millioner. Foto: First House Foto:,

- Nå har jo selv Jonas sagt at det der ikke er umulig for kolleger i bransjen. Så jeg tror egentlig ikke det. Kompetanse og relevant erfaring vil det alltid være interesse for, sier Wetland.

Fornøyd med frikjennelse

Wetlands sjef i First House, Per Høiby, sier muligheten til høy inntekt ikke var avgjørende for ham da han startet opp selskapet.

– Lønn var ikke så viktig. Jeg hadde en god lønn også før jeg begynte i First House. Jeg synes ideen med First House var veldig spennende og muligheten til å jobbe med flinke folk, krevende og interessante kunder med ditto oppgaver, sier han, men vedgår at han er godt fornøyd med de 2.170.864 han hadde i inntekt i fjor.

Han tror ikke byrået har kommet svekket ut av konflikten med Geelmuyden.Kiese

– Jeg er fornøyd med den krystallklare frikjennelsen i både KOMM sitt styre og etiske råd. Bransjen er i vekst og First House får stadig flere kunder og stadig fler henvendelser fra folk som ønsker å jobbe hos oss, sier Høiby.

Hans Geelmuyden, som gjentatte ganger har vært meget kritisk til First House, tjente i fjor 2.861.637 - et solid forsprang på konkurrenten der.

KRITISK: Hans Geelmuyden, som tjente nær 2,9 millioner i fjor, har vært i konflikt med konkurrenten First House. Foto: Scanpix,

– Jeg eier 80% av GK, og har de pengene jeg trenger. Derfor investerer jeg alt hva remmer og tøy kan holde for å bygge GK til å blir Skandinavias beste kommunikasjonsrådgivere, sier Geelmuyden til VG, og svarer noe kryptisk på hva han tror lønnen betyr når han rekrutterer nye ansatte:

– Vi er konkurransedyktige på lønn, og jeg tror jeg får min i himmelen, sier Geelmuyden.

Lønnsvinner: - Mye støy i bransjen

En annen av lønnsvinneren blant PR-toppene er daglig leder i Zynk, Claus Sonberg, som tjente i overkant av 3,3 millioner kroner i 2012, mens de nye skattetallene for 2013 viser en inntekt på 2.498.164 i fjor.

– Jeg vil presisere at fastlønnen min er en million og at resten er primært utbytte og noe bonus, sier Sonberg til VG.

– Jeg tjener godt, men lønnen var helt uviktig da jeg startet Zynk. Jeg gikk fra en god lønn i SAS til en utrygg framtid i et nystartet selskap. Det er en motivasjonsfaktor at det går bra, og da kan jeg ta ut utbytte. Men god stemning på kontoret og det å skape arbeidsplasser er drivkraften, ikke penger, fortsetter han.

LØNNSVINNER: Claus Sonberg i Zynk er også blant de som tjener mest. Omtrent halvparten er utbytte, forklarer han. Foto:Gøran Bohlin,VG

Sonberg vil helst ikke inn i konflikten i bransjen:

– Jeg registrerer at det har vært mye støy i bransjen, men jeg mener vi har et godt omdømme. Selv er jeg godt fornøyd faglig, sosialt og økonomisk.

Jarle Aabø, som driver sitt eget selskap, tjente mer beskjedne 377.806, og sier at faglige utfordringer er viktigere enn lønnen, men legger til at han selv er godt fornøyd. Om framtiden for PR-bransjen etter de interne stridighetene er han derimot mer åpen:

– Jeg har siden 2003 ofte ytret offentlig at PR-bransjen er usedvanlig svak på egen krisehåndtering og omdømmebygging, og jeg har ikke lenger noe håp om at dette noen gang skal bli bedre, sier Aabø.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder