JOBBER SAMMEN: Bjørn Magnus Berge er på dette bilde til høyre for Thorbjørn Jagland, med mobiltelefon i hånden. Her sammen med leder for den russiske delegasjonen i Europarådet, Konstantin Kosachev (t.v.), i Europarådets hovedkvarter i Strasbourg. Foto:Andrea Gjestvang,VG

Jaglands medarbeider raser mot Lundestad på Facebook

Sekretariatsleder ved Thorbjørn Jaglands stab i Europarådet, Bjørn Magnus Berge, går hardt ut mot Lundestads Nobelkomite-oppgjør.

 • Cathrine Ekehaug

Artikkelen er over fem år gammel

I en status på sin Facebook-profil med 316 venner, deriblant en rekke mediefolk, skriver han:

«Jeg er ikke spesielt oppfarende og fordømmende, men jeg synes det er helt uakseptabelt at sekretæren for Den norske nobelkomiteen, fire dager før den store prisseremonien i Oslo, gir et bredt intervju til Aftenposten hvor han fastslår at 'tidligere stats- og utenriksministre ikke bør sitte i komiteen'.»

Intervjuet han sikter til er Aftenpostens intervju med avtroppende direktør ved Nobelinstituttet, Geir Lundestad.

I intervjuet kommer Lundestad med en liste med tre punkter han mener alle medlemmer i nobelkomiteen bør tilfredsstille. Ett av disse punktene er at tidligere statsministre og utenriksministre ikke bør sitte i Nobelkomiteen. Nåværende leder, Thorbjørn Jagland, har vært begge deler.

VG har spurt Berge om å presisere innlegget, men han ønsker ikke å kommentere statusen og sier det var publisert for hans venner på Facebook.

«Arrogant og selvsikker lekse»

Berge var Jaglands kampanjeleder da det var valg til generalsekretær i Europarådet i 2009. Jagland ble gjenvalgt som generalsekretær i juni i år, og Bjørn Magnus Berge er sekretariatsleder ved Jaglands stab i Strasbourg. Videre skriver han:

«Det kan ikke tolkes på annen måte enn at han helst ser at den nåværende lederen av komiteen; tidligere utenriksminister og statsminister Thorbjørn Jagland, ikke burde vært medlem av komiteen (for ikke å snakke om ledet den). Lundestad, som jeg egentlig alltid har likt, lirer deretter av seg en arrogant og selvsikker lekse om at 'det kan sies mye om de som Stortinget har oppnevnt som medlemmer av komiteen, men jeg synes ikke jobben har vært spesielt imponerende.' Dette er ikke en komitésekretær verdig, synes jeg».

Mener han burde ventet

Han skriver også:

«I tillegg synes jeg det er ufint og uheldig at han innleder en del av intervjuet med å si at han er 'litt usikker på hvor mye jeg skal si om Jagland nå'. Hva skal det bety? At han har en hel del på hjertet om Jagland, og det er bare et tidsspørsmål før han kommer ut med det? Uansett finner han det tydeligvis helt på sin plass å komme med en første bredside mot lederen av komiteen fire dager før den store utdelingen i Oslo.»

Videre står det:

«Lundestad må gjerne komme med sine private synspunkter om de ulike prisene, komiteens sammensetning og dens leder, men dette må først skje når han går av som komitésekretær i januar neste år.»

Deretter avslutter han innlegget med:

«Dette intervjuet er derfor et uakseptabelt overtramp, som dessverre stiller spørsmål ved rolleforståelsen og dømmekraften til Nobelkomiteens sekretær over de siste 25 år.»

Lundestad: – Han har full rett til å ytre seg

– Han har full rett til å ytre seg, selvfølgelig, sier Geir Lundestad da VG leser innlegget for han.

– Det eneste jeg har lyst å si er at disse synspunktene ikke er ukjente for komiteen. Jeg la de frem på det siste komitémøte vi hadde, så komitémedlemmene kunne være forberedt på at disse tre punktene ville komme.

Nobelkomiteens sekretær, Geir Lundestad. Foto:NTB Scanpix,

– Hva var tanken bak å komme med disse uttalelsene nå, så tett før prisutdelingen?

– Dette er synspunkter jeg har hatt og som har utviklet seg over lang tid. Jeg har blitt spurt om hva mine synspunkter på dette er, og nå skal jeg gå av og da fant jeg det høvelig å komme frem med dem. Det er ikke mer å si om det. Fokus vil uansett skifte så snart prisvinnerne kommer til Oslo. Da vil fokuset være på dem.

VG har spurt Thorbjørn Jagland om han var klar over statusen til Berge før den ble skrevet, og om han er enig i det Berge skriver.

Gjennom sin pressekontakt og ektefelle Hanne Grotjord sier han følgende:

– Nei, jeg er nå mest opptatt av at vi mottar på en verdig måte to fredsprisvinnere som kjemper mot barnearbeid og for retten til utdanning for barn og ungdom. Jeg vil ikke delta i diskusjonen om Geir Lundestads synspunkter på Nobelkomiteen.

Komiteen taus

Ingen av komiteens nåværende medlemmer har ønsket å kommentere utspillene Lundestad kom med i Aftenposten. Heller ikke tidligere medlemmer vil kommentere, med unntak av tidligere statsminister og medlem Odvar Nordli:

– Det er bare noen dager til prisen skal deles ut, og da er ikke tiden inne for å diskutere komiteens sammensetning. Hvis det er nødvendig må man gjøre det på et mer passende tidspunkt, mener Nordli.

Thorbjørn Jagland har også avstått fra å kommentere, og formidlet fredag følgende til VG via sin pressekontakt og ektefelle Hanne Grotjord:

– Mitt fokus er fullt og helt på fredsprismottagerne og den kommende seremonien i Oslo rådhus.

– Vektig og interessant

Påtroppende direktør for Nobelinstituttet Olav Njølstad, synes ikke kravene Lundestad legger frem er spesielt overraskende eller kontroversielle.

– Men man kan nok diskutere hvor absolutt et eventuelt forbud mot utenriksministre og statsministre i komiteen bør være. At det er behov for å markere skillet mellom komiteen og norske myndigheter enda tydeligere enn i dag, er åpenbart.

– Tenker du da særlig på fredsprisen til Liu Xiaobo i 2010?

PÅTROPPENDE: Olav Njålstad tar over som direktør for Nobelinstituttet i januar. Foto:Heiko Junge,NTB scanpix

– Nei, jeg har ikke lyst å knytte det til noen spesiell pris.

– Er du da enig med kravene fra Lundestad?

– Det er et vektig og interessant innspill i en viktig debatt. Stortinget bør med jevne mellomrom diskutere prinsippene for valg av medlemmer til Nobelkomiteen. Det er jo i alle partiers interesse at komiteen er så kompetent og uavhengig som mulig.

– Tidligere statsminister og medlem av Nobelkomiteen, Odvar Nordli, mener Lundestad har valgt et dårlig tidspunkt for utspillene sine. Hva tenker du om tidspunktet?

– Jeg har ingen sterke oppfatninger om timingen. Selv om Stortinget skulle slutte seg til Lundestads forslag, vil jo ikke bestemmelsene kunne gjøres gjeldende for den nåværende komiteen.

Les også

 1. Nobelkomiteen tause om Lundestad-oppgjør

  Ingen av de fire medlemmene i Nobelkomiteen VG har vært i kontakt med ønsker å kommentere Geir Lundestads forslag til…
 2. Lundestad tar kraftig oppgjør med Nobelkomiteen: - Det må være et minimumskrav å kunne snakke engelsk

  Nobelinstituttets avtroppende direktør Geir Lundestad mener tidligere statsministre og utenriksministre ikke bør sitte i…
 3. Nobel-vinnernes statsministre kommer neppe til Oslo

  Statsministrene i India og Pakistan ser ut til å avvise fredsprisvinner Malala Yousafzais (17) bønn om forsoning i…

Mer om

 1. Nobels Fredspris

Flere artikler

 1. Nobelkomiteen tause om Lundestad-oppgjør

 2. Jagland kastet – Five ny leder av Nobelkomiteen

 3. Lundestad tar kraftig oppgjør med Nobelkomiteen: - Det må være et minimumskrav å kunne snakke engelsk

 4. VG mener: Ufint av Lundestad

 5. Jagland slår tilbake mot Lundestad

 6. Lundestad: Feil å gi Fredsprisen til Obama

Fra andre aviser

 1. Jaglands stabssjef langer ut mot Lundestad

  Bergens Tidende
 2. Jaglands stabssjef langer ut mot Lundestad

  Aftenposten
 3. Lundestad tar kraftig oppgjør med Nobelkomiteen

  Bergens Tidende
 4. Jaglands stabssjef langer ut mot Lundestad

  Fædrelandsvennen
 5. - Det er litt umusikalsk av Lundestad å omtale sin leder før han er ute av døren

  Aftenposten
 6. Lundestad tar kraftig oppgjør med Nobelkomiteen

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder