HIT, MEN IKKE LENGER: Grensestasjonen Storskog Boris-Gleb på grensen mellom Norge og Russland er ett mulig sted for overrekkelsen av Bjørnsonprisen til Edward Snowden. Foto:CORNELIUS POPPE,NTB scanpix

Her kan Snowden måtte plukke opp norsk pris fra bakken

– En slik prisutdeling vil jo unektelig være spesiell, sier Bjørnson-akademiets president om utdelingen av Bjørnsonprisen til varsleren Edward Snowden.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I juni i år kom meldingen om at Snowden, som er spionasjesiktet og på flukt fra hjemlandet USA etter å ha lekket topphemmelige etterretningsdokumenter til media, skal tildeles Bjørnsonprisen.

Allerede da ble norske myndigheter bedt av akademiet om å gi Snowden beskyttelse slik at han kan komme til et Bjørnsonseminar i Molde 5. september for å motta prisen.

Torsdag kunne NRK melde at USA har bedt Norge om å pågripe Snowden dersom han forlater Russland, der han har fått oppholdstillatelse, og setter sine bein på norsk jord.

VGTV har kjøpt rettighetene til den Oscar-vinnende dokumentaren om Edward Snowden. Den vil ha premiere fredag 4. september. Her kan du se en smakebit fra årets største dokumentarfilm!

– Symboltung seremoni

Ifølge kommunikasjonssjef Frode O. Andersen i Utenriksdepartementet og statssekretær Jøran Kallmyr i Justisdepartementet har deres departementer ikke svart USA på henvendelsen.

Men ifølge Hege Newth Nouri, president i Bjørnstjerne Bjørnson-Akademiet, har varsleren heller ikke fått garantier om at han er trygg. Dermed vil han slik det ser ut nå ikke komme til Molde, og Bjørnson-akademiet vurderer derfor ulike løsninger for å få overrakt prisen.

Les også: Slik lekket Edward (29) Obamas store hemmelighet

En av løsningene kan bli et scenario ved norskegrensen som trolig vil irritere vettet av USA.

– Det er så vidt jeg forstår ikke tillatt med direkte kontakt over grensen. Så vi vil i så fall måtte sette prisen på grensen, og Snowden vil måtte gå fram på russisk side og plukke den opp. Det vil jo i så fall bli en ganske symboltung seremoni, sier Newth Nouri til NRK.

– All fokus på plan A

Hun understreker at invitasjonen til Snowden fortsatt står ved lag.

– For oss er en utdeling på grensen en plan B, og en prisutdeling i Moskva plan C. Men nå har vi all vår fokus på plan A, som er en utdeling i Norge, selv om det må skje på et senere tidspunkt, sier Newth Nouri videre.

Hun sier at akademiet ennå ikke har undersøkt om det i det hele tatt er mulig å arrangere en prisutdeling på grensen og understreker at Snowdens sikkerhet går foran alt.

Newth Nouri mener norske myndigheter burde ha støttet Bjørnson-Akademiets invitasjon til Snowden og sagt de ikke bryr seg om hva USA sier.

Les også: Norsk selskap nevnes i Snowden-lekkasjer

SVs nestleder Bård Vegar Solhjell sa torsdag at det ikke er overraskende at USA ber Norge pågripe Snowden, men at det er overraskende om Norge gjør noe annet enn å avvise press.

– Vi burde si at vi er en rettsstat, som på uavhengig og selvstendig grunnlag vil avgjøre dette, sier Solhjell, som legger til at han vil be regjeringen klargjøre om de har gitt amerikanerne et svar, og hva det svaret i så fall var, sier Solhjell.

Avdekket massiv overvåkning

Snowdens advokat, Ben Wizner sier han regner med at USA sendte lignende dokumenter til de fleste europeiske land og mange andre land.

Edward Snowden tok i 2013 med seg store mengder topphemmelige etterretningsdokumenter og forlot USA. Dokumentene delte han med ledende medier verden over, som avdekket massiv amerikansk overvåking av internasjonal tele- og datatrafikk.

Snowden har siden vært på flukt fra USA som har siktet ham for spionasje – og krever ham utlevert.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder