Giftet seg i fjor ** Siktelsen mot 15-åringen endret ** 15-åringen husker hendelsen

TRAGEDIE: Den 30 år gamle kvinnen som var ansatt på institusjon i Vollen i Asker, bæres ut fra stedet. FOTO: ROGER NEUMANN,VG Foto:,

Familien til Anna Kristin (30): - Ubegripelig og ufattelig stor
sorg

Det var 30 år gamle Anna Kristin Gillebo Backlund som natt til tirsdag ble drept ved en institusjon i Asker. Siktede er en 15 år gammel jente som Gillebo Backlund passet på.

Artikkelen er over fem år gammel

Navnet blir frigitt i samråd med familien, opplyser bistandsadvokat Terje Korneliussen til VG.

– Det er en sammensveiset familie som tar godt vare på hverandre i sorgen. De er fornøyd med oppfølgingen fra politiet, deres pårørendekontakt og oppfølgingen fra helsevesenet, sier Korneliussen.

Politiet har endret siktelsen mot jenta (15). Utvidelsen fra forsettelig til overlagt drap kom etter at politiet hadde gjennomført et tre timer langt avhør med den 15 år gamle jenta tirsdag ettermiddag.

På Facebook skriver den dreptes bror, Paul Gunnar Gillebo, i ettermiddag:

«Det er med en ubegripelig og ufattelig stor sorg vi må meddele at vår kjæreste datter, søster, svigerinne, tante og Andreas Backlund sin elskede Anna Kristin Gillebo Backlund, ble drept på jobb natt til tirsdag 28.10.14. Ord blir fattige. Prinsdal kirke blir åpen fra kl 17 i ettermidag for alle som ønsker å komme.

Familien ønsker at pressen viser omtanke og respekt og ikke tar kontakt eller møter opp ved kirken.».

Husker hendelsen

15-åringen ble onsdag ettermiddag varetektsfengslet i to uker med brev- og besøkskontroll i Asker og Bærum tingrett. Hennes forsvarer Cecilie Nakstad sier at klienten hennes nekter straffskyld for overlagt drap. Men 15-åringen husker hendelsen.

Faren hennes var tilstede i retten under fengslingen, for å støtte datteren. Jenta sitter fengslet på Bredtveit fengsel- og forvaringsanstalt i Oslo.

– Hun vil ha mulighet til å ha kontakt med sin nærmeste familie. Vi jobber nå sammen med forsvarer og barnevernet for å få til en alternativ plass enn fengsel, sier politiadvokat Iselinn Haavarstein ved Asker og Bærum politidistrikt.

Gift sosionom

Anna Kristin Gillebo Backlund jobbet som sosionom på Små Enheter i Vollen i Asker. Utdannelsen tok hun på Diakonhjemmet høgskole, etter at hun gikk på Kvitsund gymnas i Telemark. 30-åringen giftet seg i Glasgow i Skottland i mai fjor, og hun bodde nå sammen med sin ektemann i Oslo.

Hun var ansatt i et midlertidig oppdrag for å følge opp jenta som nå er siktet for drapet, ifølge fagforbundet Fellesorganisasjonen (FO).

Til FOs avis Fontene, sier stedfortredende daglig leder Dag Skådinn at de har tatt hånd om sine ansatte og i særdeleshet en sovende nattevakt som var på jobb samtidig som drapet skjedde. Prest er involvert både her og i klientens hjemkommune.

Små Enheter har ikke ønsket å kommentere saken onsdag, men de har varslet at de vil komme med en pressemelding i løpet av onsdagen.

– Ubeskrivelig tragedie

– Dette er en ubeskrivelig tragedie for avdødes familie, og det er en like stor tragedie for den ungdommen som er involvert, som bor hos oss, sa Skådinn til NRK Dagsrevyen i går.

Det var klokken 02.09 natt til tirsdag politiet i Asker og Bærum fikk melding fra en ansatt ved institusjonen «Små Enheter» i Vollen i Asker om at en person var påført alvorlige skader av en beboer. Institusjon tilrettelegger for unge med behov for heldøgns omsorg og psykiatrisk overvåkning.

Da politiet ankom åstedet etter bare et par minutter, ble det raskt konstatert at den skadede var død. Den 15 år gamle jenta ble pågrepet på stedet, uten dramatikk. Under et tre timer langt avhør tirsdag erkjente hun straffskyld.

Institusjonens behandlingstilbud er spesielt rettet mot unge mennesker med problemer knyttet til traumer, tvangslidelser, psykoser, utviklingsforstyrrelser og overgrep. Bærum kommune har ansvar for omsorgen til 15-åringen. Ordfører Lisbeth Hammer Krog sier på kommunens hjemmeside at de har et operativt kriseteam som nå er tilgjengelig for alle involverte.

– Det er med sorg vi har mottatt denne sørgelige meldingen om at et barnevernsbarn er under etterforskning for drap. Dette er dypt tragisk for alle som er involvert. Våre tanker går først og fremst til de pårørende.

– Visste at dette ville skje

Jenta er født i Norge, har norsk far og utenlandsk mor. Hun har også flere søsken. For tre år siden tok barnevernet over omsorgen for henne. Ifølge moren ble dattteren mørkere og mørkere til sinns.

Den fortvilte moren sa i går til VG at hun i lang tid har fryktet at datteren skulle ta andres liv.

– Jeg visste at dette ville skje til slutt. Jeg sa til de ansatte på institusjonen flere ganger at jeg fryktet at hun ville drepe noen. Nå har det skjedd. Hvordan kan datteren min reddes ut av dette mørket.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder