RIKING: Olav Thon har fremdeles til salt i maten. Foto: Fredrik Solstad

RIKING: Olav Thon har fremdeles til salt i maten. Foto: Fredrik Solstad Foto: ,

Olav Thons hjemkommune taper nesten 100 millioner

Dette er Norges 100 rikeste ** Den aller rikeste skatter til Kypros

Hole kommune på Ringerike lever ikke lenger like fett på en 91 år gammel mann med rød topplue.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I 2013 var det eiendoms- og hotellkongen Olav Thon som toppet listen over Norges rikeste. Etter at han i fjor overførte store deler av sin formue til en stiftelse har han falt helt ned til 26. plass.

Hans formue er nå «bare» på litt over en milliard. Han står derimot med en inntekt på rundt 48,4 millioner kroner. Likevel betaler han nå langt mindre i skatt enn før med sine nesten 31 millioner kroner.

I 2012 betalte han nemlig hele 124,8 millioner i skatt. Det betyr en betydelig inntekstssvikt på nesten 100 millioner kroner for Hole kommune, som Thon skatter til.

Diskuter skattelistene på sosiale medier, bruk #VGSkatt.

RIK FAMILIE: John Fredriksen var tilstede under Norsk Derby på Øvrevoll galoppbane tidligere i år sammen med døtrene Cecilie Astrup Fredriksen (t.v.) og Kathrine Astrup Fredriksen. FOTO: FRODE HANSEN/V Foto:Frode Hansen,VG

Fredriksen mangler

Da Kaptial for noen uker siden presenterte sin liste over de 400 rikeste nordmennene tronet tankreder John Fredriksen øverst på listen. Når man ser på skattelistene for 2013 er ikke det tilfelle. Fredriksen skatter nemlig til Kypros.

Det gjør derimot ikke Kjell Inge Røkke, som dermed er den personen som skatter til Norge med høyest formue.

Hans formue er på nesten 11,8 milliarder kroner. I 2013 hadde han en ifølge skatteligningen derimot 0 kroner i inntekt. Røkke betalte like over 130 millioner kroner i skatt.

Kommentar: Skattesjekk av naboen er over

Tenåring nummer to

En annen som i likhet med Olav Thon faller på listen over landets rikeste er industri- og finansmannen Johan H. Andresen. I fjor var han nummer tre på listen, bak Røkke og Thon. De fire årene før det var han helt på topp. Fallet skyldes at han har overført store deler av formuen til døtrene Katharina (19) og Alexandra (18).

Førstnevnte av de to ligger dermed nå på andreplass på formuelisten, med 4,6 milliarder kroner. Hun står derimot oppført med 0 kroner i inntekt. Oslo kommune mottar 51 millioner kroner i skatt fra 19-åringen.

FERD-DØTRE: Katharina (lyst hår) Andresen og søsteren Alexandra har fått overført store deler av Ferd-konsernet av pappa Johan H. Andresen. Det gir utslag på skattelistene. Her er jentene, som har vært aktive konurranseryttere, sammen med hesten Belamour og mor Kristin G. Andresen i forbindelse med en VG Helg-reportasje i fjor. Foto:,

På tredjeplass på årets liste finner vi bergenseren Trond Mohn, med 4,56 milliarder kroner i formue. Han ligger derimot på andre plass på inntektslisten, med 304 millioner og øverst på listen over hvem som betaler mest i skatt, med 135,5 millioner kroner. Tidligere i år ble det kjent at han selger familiebedriften til Sverige.

Øverst på inntekstlisten troner kraftinvestor Einar Aas fra Grimstad, med nesten 314 millioner kroner.

De rikeste blir rikere

I skatteåret 2013 kunne Norges 100 rikeste vise til en samlet formue på nesten 118 milliarder kroner. Det er en liten nedgang fra i fjor, noe som i hovedsak skyldes at Thon sin formue nå fremstår betydelig mindre.

Reelt står det nok likevel ikke noe dårligere til for landets mest velholdne. På Kaptial sin liste over Norges 400 rikeste, var det hele 222 milliardærer. Noe som er 22 flere enn i fjor. De 400 hadde totalt verdier for 943 milliarder, nesten 100 milliarder mer enn året før.

Blant de som var mer verdt var John Fredriksen med sine 102 milliarder. Det vil si at for første gang hadde Norges rikeste en formue på over 100 milliarder.

Med andre ord blir de rikeste i rike Norge stadig rikere.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder