SMELL: Partileder Jonas Gahr Støre på vei inn til Stortinget etter å ha fått de nedslående valgresultatene mandag kveld. Foto: Mattis Sandblad vg

Nord-Norge snudde ryggen til Arbeiderpartiet

Arbeiderpartiet gikk på en kjempesmell i Nord-Norge. Fylkeslederne viser til forsvars- og distriktspolitikken.

Artikkelen er over to år gammel

Årets stortingsvalg endte katastrofalt for Arbeiderpartiet i Nord-Norge. I Finnmark gikk partiet ned med rundt åtte prosentpoeng, mens i Troms og Nordland endte partiet på henholdsvis rundt syv og ni prosentpoeng under oppslutningen ved forrige stortingsvalg.

Det drøyeste utslaget viste seg i Andøy kommune i Nordland. Partiet silblødde velgere til Senterpartiet og gikk ned med hele 27,2 prosentpoeng. Senterpartiet stakk av med 72,1 prosent av velgerne i kommunen - opp sjeldne 63,7 prosentpoeng.

Bakgrunn: Folkeopprør på Andøya

I langtidsplanen for forsvaret, som ble vedtatt tidligere i år, ble det lagt opp at flystasjonen på Andøya skal nedlegges og flyttes til Elvenes. Den beslutningen har møtt massiv motstand i kommunen.

Krevende forsvarsspørsmål

Eirik Sivertsen, som beholdt stortingsplassen sin fra Nordland Arbeiderparti, vedgår at det er noen saker som partiet har håndtert på en måte som ikke har løftet dem.

– Det har vært en diskusjon om forsvaret og Andøya som har vært krevende for Arbeiderpartiet. Når det kommer til spørsmålet om sentralisering og kommunereform, er dette en del av en nasjonal trend, sier han til VG.

Hva burde dere gjort annerledes i disse sakene?

– Ukene som kommer vil gi rom for diskusjoner og analyser. Vi skal se hva vi kan lære av dette så vi ikke gjør de samme feilene igjen, sier Sivertsen.

PEKER PÅ FORSVARET: Eirik Sivertsen (Ap) beholdt stortingsplassen sin, men partiet hans gjorde et elendig valg i Nord-Norge. Her er han avbildet tidligere i år under Arctic Forum. Foto: harald henden vg

– Ikke én enkeltsak

Leder i Arbeiderpartiet i Troms, Cecilie Myrseth, tror nedgangen i Troms på 6,9 prosentpoeng kan ha en sammenheng med usikkerheten rundt forsvarets helikopterbase på Bardufoss, men mener at dette ikke er hovedårsak til det dårlige resultatet.

– Det er ikke mulig å tenke at det er én enkeltsak som forklarer det dårlige resultatet. Det må vi bruke tid på å evaluere, sier Myrseth.

Ved siden av striden om flybasen på Andøya, har det også vært kamp etter at regjeringen gikk inn for å flytte Bell-helikoptrene fra Bardufoss i Troms til Rygge i Østfold.

På spørsmål om partiet har vært for utydelige i sin forsvars- og sentraliseringspolitikk, svarer Myrseth følgende:

– Det er åpenbart at vi ikke har gjort en god nok valgkamp, men jeg har ikke tenkt å gå inn i enkeltsaker for å si om det eller det kan være det som har gått feil. Nå skal vi bruke tid på å finne ut hvor det feiler og ta lærdom av det, sier hun.

Valgforsker: Dette har vært småpartienes valgkamp

– Kanskje ikke vært tydelige nok

I Finnmark markerer særlig Alta kommune seg med en nedgang på 16,4 prosentpoeng for Arbeiderpartiet.

Leder i Finnmark Arbeiderparti, Ingalill Olsen, tror nedgangen skyldes flere ting.

– For det første så tror jeg det er en nasjonal trend, og for det andre har vi hatt en helt konkret sak som har antent folket i Alta, sier Olsen.

Frithjof Jacobsen kommenterer: Støre er valgets største taper

Innbyggerne i Alta har i lengre tid kjempet for akuttsykehus og fødeavdeling i byen.

– Det har vært mye engasjement rundt kravet om eget sykehus i Alta, og jeg tror det er noe av årsaken til at Frp går kraftig frem og Ap tilbake, sier Olsen.

Fylkeslederen mener videre at Arbeiderpartiet har vært for uklare med tanke på den politikken som opptar innbyggerne i Finnmark mest.

– I Finnmark er fiskeri- og distriktspolitikk viktig, og her har vi kanskje ikke vært klare nok. Det er noe vi må ta med oss, sier Olsen.

Stortingsvalget: Sjekk vinnerne og taperne i ditt fylke.

«Sensasjonelt» dårlig valg

– Nord-Norge har tradisjonelt vært et sterkt område for Arbeiderpartiet. Nå ser vi en massiv tilbakegang. Det viser bare at strategien deres har vært feilslått, også i nord, slår politisk redaktør i avisen Nordlys, Skjalg Fjellheim, fast overfor VG.

Han trekker fram forsvars- og distriktspolitikken når han blir bedt om å forklare årsakene til det han karakteriserer som et «sensasjonelt» dårlig valgresultat for partiet.

– Forsvar har vært en stor sak i Nord-Norge. Arbeiderpartiet var med på å vedta langtidsplanen for forsvaret, som la opp til nedlegging av flybasen på Andøya. Flytting av hærens helikoptre til Østfold har også rammet partiet hardt. Velgerne har ikke fått en klar fornemmelse av hva partiet egentlig mener om disse sakene, sier Fjellheim.

Det samme gjelder kommunereformen, mener han.

– Arbeiderpartiet har ikke tatt noen selvstendige standpunkt til reformen. De har bare blitt et ekko av Senterpartiet, sier Fjellheim.

Fått med deg? Venstre vurderer å bli med i regjering

De dårligste kommunene

Dette er de tre kommunene i hvert av de tre fylkene i Nord-Norge hvor nedgangen for Arbeiderpartiet er størst fra forrige valg:

Nordland fylke:

Røst kommune: -14,7

Andøy kommune: -27,2

Dønna kommune: -14,4

Troms fylke:

Målselv kommune: -10,9

Storfjord kommune: -10,6

Bardu kommune: -10,5

Finnmark fylke:

Alta kommune: -16,4

Karasjok kommune: -11,3

Vardø kommune: - 8,3

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder