DØMT: Her føres Sharok Ezazi inn i retten i forbindelse med rettsaken mot ham og Stiftelsen Lucia.
DØMT: Her føres Sharok Ezazi inn i retten i forbindelse med rettsaken mot ham og Stiftelsen Lucia. Foto:Jan Petter Lynau,VG

Eks-psykiater (47) siktet for menneskehandel

Fradømt retten å jobbe som lege for alltid

INNENRIKS

Stemplet som kynisk og beregnende

Solgte omsorgstjenester og drev kriminalitet

LILLESTRØM/OSLO (VG) Ekspsykiateren Sharok Ezazi (47) ble i en ni år gammel dom stemplet som en kynisk og beregnende person. Nå er han siktet for menneskehandel i Lime-saken.

  • Rolf J. Widerøe
  • Jenny-Linn Lohne
  • Gordon Andersen
  • Fredrik Svendsen
  • Tor-Erling Thømt RuudReporter i VG. Dekker hovedsaklig kriminalsaker. Laget blant annet podkastene "Uløst" om drapet på Birgitte Tengs og forsvinningen til Therese Johannessen. Har tidligere jobbet i Smaalenenes Avis og NRK. Kommer fra Spydeberg i Østfold. Har bachelorgrad i kriminologi fra Universitetet i Oslo. Telefon: 928 63 515 Har du informasjon om saker så tar jeg imot tips. Du er selvsagt 100 prosent anonym hvis du ønsker det.
Publisert: Oppdatert: 11.09.14 16:12

Ezazi ble i Nedre Romerike tingrett torsdag varetektsfengslet i fire uker, to av dem i isolasjon. Han har fått brev- og besøksforbud, samt medieforbud.

47-åringen er siktet for grov menneskehandel i forbindelse med den såkalte Lime-saken.

Hans forsvarer, advokatfullmektig Martin Richardsen, opplyser at Ezazi ikke erkjenner straffskyld.

- Han begjærte seg følgelig løslatt. Anke vil bli vurdert, skriver Richardsen i en SMS til VG.

BAKGRUNN:Ezazi dømt til fengselsstraff

Oslo tingrett har tidligere slått fast at den daværende psykiaterens forretningsvirksomhet hadde karakter av organisert kriminalitet.

Dette var den samme psykiateren som i flere år solgte omsorgstjenester til Oslo kommune, barnevernstjenester til Akershus fylkeskommune og som var godkjent som rettspsykiatrisk sakkyndig av norske myndigheter.

Nå mener Nedre Romerike tingrett mener det foreligger skjellig grunn til å mistenke den tidligere psykiateren for å ha drevet menneskehandel.

Han ble pågrepet i en leilighet i Vika i Oslo sentrum tirsdag morgen. Ezazi har i dag ingen formelle verv i Lime-kjeden. Men da matvarekjeden opprettet sin første hjemmeside, var det oppført et mobiltelefonnummer som var registrert på Ezazis mangeårige samboer.

Hevdet han drev idealistisk stiftelse

Tidligere drev Ezazi utad en idealistisk stiftelse. VG avslørte at en rekke av medarbeiderne i Stiftelsen Lucia var tunge kriminelle og at mannen som var oppført som økonomisjef i stiftelsen, var erklært 100 prosent ufør av Ezazi.

Ezazi ble arrestert i en stor politirazzia, og satt varetektsfengslet fra han ble pågrepet 6. november i 2003.

Oslo tingrett levnet Sharok Ezazi liten ære i den 108 siders lange dommen.

«Ezazi har blant annet forledet en rekke offentlige instanser ved skruppelløst å forfatte erklæringer basert på uriktige opplysninger i den hensikt å oppnå vinning for seg selv og / eller andre, noe som har pågått over lang tid og har hatt et omfattende omfang...».

- Snublet i egne forklaringer

Sharok Ezazi ble dømt for to underslag og syv grove bedragerier på til sammen 13,9 millioner kroner.

Retten slo fast at Ezazi hadde laget dokumentasjon i form av kontrakter for bevisst å skjule at han selv hadde brukt penger som han underslo fra selskapene.

«Retten konstaterer at Ezazi til dels har snublet i egne forklaringer og til dels har endret og tilpasset sine forklaringer etter hvert som nye opplysninger har kommet frem gjennom vitneavhør. Han har vist liten vilje til å samarbeide med politiet, noe som har vanskeliggjort deres arbeid i vesentlig grad,» skrev retten.

Fire pasienter av Sharok Ezazi var også tiltalt – for grove trygdebedragerier på til sammen 3,2 millioner kroner. De ble alle dømt.

Ezazi anket dommen, men anken ble forkastet og den knallharde dommen ble stående.

I 2013 forsøkte Ezazi og få tilbake autorisasjonen som lege, men Oslo tingrett mente det ikke var grunnlag for å oppheve rettighetstapet eller omgjøre det til et begrenset tidstap.

Det samme året var Ezazi involvert i en slåsskamp med en av de andre siktede i Lime-saken. I rettssaken som fulgte var Ezazi vitne. Slagsmålet oppsto under et arrangement for Joker-kjeden på Lillestrøm. Fornærmede i den saken hevdet han hadde blitt utsatt for både slag og spark av en 38-åringen som i Lime-saken er siktet for grov menneskehandel. Konflikten oppsto etter at fornærmede ikke ønsket å slippe inn Ezazi på arrangementet siden han ikke var tilknyttet Joker.

38-åringen ble frifunnet med begrunnelsen at han handlet i nødverge.