Her mottas NATO-Jens som en superstjerne, så angrep han Putin

NATO-sjefen til VG: Ingen tvil om at Russland har styrker i Ukraina

FOLKETS HUS (VG) NATO-leder Jens Stoltenberg fikk så mye applaus at han måtte klatre opp på en stol for å takke. Så gikk han rett i strupen på Russlands president Vladimir Putin.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Den tidligere Ap-lederen fikk en mottagelse som han tydelig ble litt satt ut av da han ankom Aps landsmøte. Først ble han møtt av et massivt pressekorps før hans etterfølger Jonas Gahr Støre kom ut, og dro ham med seg inn gjennom kaoset.

Da han kom inn i salen og fikk hilst på sin far Thorvald Stoltenberg, og applausen aldri tok slutt, la han først hendene i hodet og så litt flau ut, før han tok den helt ut og reiste seg opp på en stol og takket salen.

– Det er veldig rørende å få en slik mottagelse, det går inn på meg og jeg blir glad, sier Stoltenberg til VG.

– Og så er det veldig hyggelig at Ingrid har fått jobben, legger han til om nyheten at kona hans har fått amabassdørjobben i Brussel.

Les også:Mitt liv som NATO-sjef (krever innlogging)

OVERRASKET LANDSMØTET: Tidligere Ap-leder Jens Stoltenberg følges inn av etterfølger Jonas Gahr Støre - til voldsom applaus. Foto:Berit Roald,NTB scanpix

Pappa Thorvald humret godt da VG spurte ham om all opmerksomheten sønnen fikk.

– Det er alltid koselig å treffe sønnen min, men jeg pleier ikke å klappe hver gang, sier Stoltenberg senior til VG.

Vil ha økte forsvarsbudsjetter

Men et landsmøte handler primært om politikk og i et intervju med VG ville ikke Ap-leder Støre love å gå inn for at Norge skal bruke to prosent av BNP på forsvarsbudsjettet, slik Stoltenberg har insistert på.

– Vi vil ikke foreslå det for neste år. Det foregår en vurdering av Forsvaret, som skal være en garanti for Norges sikkerhet. NATO har to prosent som prinsipp, det er et godt mål, men Norge har et veldig høyt BNP. Jeg vil ikke sette en tidsfrist for å nå to prosent, sier Støre.

Stoltenberg sier han og partifellen i store trekk er helt enige:

OPP PÅ STOLEN: Stoltenberg klatret opp på en stol for å motta hyllesten fra landsmøtet. Foto:Berit Roald,NTB scanpix

– Jonas og jeg er helt enige når det gjelder forsvarspolitikk, også når det gjelder å følge opp vedtakene fra NATO, det er jeg helt sikker på.

– For det er viktig at også Norge kommer opp på to prosent av BNP?

– Det er viktig at alle NATO-land gjør det vi er enige om, og det gjelder blant annet forsvarsutgifter, og det skal jeg si litt om senere, sier Stoltenberg.

Les også: Stoltenbergs siste tale som partileder

Krever svar fra NATO

Og etter et møte med Støre på bakrommet, møtte Stoltenberg pressen, og svarte VG utdypende om forsvarsbudsjettet:

– Norge er blant de landene som over flere år, og under skiftende regjeringer, har begynt å øke sine forsvarsbudsjetter. Det gjør vi fordi vi så for noen år siden at den sikkerhetspolitiske situasjonen endret seg. Etter mange år der det var forsvarlig å redusere forsvarsutgiftene, er det nødvendig å øke.

– Man ser et Russland som satser voldsomt på opprusting og trening, og som har vært villig til å bruke militærmakt for å endre landegrenser, først i Georgia og Moldova, og nå sist i Ukraina.

MØTTE PRESSEN: Stoltenberg ble langt mer alvorlig da han fikk spørsmål fra VG om Russlands rolle i krigen i Ukraina. Foto:Jan Petter Lynau,VG

– Det krever at svar fra NATO, og da kan vi ikke fortsette å kutte i forsvarsbudsjettene. Norge øker dem, og jeg jobber for at også andre land skal gjøre det.

– Men i går gikk Russlands president Vladimir Putin ut og sa at det ikke finnes russiske styrker i Ukraina?

– Det er ingen tvil om at det er russiske styrker i Øst-Ukraina. For det første er det ingen tvil om at det er russiske styrker på Krim, etter at Russland har annektert halvøya, som er første gang i Europa siden andre verdenskrig at et land har tatt landområder i et annet land.

– Det andre er at etterretningen vi har fra flere NATO-land er entydig. I tillegg er det åpne kilder som medier, pårørende til russiske soldater, og det er rapporter fra fra FN og OSSE om at det er utstyr som har gått over grensen til Ukraina.

Ingen tvil

– Så det er ingen tvil om at Russland støtter separatistene i Øst-Ukraina, og det er et brudd på Minsk-avtalen, og det undergraver muligheten til en fredelig løsning. Nå må våpenhvilen respekteres, og inspektørene få tilgang.

Stoltenberg sa at han fortsatt ikke har hatt direkte kontakt med Russlands president Vladimir Putin siden han ble generalsekretær i NATO i fjor høst.

SELFIE: Stoltenberg lar seg avbilde sammen med en av partimedlemmene. Foto:Jan Petter Lynau,VG

– Jeg har møtt andre russiske representanter, som utenriksminister Lavrov. Men det har ikke vært noen bilaterale møter med Putin, og det reflekterer at vi lever i en annen tid i forholdet mellom Russland og NATO, og det er mindre av den type kontakt.

– Men der er ingen motsetning mellom et sterkt forsvar og en dialog. Jeg tror fortsatt på dialog med Russland. Vi søker ikke konfrontasjon, men samarbeid med Russland. NATO-landene trenger den tryggheten et sterkt forsvar gir, for å ha en god dialog med Russland.

– Russland kan enten fortsette på en linje der de søker konfrontasjon og dermed mer isolasjon, eller de kan velge samarbeid og åpenhet mot NATO og mot vesten, og vi vil hele tiden jobbe mot det siste. Det er Russland tjent med, og det er NATO tjent med, sa Stoltenberg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder