Møte i for etterlatte og pårørende etter Scandinavian Star. Møtet ble holdt i Grefsen menighetshus. Jan Harsem, leder av støttegruppa (tv) og Terje Bergsvåg nestleder i Stiftelsen Etterforskning av mordbrannen Scandinavian Star FOTO: ESPEN BRAATA / VG Foto:Espen Braata,VG

Scandinavian Star-saken: - Jeg er nærmest sjokkskadet

Reaksjonene på at deler av etterforskningen av Scandinavian Star-brannen skal gjenopptas, er sterke.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Jan Harsem i Støttegruppa for de etterlatte og overlevende etter mordbrannen på «Scandinavian Star» reagerer nærmest med vantro på nyheten om at deler av etterforskningen skal gjenopptas etter 24 år:

- Jeg er nærmest sjokkskadet. Saken er nektet gjenopptatt mange ganger og så kommer dette nå, sier han til VG.

- At det skjer først nå etter så lang tid, er nærmest en skandale. Det burde skjedd for mange år siden, mener han.

Inhabil Busch

Terje Bergsvåg fra Stiftelsen Etterforskning av mordbrannen Scandinavian Star, er glad for at deler av etterforskningen gjenåpnes:

- Jeg er kjempeimponert. Nå er jeg spent på hva riksadvokaten gjør. Saken foreldes i april neste år. Nå må det gis full gass. Det bør også vurderes om riksadvokat Tor Aksel Busch er rette mann til å vurdere politimesterens innstilling, sier Bergsvåg.

Økonomiske motiver

Representanter for de to gruppene var i dag innkalt av politimester Hans Sverre Sjøvold for å bli orientert om den nye rapporten på Politihuset på Grønland.

Rapporten konkluderer med at det også i dag ville være rett å henlegge brannen etter bevisets stilling, men at de mulige økonomiske motivene ved en brann som dette, ikke ble fullt ut etterforsket. Den konkluderte derimot med at det ikke var tilrådelig å gjenoppta etterforskningen.

Politimesteren gikk dermed mot sin egen prosjektgruppe, da han i dag likevel ønsket å se nærmere på enkelte aspekter ved tragedien

- Prosjektgruppen har gjort en svært grundig jobb og rapporten deres viser etter min mening at enkelte deler av saken ikke ble belyst godt nok. Selv om det ikke foreligger nye funn i saken har jeg etter en totalvurdering likevel besluttet å tilrå en etterforskning av disse delene av saken, sier Sjøvold.

Usikkert om det er mulig med ny straffesak

Sjøvold mener imidlertid at prosjektgruppens gjennomgang av materialet viser at mulige økonomiske motiver ble etterforsket i for liten grad. Dersom en tilsvarende brann hadde skjedd i dag, ville også slike forhold rutinemessig blitt undersøk, står det i en pressemelding.

Overfor VG framholder politimesteren at eventuelle økonomiske motiver åpenbart ville vært en del av undersøkelsene i en så stor brann i dag.

- Det vi har innhentet fra 90/91-etterforskningen viser at det sannsynlig ikke ble etterforsket grundig rundt mulige økonomiske metoder. Dette har vi fått oversikt over de siste ukene, sier Sjøvold.

Han mener at sakens tragiske omfang er et moment:

- Jeg synes sakens katastrofale omfang tilsier at vi gjennomfører mer etterforskning, selv om sannsynligheten for å finne nye momenter er liten, sier han.

VG-dokumentar: Mysteriet Scandinavian Star

– Det er langt fra sikkert at det strafferettslig sett er mulig å reise en straffesak så lang tid etter. Men Scandinavian Star-saken er en nasjonal tragedie, og vi skylder de mange berørte å finne så gode svar som mulig, sier politimesteren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder