PORØST: Den lyse muren viser hvor det måtte lappes igjen etter at en fange gravde ut et hull i veggen under sengen i Hamar fengsel i 2008. Han tok seg ut på taket, forserte fire piggtrådgjerder og brukte det klassiske lakenknepet for å fire seg ned til friheten utenfor det 150 år gamle høysikkerhetsfengselet. Foto:Geir Olsen,VG

Mugg og porøse vegger - fanger rømmer eldgamle fengsler

Fengslene forfaller - må oppgraderes for 3-4 milliarder kroner

Eldgamle fengsler i Norge mangler armeringsjern og flere fanger har gravd seg ut gjennom porøse vegger.

Ola Mjaaland
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Ønsket om frihet er om mulig enda høyere i Oslo fengsel hvor store mengder muggsopp nå flytter 200 fanger ut i brakker. I Ullersmo fengsel har det vært råte i veggene

Til sammen må norske fengsler rustes opp for tre til fire milliarder kroner. Det er konklusjonen fra Rådgivende ingeniørers forening som onsdag legger frem rapporten «State of the Nation» hvor alle samfunnssektorene i Norge gjennomgås – og slaktes.

LES OGSÅ: Knusende rapport om Norges tilstand: Forfall på 2600 milliarder.

Bygget i 1860

– Det har vært et forfall over kanskje 25 år. Anundsen (justisministeren – red.anm.) skal være glad for at vi har et så bra betjentkorps som bretter opp ermene for å ta vare på kolleger og innsatte, sier hovedverneombud Roar Andre Brenne i Kriminalomsorgen region øst.

Fengsler fra 1860-årene er bygget for en annen tanke og tid – da bot og bedring kom foran aktivitet og tanken om å tilbakeføre fangen til samfunnet, forteller Knut Are Svenkerud, leder i Kriminalomsorgens Yrkesforbund.

EKKELT: Mugg og sopp i dusj i Oslo fengsel. Bildet ble tatt før jul og soppen er nå vasket bort. Men det er store problemer med bygningsmassen og fanger må ut i brakker. Foto:KRIMINALOMSORGEN,

– Flere av fengselsbyggene er fredet og det koster mye å sette inn nye vinduer og lignende. Det er dårlig sikring, og den jobben som er gjort i ettertid er forsterkninger. Det har vært murt inn stålplater, men da fikk vi problemer med ventilasjon og mugg. Nå mures det armeringsjern inn i veggen for å hindre slike hendelser som på Gjøvik og Hamar, sier Svenkerud.

Porøse vegger

Minst tre fanger har de siste årene skrapt seg ut gjennom fengselsveggene fra 1860-årene i Gjøvik og Hamar fengsel, ved hjelp av metallgjenstander:

** Grytidlig 14. mars 2013skrapte en albansk fange seg gjennom en halvmeter med teglstein og murpuss i fengselsveggen fra 1863 i Hamar. 29-åringen brukte en smørkniv for å komme seg ut av høysikkerhetsfengselet.

** Natt til 29. mai 2011gravde en albansk fange seg gjennom den 60 centimeter tykke murveggen i Gjøvik fengsel fra 1862. Ved hjelp av et rør på en stol. Mellom graveøktene skjulte han hullet med et speil.

** Natt til 12. mars 2008 gikk fangen løs på veggen under sengen sin i Hamar fengsel. Ved hjelp av en kleshenger kom han seg ut gjennom veggen og ut på taket.

Karakter to

Det er fortsatt fengsler som mangler armeringsjern i veggene. Kriminalomsorgen vil ikke opplyse hvilke det gjelder av sikkerhetshensyn. De 150 år gamle byggene er gjerne bygget med sten, mørtel og strå.

«PRISON BREAK»: Som i en amerikansk film klarte fangen å grave ut et hull under sengen, som var plassert der det lyse, nymalte området er nå. Foto:Geir Olsen,VG

I State of the Nation får fengslene, på totalt 384 000 kvadratmeter, tilstandskarakter to av fem. De resterende 2,4 millioner med kvadrater som er i Statsbyggs portefølje, får karakter fire.

– Et negativt inneklima er utfordrende for å tilfredsstille arbeidsmiljøet. Regionen og Oslo fengsel trykker på Statsbygg for at vi skal få nivået innenfor lovens krav, sier regionalt hovedverneombud Brenne.

Her er konklusjonen til Rådgivende ingeniørers forenings gjennomgang av fengslene:

FENGSLER

Foto:,

KARAKTER:

Bygningene har en svært dårlig tilstand og står overfor funksjonssvikt, som betyr risiko for stenging. Over 30 prosent av bygningsmassen er både lite egnet til dagens formål og samtidig lite tilpasningsdyktig.

FREMTID:

Det er behov for omfattende investeringer. Statsbudsjettets økning på 50 mill. til fengsler er langt fra nok i forhold til behovet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder