Isbjørn på hytteturné: Hallo! Er det noen hjemme?

Den nysgjerrige isbjørnen gikk målrettet fra hytte til hytte – til hytte, før den kjølte seg ned med et iskaldt bad.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det uvanlige oppsynet fant sted onsdag denne uken da Dag Arne Husdal og en venn skulle på fisketur. Mens de var på vei i båten oppdaget kameratene isbjørnen mellom Reveneset og Hiorthamn.

– Det var en veldig leken bjørn, trolig en ung hannbjørn, sier Husdal til VG.

– Virket målrettet

I over fem år har han bodd på Svalbard. Isbjørn har han sett utallige ganger. Men dette har han aldri sett før: Isbjørnen skulle innom hver eneste hytte.

– Den virket veldig målrettet. Noen gikk den bare rundt for å undersøke mulighetene, akkurat som han lette etter svake punkter. På andre trykket den på glasset, og på én av hyttene trykte den litt for hardt, slik at vinduet knuste, forteller Husdal, som sammen med fiskekameraten fulgte og fotograferte alt fra båt.

Husdal understreker at de holdt seg på god avstand slik at de ikke forstyrret bjørnen, noe som også er forbudt etter Svalbardmiljøloven.

– Det er umulig å si hvorfor bjørnen tok denne unike hytteturneen, men den var nok trolig ute etter mat. Bjørner som ikke klarer å komme seg med isen når den trekker seg tilbake må lete eter åtsel, fugler eller kanskje en død hval, sier Husdal.

Før den fotograferte seansen hadde den utforskende isbjørnen brutt seg inn i ei hytte og forsynt seg godt.

Mange historier

– Det er mange historier om isbjørner som bryter seg inn i enkelthytter, iblant ved rett og slett å vippe panelet av veggen og slik lage seg et hull inn, forteller Husdal.

– Sommerbjørnene kan være spesielt sultne og farlige, sier Husdal, som til vanlig jobber som driftsingeniør i Svalbard lokalstyre.

Da bjørnen var ferdig med hytteinspeksjonen, gikk den ned til vannet og lekte med ei fortøyningsbøye.

– Det holdt han vel på med i cirka 20 minutter, før den gikk på land igjen og forsvant innover, sier Husdal.

Fortøyningsbøyen ble for øvrig punktert.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder