Stoltenberg: – Norge har vist styrke etter 22. juli

Norge har klart å stå opp for sine viktigste verdier etter at terroren rammet for fire år siden, mener NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg.

Artikkelen er over fem år gammel

Onsdag er den tidligere Arbeiderparti-lederen til stede når de 77 som mistet livet i angrepet 22. juli, minnes i regjeringskvartalet og på Utøya.

– Jeg opplevde som statsminister at landet jeg leder ble utsatt for et terrorangrep, at partiet jeg ledet og steder jeg har et nært forhold til, ble angrepet. Derfor er det også noe som jeg personlig har et veldig nært forhold til, sier Stoltenberg til NTB.

– Det var mennesker jeg jobbet sammen med i regjeringskvartalet, og mennesker jeg kjente fra AUF og Arbeiderpartiet. For meg er det å delta et personlig ønske om å vise respekt, legger han til.

Deltar på leir

På Utøya markeres tragedien med innvielsen av et nytt minnested som består av en ring med navnene til 60 av de 69 som ble drept på øya.

Stoltenberg skal også delta når AUF, for første gang siden tragedien i 2011, arrangerer sin årlige sommerleir der mellom 7. og 9. august.

– Jeg opplever at det er viktig å være til stede for å vise at øya er et sted der man kan forene det å minnes og vise respekt, med det å ha aktivitet.

Selv har han deltatt på hver eneste sommerleir på Utøya siden 1974.

– Jeg har holdt taler og deltatt som AUF-er. Og jeg sa også i dagene etter 22. juli 2011 at jeg skulle komme tilbake når det igjen blir leir. Det er noe jeg opplever er riktig, sier han.

STILLER: NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg under et intevju utenfor sin bolig i Oslo tirsdag ettermiddag, dagen før fireårsmarkeringen for 22. juli-terroren. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto:Jon Olav Nesvold,NTB scanpix

Balanse

Siden 2011 har diskusjonen gått om AUF noensinne skulle ha leir på Utøya igjen og hvilken form øya skulle ha i fremtiden. Enkelte etterlatte og AUF-ere som var til stede for fire år siden, mener det er galt at den åpnes allerede.

– Jeg er glad for at AUF har brukt tid på å holde en tett dialog med de pårørende og støttegruppa, sier Stoltenberg.

– Sett fra utsiden opplever jeg at de har greid å finne en balanse mellom å minnes og vise respekt, men samtidig ta tilbake øya og bruke den igjen. Det er en veldig vanskelig balanse, legger han til.

Det har også vært strid om det nye informasjonssenteret som åpnes i regjeringskvartalet onsdag. Flere har reagert på at bombebilen til Anders Behring Breivik er en del av utstillingen.

– Jeg forstår behovet for å lage et informasjonssenter. 22. juli er en dramatisk hendelse i norgeshistorien. Det kan ikke forties, men må behandles med den verdighet og respekt som en så brutal hendelse må behandles med, sier Stoltenberg.

Åpenhet og demokrati

I flere taler i dagene som fulgte angrepet, manet den daværende statsministeren til «mer demokrati og mer åpenhet». Fire år etter er det mulig å si at Norge har lyktes i dette, mener han.

– Jeg mener Norge har vist styrke, sier Stoltenberg.

– Det er lett å si at det bare er ord, men i denne sammenheng spiller det en rolle. Det handler om at vi sto opp for noen verdier, at vi er et samfunn preget av tillit og åpenhet. Det er vi fortsatt, sier han.

Mer om

 1. 22. juli

Flere artikler

 1. Erna Solberg på 22.juli-markering: – Vi er nødt til å forhindre at ekstremisme får grep om ungdom

 2. Ap-leder Jonas Gahr Støre på Utøya: – Kampen mot voldelig ekstremisme må bekjempes med bred front

 3. Stoltenberg: – Andre land ser til Norge og 22. juli når terroren rammer

 4. Erna Solberg om Utøya-ungdommene: – Vi er ikke gode nok til å ta vare på dem

 5. Ina Libak overlevde 22. juli: – Politikk er liv og død

Fra andre aviser

 1. Stoltenberg: - Norge har vist styrke etter 22. juli

  Bergens Tidende
 2. Stoltenberg: - Norge har vist styrke etter 22. juli

  Aftenposten
 3. Stoltenberg deltar på AUF-leir

  Fædrelandsvennen
 4. Stoltenberg: – Andre land ser til Norge og 22. juli når terroren rammer

  Aftenposten
 5. Stoltenberg sammenligner IS med Breivik

  Bergens Tidende
 6. Stoltenberg fortalte om kaoset 22. juli

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder