Ubaydullah Hussain tiltalt for trusler og homo-hets

Nekter straffskyld - ville ikke skape frykt

TAUS: Trusseltiltalte Ubaydullah Hussain (28) har forklart seg i straffesaken i Oslo tinghus. Tirsdag satt han rolig ved siden av sin forsvarer John Christian Elden og lyttet til de fornærmedes vitnemål. Foto: TROND SOLBERG

Journalist i retten: - Jeg oppfattet det som om han ønsket meg død

OSLO TINGHUS (VG) En journalist som skal ha blitt truet av Ubaydaullah Hussain (28) har sovet flere netter på hotell av frykt for fysiske angrep fra det militante ekstremistmiljøet i Oslo.

 • Morten S. Hopperstad

Artikkelen er over seks år gammel

Mandag startet straffesaken mot 28 år gamle Ubaydullah Hussain som er tiltalt for trusler mot to journalister og en forsker, samt hatefulle og diskriminerende ytringer mot forfatteren Amal Aden og jøder i Norge.

28-åringen nekter straffskyld, og han har forklart at han ikke har hatt noen intensjon om å skremme eller skape frykt.

Tirsdag formiddag vitnet tre av de fornærmede i saken - deriblant en journalist fra et norsk riksmedium. I oktober 2012 mottok vedkommende en E-post fra Hussain etter å ha skrevet en artikkel om radikal islam og nordmenn som reiser til Syria.

- Redd for å bli oppsøkt

Journalisten oppfattet innholdet som trusler og anmeldte forholdet samme dag.

- Jeg var redd for at noen ville oppsøke leiligheten min, utenfor bygården hvor jeg bor eller på vei til jobb. Jeg tenker på fysiske angrep på steder hvor de visste at jeg var, forklarte journalisten rettssal 227.

Journalisten trakk frem tre elementer i den aktuelle E-posten som spesielt sentrale:

* «Akkurat som du har gått inn i privatlivet til våres brødre, kan noen gå inn i privatlivet ditt.»

* «Ditt overtråkk er så grovt ved denne artikkelen at du bør være bekymret for din sikkerhet. Etter et par tastetrykk på nettet eller en telefon til et kontaktnettverk, er det veldig enkelt for folk å finne ut hvor du oppholder deg.»

* «Men dersom noe skjer med deg, vil jeg smile hele veien til begravelse¿»

- Miljøet var sinna

- Jeg oppfattet det som om det var flere enn han å være bekymret for. Det var et miljø som var sinna, og jeg følte det som en skremme-mail og en trussel, forklarte journalisten.

STATSADVOKAT: Carl Fredrik Fari. Foto: TROND SOLBERG

- Hvordan tolket du setningen om «begravelse»? spurte statsadvokat Carl Fredrik Fari.

- Jeg oppfattet det som om han ønsket meg død og at han ikke ville beklage eller si noe på om det hadde skjedd, svarte journalisten, som avviste at han følte seg drapstruet.

Under vitnemålet forklarte journalisten også at saken har påvirket privatlivet.

- Jeg ble redd og følte meg ikke trygg. Det var ubehagelig. Jeg tar nye veier til jobb, mer taxi, ser meg rundt på t-banen og står aldri alene på perrongen, men som journalist er det viktig ikke å la seg kneble av påstander som oppfattes som trusler, forklarte journalisten.

Lar seg ikke stoppe

I løpet av sin over ti år lange karriere har ikke journalistene opplevd lignende episoder og jobber videre med tematikken rundt radikal islam. Vedkommende har aldri vært i kontakt med tiltalte før sin henvendelse om kommentar til saken som ligger til grunn for de påståtte truslene.

Etter vel fire uker i varetekt, ble Ubaydullah Hussain løslatt i november 2012. Da publiserte han E-posten i sin helhet på sin private Facebook-profil.

- Navnet mitt ble offentliggjort, men etter hvert har jeg følt en motivasjon til ikke å bli stoppet av det jeg gjør. Jeg åpner fortsatt ikke døra for noen jeg ikke vet hvem er, og jeg ser fortsatt ut av vinduet før jeg går ut, forklarte journalisten.

Hussain: Folk må se helheten

Hussain på sin side forklarte publiseringen av E-posten med at saken var offentlig, bredt omtalt i media og at folk burde få se helheten.

- Så beklagelsen du hadde var inni deg og ikke utad? spurte dommeren.

- Jeg har ikke hatt kontakt med noen av dem (red.anm. fornærmede) etter anmeldelsene, svarte Hussain.

Fornærmet forsker kalt «svin»

Tirsdag formiddag vitnet også forskeren som er fornærmet i straffesaken. Bakgrunnen er at han var sakkyndig i ankesaken mot Mullah Krekar i Borgarting lagmannsrett i oktober 2012.

Ifølge tiltalen, skal Ubaydullah Hussain ha truet forskeren i en pause i rettssaken.

- Jeg nevnte det radikale islamistmiljøet på Østlandet i min redegjørelse for retten, og i en pause kom tiltalte bort til meg og kalte meg for «svin» og at jeg «ville brenne i helvete og i denne verden», forklarte forskeren.

- Hvordan forstod du det han sa? spurte statsadvokaten.

- Han ville ikke avvæpne kommentaren. Det var ikke hyggelig, svarte forskeren, som ikke anmeldte forholdet av hensyn til sin egen familie.

- Hvorfor ordet «svin»? fortsatte Fari.

- Han var misfornøyd med hvordan jeg hadde betegnet hans miljø, svarte forskeren.

- Ble du redd?

- Jeg var ikke redd i situasjonen, men det er klart at man gjør seg alltid tanker. Det er et stort miljø, og det kan være andre personer som er mer ekstreme enn tiltalte og som kan agere på vegne av miljøet. Det er ikke vanlig at en forsker er på en trusselliste til miljøet, og jeg får ikke lyst til å stille som sakkyndig i rettssaker når man må forvente å få slike trusler mot seg, svarte han,

OMSTRIDT: Den fornærmede forskeren trakk frem Profeten Ummahs tilknytning til den britiske islamistlederen Anjem Choudary som noe av årsaken til at han følte seg truet og tar saken på alvor. Foto: VG

Miljøene kan ikke avfeies som ufarlige

Forskeren opplyste også om Hussains tidligere lederverv i «Profeten Ummah» og gruppas tette bånd til briten Anjem Choudary som er talsmann for den islamistiske gruppen «Islam4UK» - som igjen har kontakt inn mot al-Qaida og andre ekstremistmiljøet verden over som har skapt terrorister.

- I 99 prosent av uttalelsene så skjer det ikke noe, men så ser man yngre personer radikaliseres og bruker vold. Retorikken kan derfor ikke avfeies som ungdommelig overmot og tullprat. Den gjør at man ikke kan avfeie disse miljøene som ufarlige, forklarte han.

Overrasket over trusler

Journalist Nina Johnsrud har også mottatt en E-post fra tiltalte i oktober 2012 som hun opplevde som truende. Samme dag hun mottok den hadde hun skrevet en artikkel om radikale islamister som tok jegerprøven.

- Jeg siterte ham ordrett, og det var derfor overraskende med trusler dagen etterpå, forklarte Johnsrud.

Journalisten tok saken alvorlig - blant annet fordi en profilert person i «Profetens Ummah» var siktet for å ha skutt fire skudd mot huset hennes i 2006.

- Visste ikke hvem jeg skulle være redd for

- De vet hvilken effekt dette har på meg, og det er ikke enkelt å ta slikt innover seg. Jeg har fortsatt en form for beskyttelse, forklarte Johnsrud, som mener E-posten var et forsøk på å true henne til taushet og skape frykt.

VITNET: Journalist Nina Johnsrud. Foto: NTB/SCANPIX

- Det var ubehagelig. Jeg kjente ikke godt til miljøet og visste ikke hvem jeg skulle være redd for.

En drøy måned etter at Nina Johnsrud mottok den angivelige trussel, fikk hun Fritt Ords Honnør for modig journalistikk etter å ha stått frem offentlig med saken.

Oppsøkte miljøet

Johnsrud har ikke hatt noen kontakt med tiltalte etter anmeldelsen - men Hussains forsvarer, John Christian Elden, ville vite hvorfor hun oppsøkte en pressekonferanse til «Profetens Ummah» etter at hun hadde mottatt den aktuelle E-posten fra klienten hans som på dette tidspunkt satt i varetekt.

- Jeg ville vite om jeg hadde noe å frykte, men fikk beskjed om ikke å bekymre meg, forklarte hun.

Det er satt av fem dager til straffesaken mot Ubaydulla Hussain i Oslo tinghus.

Mer om

 1. Islam i Norge

Flere artikler

 1. Tiltalen: Ubaydullah Hussain (28) truet jøder i Norge: - Han brakte marerittene tilbake

 2. Ubaydullah Hussain (28): Osama bin Laden var en frihetskjemper

 3. Styrker sikkerheten i Oslo tingrett

 4. Ubaydullah Hussain (30) pågrepet: PST: Drev skytetrening i skogen med terrorsiktet Oslo-mann

 5. Ubaydullah Hussain (28) til VG: - Trekker meg som leder av «Profetens Ummah»

Fra andre aviser

 1. - Det var veldig ubehagelig. Jeg ble veldig nervøs

  Aftenposten
 2. Aktor vil ha ti måneders fengsel for Hussain

  Aftenposten
 3. Islamist på tiltalebenken etter trusler mot journalister

  Aftenposten
 4. - Jeg ble redd av truslene

  Aftenposten
 5. Hussain nekter straffskyld for trusler

  Aftenposten
 6. Facebook stengte Profetens Ummahs gruppe

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder