KONTRAST: På bildet til venstre står norsk-somalieren Hassan Dhuhulow (23) sammen med medlevene i klasse 10 b på Mellomhagen ungdomsskole i Larvik i 2005-2006. Bildet til høyre viser den antatte 23-åringen under terrorangrepet i Kenya i fjor.
KONTRAST: På bildet til venstre står norsk-somalieren Hassan Dhuhulow (23) sammen med medlevene i klasse 10 b på Mellomhagen ungdomsskole i Larvik i 2005-2006. Bildet til høyre viser den antatte 23-åringen under terrorangrepet i Kenya i fjor. Foto: ,

Norske Hassan Dhuhulow (23) utpekt som terrorist: Slik forandret han seg

Ville bli doktor og jobbe i Somalia

INNENRIKS

Tidligere medelev: En sterkt troende muslim

Hadde med bønneteppe på skolen

Omgikk kjent, radikal ekstremist i Norge

PST: Omkom trolig i terrorangrep i Kenya

LARVIK/OSLO (VG) I 2005 smilte norsk-somalieren Hassan Abdi Dhuhulow (23) til fotografen på ungdomsskolen i Larvik. Åtte år senere er han pekt ut som leder av det blodige terrorangrepet i Kenya.

Publisert: Oppdatert: 23.10.14 21:10

På bildet til venstre overfor står norsk-somalieren på bakerste rad ved siden av klassens lærer og en medelev. Iført fotballklubben Chelseas blå drakt og med rak rygg retter han blikket mot fotografens kameralinse som foreviger klasse 10 b i skolens årbok.

Kontrasten og avstanden er stor til det fire dager lange terrorangrepet mot Westgate-kjøpesenteret i Kenyas hovedstad Nairobi 21. september i fjor .

BAKGRUNN:Blodig angrep på shoppingsenter i Kenya

67 mennesker ble drept – og norsk-somaliske Hassan Abdi Dhuhulow var én av fire terrorister som politiet mener gikk fra rom til rom på senteret og henrettet uskyldige barn, kvinner og menn.

PST varslet av utenlandske tjenester

På et overvåkningsbilde fra kjøpesenteret mener Politiets sikkerhetstjeneste (PST) at det er 23-åringen fra Larvik som skyter med et automatvåpen inne på senteret.

Ifølge VGs opplysninger, ble PST varslet om nordmannen av samarbeidende tjenester i utlandet som blant annet overvåker terrorgruppa al-Shabaab tett.

I NRK-programmet «Brennpunkt» – som sendes i kveld – beskrives PSTs bekymring og oppfølging av norsk-somalieren fra 2008 og frem til han forlot Norge i 2010.

De hemmelige tjenestene mener at Dhuhulow etter all sannsynlighet døde under angrepet i Nairobi, men det som skal være liket av 23-åringen var i en slik tilstand at det ble en krevende oppgave for krimteknikerne å innhente DNA-prøver for å få bekreftet hans identitet.

VG er kjent med at kenyansk politi har sikret seg en rekke overvåkningsbilder og loggføringer over mobilsamtaler fra terroristene under angrepet, og at dette er delt med andre lands etterretningstjenester – deriblant PST.

– Elektroniske spor og billedmateriale er en del av etterforskningen, sa avdelingsdirektør Jan Glent ved PST til VG for ett år siden.

– Sannsynlig at han omkom under motangrepet

VG forstår at denne type opplysninger ble brukt til å plassere den norske 23-åringen inne på kjøpesenteret under terrorangrepet.

– Vi mener også at det er overveiende sannsynlig at han omkom under motangrepet, uttalte Glent.

Etter det VG får opplyst, skal det ikke ha blitt registrert noen form for mobiltrafikk fra Dhuhulow etter at angrepet var over.

– Da jeg så overvåkningsvideoene på Internett, så skjønte jeg at det var ham. Han gikk på en rar måte, akkurat som på kjøpesenteret i Nairobi, sier en tidligere medelev fra Thor Heyerdahl videregående skole i Larvik til VG.

Intervjuet med 23-åringens medlever og rektoren på Mellomhaugen ungdomsskole ble gjort for ett år siden.

Vinteren var kald da Dhuhulow kom til Norge fra Somalia i januar 1999. Niåringen reiste den lange veien sammen med sin tre år eldre søster. Nære slektninger hadde reist hit i forveien, og bodde i et idyllisk boligstrøk utenfor sentrum av Vestfold-byen.

Han ble en del av klassen på Østre Halsen barneskole, og deretter Mellomhagen ungdomsskole.

– Han virket ikke som en ekstremist, og han var aldri voldelig, sier en medelev fra ungdomsskolen.

Andre har imidlertid beskrevet 23-åringen som utagerende og noe voldelig på barne- og ungdomsskolen.

– En religiøs gutt

Rektor Reidar Wiik på Mellomhagen ungdomsskole jobbet ikke selv ved skolen da Dhuhulow var elev, men han har snakket med lærerne som fulgte ham tett i denne perioden.

– De kjenner seg ikke igjen i de negative beskrivelsene av ham som utagerende og vanskelig. De hadde ikke det inntrykket. Han var en religiøs gutt, men ikke sånn at det kan forklare det som skal ha skjedd. Han må ha vært gjennom en utvikling i den retningen i årene etter at han forlot oss, sier Wiik til VG.

Kort tid etter at det ble klart at politiet mente at en nordmann var involvert i terroren, snakket VG med 23-åringens storesøster i Larvik.

– Det er ikke han som er terroristen på videoen. Han er i live og befinner seg i Somalia, det er jeg sikker på. Dette er vondt for oss, sa hun da.

I etterkant har hun ikke villet uttale seg ytterligere.

I høst ble den aktuelle kvinnen dømt for falsk forklaring etter avhøret med PST. Kvinnen forklarte til politiet at de to var biologiske søsken, men dette viste seg i ettertid å ikke stemme.

– Satt igjen etter timen for å be

På videregående pleide 23-åringen å ha med seg bønneteppe.

– Alle forstod at han var en sterkt troende muslim, og det kom godt frem i diskusjoner om religion. Jeg husker spesielt korridoren i 5. etasje hvor han var for seg selv og ba, og han satt også igjen etter timen for å be, sier en tidligere klassevenninne.

Medelevene beskriver ham som skoleflink, med en særlig interesse for realfag.

– Han ville bli lege og jobbe i Somalia, sier en klassevenn.

23-åringen var interessert i basket, og samlet på fotballdrakter.

– Ingen var sammen med ham på fritiden, men han var flink med sine mindre søsken. Han fulgte dem til og fra skolen og barnehagen og passet på dem, sier en elev.

– Han ønsket heller ikke å være russ. Det passet ikke med religionen, sier en annen medelev.

Jobbet som avisbud

Ifølge VGs opplysninger, skal han også ha jobbet som avisbud i en periode.

I løpet av årene på videregående gikk Dhuhulow stadig oftere med tradisjonelle muslimske klær og hodeplagg, og ble til stadighet observert i moskeen i Larvik.

– Han gikk som regel alene, og holdt seg for seg selv. En av de få han hadde en del kontakt med var Mohyeldeen Mohammad. De to snakket mye sammen i moskeen, sier en med god kjennskap til Larvik Moské.

Etter det VG får opplyst, mener PST at det har vært en kobling mellom Mohammad og Dhuhulow.

Mohammad – som ble offentlig kjent etter en tale i Oslo i samme periode – ønsker ikke å kommentere opplysningene.

Medelevene på Thor Heyerdahl videregående hadde ingen anelse om at PST på dette tidspunktet hadde Dhuhulow på sin radar.

De hemmelige tjenestene mener han på dette tidspunktet gjennomgikk en radikalisering, får VG opplyst.

Ifølge TV2, skal Dhuhulow ha skrevet flere innlegg på ulike nettforum om at han ville kjempe for nettopp al-Shabaab i Somalia.

PST oppfordret 23-åringen til å endre kurs

Han skal ha blitt fanget opp i forbindelse med at PST drev intensiv etterforskning mot et norsk-somalisk miljø – mistenkt for terrorfinansiering til al-Shabaab – terrorgruppen som har påtatt seg ansvaret for angrepet mot Westgate-kjøpesenteret.

Situasjonen var så alvorlig at Dhuhulow ble innkalt til flere bekymringssamtaler med PST: Hvilken omgangskrets hadde han? Hvem påvirket ham? Og hvilke ytringer kom han med selv?

– Vi hadde en samtale med ham, ikke en lang samtale. Men intensjonen var å få ham til å endre kurs rett og slett. Vi fortalte ham at vi var kjent med en del av aktivitetene hans, og at vi var bekymret for hans utvikling. Og oppfordret ham sterkt til å endre kurs og fokusere på mere positive aktiviteter, sier avdelingsdirektør Knut Svenungsen i PST til NRK.

I 2010 forsvant Dhuhulow fra Norge, til fordel for hjemlandet. Han skal på det tidspunktet ha blitt «veldig religiøs», får VG opplyst.

– Vi var bekymret for at han kunne planlegge aksjoner også i Norge. Men om det skulle være i Norge eller utlandet hadde vi ingen sikre indikasjoner på, sier Svenungsen til NRK.

I Somalia skal Dhuhulow ha giftet seg, før han i 2012 ble pågrepet og mistenkt for drap på en anerkjent journalist i Mogadishu.

Militærtribunalet fant det ikke bevist at 23-åringen hadde medvirket, og han ble frikjent.

– Det er sprøtt at en du var på klassetur med og diskuterte vanlig med, kan ha gjort noe slikt som i Kenya, sier en medelev i Larvik.

«Ser jeg ut som en terrorist?»

Hos PST ble Dhuhulows mappe aldri flyttet fra forebyggende til en mulig straffesak. Årsak: Ingen voldshistorikk.

I dag konkluderer PST at det «omfattende forebyggende arbeidet» som ble lagt ned, ikke var vellykket.

– Vi sa at vi hadde bekymringer til reisen han nå var på vei til å ta, og at vi mistenkte at han kanskje planla å knytte seg til al-Shabaab og ikke ville returnere til Norge, sier Svenungsen til NRK.

– Det siste han sa til våre tjenestemenn før han forlot Norge var: «Ser jeg ut som en terrorist?», fortsetter avdelingsdirektøren.

VG beklager

Den opprinnelige versjonen av denne artikkelen inneholdt følgende setning: «Mohyeldeen Mohammad er i dag en av frontfigurene i den kontroversielle grupperingen Profetens Ummah.»

Mohammad opplyser til VG at han hverken har vært, eller er, et medlem av denne gruppen. VG beklager at vi publiserte denne påstanden.

Her kan du lese mer om