HOPPER ETTER JONAS: Marianne Marthinsen ligger an til å bli Aps nye finanspolitiske talskvinne. Foto:Roger Neumann,VG

Hun blir Aps skygge-finansminister

Marianne Marthinsen (33) fra Oslo blir ny finanspolitisk talskvinne i Ap, etter at Jonas Gahr Støre blir valgt til Ap's nye leder på lørdag.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Ifølge VGs opplysninger gjør Ap minimale endringer i sin lagoppstilling i Stortinget, som følge av lederskiftet på det ekstraordinære Ap-landsmøtet i Oslo lørdag.

Akkurat nå ligger det an til at avtroppende Ap-leder Jens Stoltenberg kan få innvilget permisjon fra Stortinget allerede mandag morgen, to dager etter landsmøtet.

Dermed rykker Stoltenbergs vararepresentant Truls Wickholm (35) inn over helgen.

Stoltenberg får stortings-fri og kan bruke den siste uken Stortinget er samlet før sommerferien, til fullt ut å fokusere på sin nye jobb som NATOs generalsekretær, hvor han overtar 1.oktober.

Ommøblerer tirsdag

Akkurat nå ligger det an til at den nye Ap-lederen, Jonas Gahr Støre, allerede på tirsdag blir valgt til parlamentarisk leder for Aps stortingsgruppe.

Flere kilder bekrefter overfor VG at han vil fortsette som menig medlem av Stortingets finanskomité – og dermed overtar han neppe Stoltenbergs stol i Utenriks- og forsvarskomiteen.

Støre vil heller spisse opposisjonsleder-rollen ved å skygge den nye regjeringen fra finanskomiteen enn fra utenrikskomiteen, sier en sentralt plassert kilde.

Som parlamentarisk leder vil han uansett møte i Den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen, der regjeringen uformelt kan konsultere Stortinget bak lukkede dører.

LES MER:Støre vil bli statsminister

Trond Giske, som har vært tippet som Aps nye finanstalsmann, fortsetter som partiets hovedtalsmann på utdanning.

Dermed ligger det an til at Marianne Marthinsen fra Oslo rykker opp og blir Aps nye finanstalskvinne.

33-åringen har vært stortingsrepresentant siden 2005, og har samme utdannings-bakgrunn som Stoltenberg: Samfunnsøkonom fra Universitetet i Oslo.

Jonas Gahr Støre vil ikke kommentere VGs opplysninger.

Men kilder sier til VG at Støre er blitt imponert over hennes politiske og faglige dyktighet, og anser henne som en viktig del av Aps neste generasjon, som partiet kan være stolte av.

Nye rådgivere

Ap må bøye sine egne regler om lik representasjon fra begge kjønn på alle nivåer, for å klare dette. Med mindre det kommer andre endringer de neste dagene, blir det seks kvinner og fire menn som skal være Aps fraksjonsledere i Stortinget fra neste uke.

Ingrid Heggø, leder i Ap-gruppens valgkomite, sier til VG at komiteen er innkalt til møte mandag morgen, og at Ap-gruppen trolig vil vedta eventuelle endringer som følge av lederskiftet, i løpet av tirsdag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder