KRANGLER: Raymond Johansen (t.v.) og Peter Batta har ulike meninger om eiendomsskatt. Foto:,

Huseiernes Landsforbund må ta ned 13.000 plakater: Skatte-Raymond om Peter Batta: – En skam at han bruker millioner for å spre løgnaktige påstander

Raymond Johansen (Ap) mener Peter Batta i Huseiernes Landsforbund må be pleietrengende eldre om unnskyldning. – Stoler ikke et ord på Johansens skatteløfter, parerer Batta.

 • Axel Støren Wedén
 • Ingeborg Huse Amundsen

Artikkelen er over fem år gammel

Byrådslederkandidat Raymond Johansen er rasende på Huseiernes Landsforbund eiendomsskatt-kampanje. Søndag klistret forbundet opp over 13.000 plakater om den omstridte skatten på Oslos t-banevogner.

Under emneknaggen #NEIendomsskatt2015 presenterer plakatene fiktive Finn-annonser, der Finn er byttet ut med «Fant», som skal forestille boligprospekter over nylig solgte boliger på Stovner, Majorstua og Nordstrand.

Nå blir Huseiernes Landsforbund tvunget til å ta dem ned.

FEILAKTIG: Huseiernes Landsforbund tar nå ned de 13 000 plakatene på Oslos kollektivtrafikk. Raymond Johansen (Ap) sier han søndag kveld ble lovet av HL at alle skulle tas ned straks. Mandag ettermiddag hang plakter fortsatt oppe. Foto:Jan Petter Lynau,VG

De tre boligene har alle en lik prisantydning på 6.780.000 kroner. Likevel viser Huseiernes oversikt for 2016 en eiendomsskatt beregnet til 3607 kroner, 4930 kroner og 8040 kroner på de tre boligene med lik prisantydning.

Trykk her for å få siste nytt om valget i VGs valgstudio.

Det er ikke bare utregningen som er feil. I annonsene står den potensielle eiendomsskatten i 2020 også oppført (med boligenes verdiøkning). Her har man regnet ut summen ved å ta utgangspunkt i 4 promille.

Det har Arbeiderpartiet derimot ikke gått inn for: Dersom Raymond Johansen overtar makten i landets hovedstad om to uker, vil man gå inn for 2 promille i 2016 og 3 promille året etter.

«Løgnaktig kampanje»

Den feilaktige informasjonen vekker en gammel, bitter strid mellom Oslo Arbeiderparti og Huseiernes Landsforbund.

Raymond Johansen mener kampanjen føyer seg inn i det han betegner som en «rekke løgnaktige kampanjer» mot eiendomsskatt og Arbeiderpartiets politikk fra Huseiernes Landsforbunds generalsekretær Peter Batta.

Så du Ap-Raymonds syvmillionersvilla?:– De rike har råd til å betale mer

– Det er helt legitimt å være mot eiendomsskatt, men ikke på løgnaktige premisser, sier Johansen, og bretter ut:

– Det er noen helt spinnville utregninger på boliger, og bærer preg av fri fantasi. Det er en skam at Peter Batta bruker millioner av kroner i det offentlige rom for å spre sine løgnaktige påstander om eiendomsskatten og Arbeiderpartiet. Denne valgkampen er intet unntak, raser han.

RASER: Her fra da VG var på besøk hjemme hos Raymond Johansen. Hans villa til syv millioner kroner gjør han nødt til å betale 177 kroner mer i måneden. Foto:Frode Hansen,VG

– HL avgjorde valget

Kanskje stikker kampanjen ekstra dypt, gitt det ikke alltid like rosenrøde forholdet mellom Oslo Ap og HL. Johansen mener organisasjonen i lang tid har bedrevet «skremselsespropaganda» mot eiendomsskatten, og ramser opp tre konkrete hendelser for å underbygge denne påstanden.

– En historisk bommert:Skatte-Raymond slaktes av eksperter

* I 2003 da HL i en brosjyre påsto at eiendomsskatten Oslo Ap ville innføre, kom til å koste hovedstadens borgere 10.000 kroner i året. Senere viste det seg at skatten ville bli langt lavere, under tusenlappen, for de fleste. Oslo Ap truet med rettssak dersom HL ikke sendte ut en ny brosjyre med beklagelse av påstandene om eiendomsskatten.

Raymond Johansen hevder at Batta og Huseiernes Landsforbund avgjorde valgkampen i 2003 til de borgerliges favør med denne brosjyren.

* I 2007 beskyldte Oslo Ap igjen Batta og HL for å fare med løgn da en omfattende kampanje fra HL på Oslos kollektivtrafikk påsto at Oslo Ap gikk til valg på eiendomsskatt, til tross for at partiet hele veien benektet dette. Batta skyldte på «dobbeltkommunikasjon» fra Oslo Ap.

* I 2013 gikk også HL med på å fjerne plakatene som beskyldte finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) for å ha tvunget bankene til renteøkninger. Batta innrømmet selv å ha feilinformert og trakk kampanjeinnslaget på P4.

– Må be eldre om unnskyldning

Aps byrådslederkandidat mener Huseiernes Landsforbunds kampanje går utover eldreomsorgen, som Johansen sier han har øremerket inntektene fra eiendomsskatten til.

– Eksemplene viser jo at han ikke lærer. Jeg forventer en unnskyldning, ikke på vegne av Oslo Ap, men på vegne av de eldre pleietrengende, sier Johansen, og legger til:

– Det han burde gjøre er å gå fra dør til dør hos de eldre og si følgende: «Jeg synes omsorgen deres er for god», sier han.

Oslo Ap har fått som forklaring fra HL at noe «har gått feil i trykkeprosessen».

– Jeg vet ikke hvordan trykkeriene fungerer, men da er det legitimt å spørre om de hadde trykkfeil i 2003, 2007 og 2013 også. I så fall trenger de å finne seg et nytt trykkeri, sier han.

– Driver dobbeltkommunikasjon

Peter Batta beklager feilinformasjonen på plakatene i kampanjen. Han anslår at de har brukt rundt to millioner kroner på plakatene, som nå er i ferd med å tas ned over hovedstadens T-banevogner.

– Dette er en glipp fra vår side, noe er gått galt i trykkeprosessen. Vi har ingen hensikt å operere med tall som ikke er korrekte, sier Batta.

Fikk du med deg?:Høyre og Ap i bitter skattekrangel

Han mener riktignok noe av skylden for forvirringen må legges på det han betegner som «dobbeltkommunikasjon» fra Raymond Johansens side.

– Når det er sagt så har partiprogrammet rundt eiendomsskatten til Oslo Ap vært veldig forvirrende, og de skulle ha skrevet at de starter med 2 promille og så går over til 3, slik lovverket tilsier. De må ta sitt del av ansvaret for at det blir feil, når de operer med varierende tall, sier Batta.

Ny rapport: Over 80 prosent av kommunene har innført den omstridte skatten

Batta sier han heller ikke har tiltro til at Johansen kan være en garantist for at eiendomsskatten forblir på det nivået Oslo Ap ønsker. SV har nektet å bli med på Aps skattegaranti, og ønsker høyere eiendomsskatt.

– Han må lese sitt eget program. Raymond kan ikke kommer her og være diktatorisk og si at han ikke kommer til å lytte til samarbeidspartnerne sine. Jeg stoler ikke et ord på hans skatteløfter midt i valgkampen, sier han.

– Johansen mener det er et demokratisk problem at du bruker «millioner av kroner» på å spre «løgnaktige påstander» i det offentlige rom. Hva tenker du om den påstanden?

– Vår medlemsmasse forventer at vi markerer oss når det gjelder eiendomsskatten. Vi mister ikke medlemmer fordi vi bruker medlemspenger på dette, sier han.

* Denne artikkelen er etter publisering blitt oppdatert. I en tidligere publisert utgave, og i dagens papirutgave, hevder Batta følgende:

– Når det kommer til «det demokratiske problemet» bør Johansen selv ligge lavt, som har jobbet i LO i flere år, og sponset rødgrønne partier med enorme beløp.

Dette stemmer ikke. Johansen har ikke jobbet i LO.

SVARER: Peter Batta i Huseiernes Landsforbund stoler ikke på Raymond Johansens skatteløfter. Foto:Roger Neumann,VG

Les også

 1. Ap-Raymond: De rike har råd til å betale mer

  FURUSET (VG) Raymond Johansen tok imot VG i sin syvmillioners villa søndag kveld.
 2. Skatte-Raymond slaktes av eksperter

  Valgforskere og eksperter er ikke nådige i sin vurdering av at Raymond Johansens Ap i Oslo fronter skatteøkning i…
 3. Ny rapport om eiendomsskatt: Over 80 prosent av kommunene har innført den omstridte skatten

  For første gang har over halvparten av landets kommuner innført eiendomsskatt på boliger.
 4. KrF og Venstre avviser kutt i eiendomsskatten

  Venstre og KrF sier de vil stoppe et forslag fra finansminister Siv Jensen (Frp) om å gi næringslivet milliardlettelse i…
 5. Høyres oversikt: De Grønne stemmer 80 prosent mot de blå

  De Grønne har suksess med å hevde at de er uavhengig av blokkene i norsk politikk.
 6. Høyre og Ap i bitter skattekrangel

  Krangelen om eiendomsskatten spisser seg til i Oslo. Ap står på at Høyre sprer falsk informasjon, mens Høyre slår…
 7. Ap-Raymond mener Høyre skremmer velgerne med misvisende skattetall

  Ap-topp Raymond Johansen mener Høyre overdriver hvor hardt den omstridte eiendomsskatten vil ramme i Oslo.

Mer om

 1. Kommunevalg 2015
 2. Arbeiderpartiet (Ap)

Flere artikler

 1. Melder seg ut av Huseiernes Landsforbund i protest: Frode Kyvåg:– Patetisk av Peter Batta

 2. Ny rapport om eiendomsskatt: Over 80 prosent av kommunene har innført den omstridte skatten

 3. 1300 til massesøksmål mot Oslos eiendomsskatt

 4. Vil saksøke Oslo kommune: Mener
  eiendomsskatten er ulovlig

 5. Ap-Raymond slår tilbake mot skattekritikerne

Fra andre aviser

 1. Høyre skulle skremme med eiendomsskatt - firedoblet den riktige summen

  Aftenposten
 2. Ap vil ikke forhandle om eiendomsskatt

  Fædrelandsvennen
 3. Høyesterett: Oslo kommunes vedtak om eiendomsskatt for 2016 var ugyldig

  Aftenposten
 4. 1300 osloborgere i gruppesøksmål om eiendomsskatt

  Aftenposten
 5. Oslo tjente 70 prosent mer enn ventet på eiendomsskatt

  Aftenposten
 6. SV nekter å bli med på Aps skattegaranti

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no