FLYR TIL ØSTEN: Nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap) tar med seg en av sine ansatte til gulfstatene i et forsøk på å ratifisere en frihandelsavtale. Detaljene rundt reisen er departementet sparsomme med å gå ut med. Her er Giske fotografert ved Oslo Børs i juli. FOTO: MATTIS SANDBLAD/VG

Giske hysjer ned sin siste reise

Ville ikke oppgi detaljer rundt «avskjedsturen»

Som eneste statsråd nekter Trond Giske (Ap) å opplyse hvor han skal på sin siste reise som næringsminister. Han ville heller ikke si hva reisen koster.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

I gårsdagens papirutgave av VG og på VG + kan du lese detaljene rundt de siste reisene de rødgrønne statsrådene skal foreta seg.

Blant de som skal reise mest er SV-topp og utviklingsminister Heikki Holmås, som rekker fire turer til New York på fire uker.

Ville ikke svare

VG har brukt offentlighetsloven for å søke innsyn, og Holmås har i likhet med det meste av regjeringen oppgitt den totale prisen på reise og opphold for ham og følget.

Som eneste statsråd ville ikke nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap) svare VG, med henvisning til «sikkerhetshensyn».

Skal møte Golfrådet

Torsdag ettermiddag, etter en purring fra VG, sendte Giskes kommunikasjonssjef Trond Viken VG følgende svar om statsrådens planlagte reise:

«Det er planlagt at Giske skal møte medlemmer av Golfrådet (GCC) knyttet til ratifikasjonsprosessen av handelsavtalen med EFTA-landene. Detaljene for reisen er ikke klare. Ut over dette er det ikke planlagt noen reiser for Giske.»

Seks spørsmål

VG er kjent med at ett av landene Giske skal innom er et land UD råder reisende til å «utvise aktsomhet ved reiser til eller opphold i», mens det ikke er noen reiseråd for de øvrige landene han skal innom.

VG har fredag bedt Nærings- og handelsdepartementet (NHD) om å svare på seks skriftlige spørsmål rundt reisen: Når turen ble planlagt, hvor mange møter Giske skal ha, når turen skal finne sted, hva den anslagsvis vil koste, om man skal fly business eller økonomiklasse, og turens hovedformål.

NHD: - Reisen er ikke hemmelig

Uten at det vises til hvilken hjemmel i offentlighetsloven departementet bruker for å holde tilbake deler av informasjonen, svarer Viken VG med følgende på epost:

- Reisen er ikke hemmelig. Formålet med reisen er som sagt å få ratifisert EFTA-handelsavtalen som er ferdigforhandlet med gulfstatene. Dette er en sak som har stått på vår agenda lenge, og er en sak Giske gjerne vil ha brakt i havn før han går av.

- Arbeidet med handelsavtaler har stått høyt på dagsordenen i Giskes periode. Å få på plass handelsavtaler og redusere tollsatser kan bety store inntektsmuligheter for norske bedrifter.

Vil ikke ut med reisedetaljer

- Vi går ikke ut med detaljer i programmet i forkant av reisen av grunner du selv viser til. Men statsråden skal møte relevante myndigheter og norske bedrifter.

Giske reiser med en seniorrådgiver i Handelspolitisk avdeling som har ansvaret for handelsavtalen med gulfstatene.

Bekrefter businesstur til Saudi-Arabia

Etter nok en purring fra VG om mer informasjon om turen, sender Viken et nytt svar, med deler av deltaljene VG etterspør:

Giske skal blant annet møte økonomiministeren i Forente Arabiske Emirater (FAE) og visehandelsministeren i Saudi Arabia. I tillegg skal han møte norske bedrifter og næringslivsaktører. Giskes flybillett koster i alt cirka 20.000 kroner, opplyses det.

Les også: Giske-departement i pengetrøbbel

Da VG etterspør hva hele reisen anslagsvis skal koste, inkludert hotellutgifter, får vi følgende svar:

- Totale utgifter kan du få når reisen er gjennomført og reiseregningen er klar (be om innsyn i denne), men de er i tråd med statens regulativ, skriver Viken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder