VISER STØTTE: Karl Håkon Gulbrandsen har tatt veien til Elverum for å vise sin støtte til de tiltalte i ulvejakt-saken.
VISER STØTTE: Karl Håkon Gulbrandsen har tatt veien til Elverum for å vise sin støtte til de tiltalte i ulvejakt-saken. Foto:Øyvind Nordahl Næss,VG

Karl Håkon støtter de tiltalte i ulverettssaken: «Ekte mannfolk skyter ulv»

INNENRIKS

ELVERUM (VG) Med logoer som «ekte mannfolk skyter ulv» på bilen, er det ingen tvil om hvor Karl Håkon Gulbrandsens sympati ligger i ulverettssaken som startet i Elverum i dag.

  • Linn K. Yttervik
  • Tor-Hartvig Bondø
  • Øyvind Nordahl Næss
Publisert: Oppdatert: 03.03.15 00:07

– Jeg kjenner dem ikke personlig, men jegermiljøet er som en stor familie. Selv om jeg ikke er direkte rammet, så er dette noe som påvirker alle og jeg føler vi må stille opp for hverandre og vise støtte, sier Karl Håkon Gulbrandsen til VG.

Sammen med harehunden «Hein» har han kjørt fra Molde til Elverum for å vise sin støtte til de seks tiltalte jegerne i rettssaken som startet i Sør Østerdal tingrett i Elverum i dag.

Flere jegere hadde møtt opp utenfor tingretten for å vise sin sympati med de tiltalte i dag tidlig.

Seks jegere er tiltalt for ulovlig organisert jakt på ulv, og den hovedtiltalte i rettssaken må blant annet overbevise aktoratet at han trodde denne ulven var en rev.

På speilet på bilen har Gulbrandsen et klistermerke hvor det står «Ekte mannfolk skyter ulv» og panseret på bilen er dekorert av en ulv i et kikkertsikte med ordene «nullvisjon».

Han sier at han ikke har møtt mye motstand selv om bilen hans er prydet av det som for enkelte vil framstå som et noe kontroversielt budskap.

– Jeg er mot ulv fordi mange får livsverkene ødelagte på grunn av den. Den ødelegger for bønder, folk er redde i områder med mye ulv og det er foreldre som ikke tør å la ungene stå alene å vente på bussen, sier Gulbrandsen.

Han presisierer at ulven også er et problem for de som har hunder.

– Ulven ødelegger livskvaliteten til mange, sier han.

Ingen av de seks tiltalte i ulvesaken på Elverum erklærte seg skyldige etter tiltalen om ulovlig ulvejakt da saken startet i Sør-Østerdal tingrett i dag.

30 ulver drept i Norge

Økokrim har tatt ut tiltale om organisert kriminalitet mot de seks mennene.

Sorenskriver Nils Dalseide satte retten like over klokka 10. Rettssalen var da fullsatt av presse og jaktinteresserte.

De neste to ukene vil statsadvokat Tarjei Istad fra Økokrim sammen med et helt lag av eksperter gjøre sitt for å overbevise domstolen om at de seks tiltalte på organisert måte har planlagt og forsøkt å drepe ulv i fredningssonen.

De seks tiltalte er siktet etter den såkalte mafiaparagrafen, med en strafferamme på 11 år.

Frem til 2011 oppsummerte en rapport at 100 ulver var drept illegalt i Norge og Sverige.

I årene 2013 og 2014 ble 30 ulver drept i Norge. Bare én av dem var født i Norge. De andre var svenske ulver på vandring vestover, ifølge det skandinaviske ulveprosjektet Skandulv.

De fleste ulvene som vi kjenner skjebnen til, er skutt som skadefelling i saueområder, på lisens eller blitt drept i ulykker.

Kritisk truet

I aktor Tarjei Istads vilkårsgjennomgang i retten i dag, påpekte han at at ulven er en kritisk truet dyreart i Norge. Han beskriver ulven som et av de mest fåtallige dyrene i den norske faunaen og anslo at det i 2013 fantes kun 30 helnorske ulver.

– Når man tar ut en, to eller tre av et fåtallig individ, så mener vi det minsker bestanden, sa Istad til retten.

Han forklarte hvordan politiet hadde satt i gang etterforskningen på bakgrunn av mistanke om at det hadde vært drevet ulovlig jakt helt siden ulven kom tilbake i norsk fauna på 80-tallet.

– Når ulven har vært på rødlisten over arter som er truet, og man har hørt om løpende ulovlig jakt, så har det vært viktig for politiet å avdekke og føre for retten slike saker. Derfor har ulovlig ulvejakt vært et prioritert arbeid for politiet, forklarte Istad.

Ingen domfelt

Ingen har likevel vært domfelt for organisert ulovlig ulvejakt så langt.

Istad forklarte i retten at dette var bakgrunn for at Økokrim satte inn ressurser for å avdekke ulovlig ulvejakt for rundt tre år siden.

Han forklarte i retten at det først ble satt inn ressurser på bakgrunn om mistanke om at en person hadde tatt ut den såkalte Slettåshannen. I 2013 fikk Økokrim anledning til å drive telefonavlytting av mistenkte i saken.

Det var opprinnelig jegermiljøet i Trysil som ble avlyttet, men etter en telefonsamtale med en jeger i Elverum, rettet Økokrim oppmerksomheten hit.

Den hovedtiltalte i den pågående rettssaken har uttalt til VG at han trodde ulven han skjøt var en rev.