PASS DEG: Oslo er ikke lenger noen søvning hovedstad langt opp i nord. Foto: KRISTER SØRBØ

Oslo på ranstoppen i Skandinavia

Politiet setter inn tiltak mot ransbølgen

Forsker: Ran er statusbasert krim

Ferske tall viser at Oslo er ranshovedstaden i Skandinavia. Med 120 ran i oktober overgår tigerstaden Stockholm og København.

  • Bjørn-Martin Nordby
  • Ola Mjaaland
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Jeg synes det er veldig leit at vi har så mange ran. Det er en tapssituasjon for alle involverte. Ofrene får en traumatisk opplevelse, som kanskje fører til at de uteblir fra skole eller jobb, sier stasjonssjef Kåre Stølen ved Grønland politistasjon.

- Det får også enorme konsekvenser for unge gjerningsmenn, som ofte starter livet med lange fengselsstraffer, påpeker Stølen.

Flest ran i Oslo

Den siste måneden har det vært en rekke grove ran i Oslo. I løpet av ett døgn torsdag var det fire ran. I går ble en 88 år gammel kvinne slått i bakhodet på Majorstua, en mann ble ranet på Tøyen og på natten ble en mann i 20-årene slått ned og ranet i Storgata.

I tillegg ble en kvinne forsøkt ranet inne på toalettet på kjøpesenteret House of Oslo i Vika.

Oslo politidistrikt har som visjon å gjøre byen til verdens tryggeste hovedstad, men har en vei å gå. VG har innhentet fersk ransstatistikk fra politiet i Stockholm, København og Oslo, for oktober:

- Stockholm og København har andre utfordringer som Oslo ikke har. Det kan også være ulike måter å føre statistikk på som gir utslag. Men vi har for mange ran i Oslo, og har satt inn flere tiltak for å bekjempe dette, blant annet med egen ransgruppe og styrket bemanning, sier Stølen.

- Stort problem

I København politidistrikt, som er omtrent på størrelse med Oslo, var det 42 færre anmeldte ran forrige måned. Ranerne opererer ofte i grupper forteller dansk politi til VG.

- VELDIG LEIT: Politistasjonssjef Kåre Stølen påpeker at ran ofte er en traumatisk opplevelse for de som blir rammet. Foto: ROGER NEUMANN

Antallet ran har økt de siste ti årene i København, og det brukes ofte vold og våpen. I september er det registrert flere ran i den danske hovedstaden enn i Oslo.

- Det er et stort problem. Jeg tror ikke det er så store forskjeller på ranene i de skandinaviske hovedstedene. Gjerningsmennene er meget unge, det er de fornærmede også. Ranene skjer ganske ofte i helgene, og det er flere grupperinger som utfører dem, sier Bo Hass Jensen ved tyveri og røveriseksjonen ved City politistasjon i København.

HAR DU BLITT RANET I OSLO?Kontakt VGs journalister her!

Også i Norge er det ofte flere grupper som står bak, ifølge forsker Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøgskolen:

- De er ofte i grupper, så de inspirerer hverandre. Ran er statusbasert krim, både fordi en begynner å klatre oppover, men også fordi en får mye oppmerksomhet. Ranerne er spenningssøkende og har lav empati, sier Bjørnebekk

Stanser ikke før de blir tatt

Oslopolitiet setter altså inn ekstra ressurser i kampen mot de mange ranene. Torsdag viste VG hvordan politiet pågrep fire personer via politihelikopter med varmesøkende kamera.

- Det som er kjempeviktig er å identifisere dem og få oppklart sakene, for da vil det gå ned. Det er ikke enkeltpersoner som gjør ran, men mest grupper, sier Bjørnebekk.

Hun har tidligere intervjuet en person som har utført 48 ran, noe som viser viktigheten av å pågripe slike gjerningspersoner. Forskeren har en teori på hvorfor vi opplever så mange ran i hovedstaden i høst.

- Årsakene til bølger vet vi ikke helt sikkert, men vi vet en del om årsaker til ran. En av tingene som en ser med ran, spesielt personran, er at grupper som begynner å rane og som ikke blir tatt føler en form for belønning. Da kommer de inn i høyaktiv periode, sier Bjørnebekk.

** Den svenske statistikken er hentet fra politikretsen Stockholm City. I Danmark er tallene fra kretsen til Københavns Politi.

** Til tross for gjentatte forespørsler har det ikke vært mulig å få ferske november-tall fra Oslo-politiet. Våre naboland klarte å levere statistikken i løpet av noen timer.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder