OPPRØRERE: Dette bildet er hentet fra en propagandavideo som ble lastet opp 8. juni i år. Den skal angivelig vise medlemmer av den ekstreme gruppen ISIL som kjører mot Tikrit i Irak. Foto:AFP,

Eksperter: Dette er terroristene trent til

De mest ekstreme grupperingene i Syria har kontaktene for å komme seg forbi grenseoverganger til Europa. Ifølge eksperter har de stor erfaring med våpen og bomber.

 • Ola Mjaaland
 • Eirik Landsend Henriksen
 • Gordon Andersen
 • Bjørnar Tommelstad
 • Ingrid Hvidsten
 • Mona Byrkjedal
 • Katrine Asheim
 • Eivind Lindkvist Johansen
 • Marianne Vikås

Artikkelen er over seks år gammel

Torsdag morgen ble det kjent at det foreligger en terrortrussel mot Norge. I går formiddag opplyste Politiets sikkerhetstjeneste (PST) at de har informasjon om at en terrorgruppe har reist fra Syria for å gjennomføre et terrorangrep i Vesten.

- Norge er nevnt konkret, sa analysesjef Jon Fitje Hoffmann til TV2.

Hvor gruppen befinner seg nå, er usikkert, ifølge Hoffmann. Senere på ettermiddagen informerte PST om at de ikke tror norske Syria-krigere er knyttet til trusselen. Den første informasjonen om terrortrusselen skal ha kommet fra en utenlandsk etterretningstjeneste.

Terrortrusselen skal komme fra islamister som har kjempet på bakken i Syria.

- Mye selvtillit

- Etter stridserfaringen krigerne i Syria opparbeider seg, får de større selvtillit til å bruke våpen, mener Per Christian Gundersen, kommandørkaptein med spesialfelt Syria ved Forsvarets Høgskole.

- Ved hjelp av kontakter kan de komme seg over grenser, sier Gundersen – og tenker spesielt på Tyrkia som inngangsporten til Europa.

EKSPERT: Per Christian Gundersen, kommandørkaptein ved Forsvarets Høgskole, tror at Tyrkia kan være krigernes inngang til Europa. Foto:Erlend Ofte Arntsen / FORSVARET,

PST hevet allerede tidligere i år trusselnivået i Norge, fordi et stort antall nordmenn har dratt til Syria for å delta i borgerkrigen der.

- Flere av dem har vært med i de mest brutale slagene og kampene. Jeg er ikke i tvil om at enkelte av de norske som er i Syria kan være i stand til å planlegge og utføre et terrorangrep i Norge. I hvert fall i sinnelaget, sier Yousef Assidiq, prosjektkoordinator i den minoritetspolitiske tenketanken Minotenk.

- Jeg vet ikke om de har kapasitet til å gjøre det. Jeg tror ikke det, men PST vet jo mer om dette, sier han.

VG har de siste dagene snakket med flere eksperter med inngående kjennskap til terror og til de mest ekstremistiske gruppene som deltar i krigshandlingene i Syria.

Her har vi forsøkt å sammenfatte opplysningene om gruppene som antas å være på vei mot Vesten:

Veien hit

PST har informasjon om at en terrorgruppe har reist fra Syria for å gjennomføre et terrorangrep. Norge er nevnt konkret. Mye handler om å komme inn i EU, og de kan reise både med fly og bil. Det er stor åpenhet i EU og vanskelig å avdekke hvor de er. Sannsynligvis bruker de ikke mobiler og annet utstyr som kan legge igjen elektroniske spor.

Ved hjelp av kontakter kan de komme seg over grenser. Det mest sannsynlige veien for å komme inn i EU går via Tyrkia, som har en 910 kilometer lang grense med Syria. Internasjonal etterretning har imidlertid kontroll på mange av personene som er i Syria, og det kan øke sjansen for at de har forsøkt å komme seg til Europa på andre måter. Det er mulig å komme seg inn i Libanon og fly ut derfra, men dette er likevel en mindre sannsynlig rute. Årsaken er at de syriske regjeringsstyrkene kontrollerer store områder ved den libanesiske grensen.

TVILER: Yousef Assidiq Yousef Assidiq, koordinator i Minotenk, er usikker på om nordmennene i Syria er i stand til å utføre et angrep mot Norge. Foto:Privat,

En annen mulighet går via Irak, men det er bokstavelig talt en lang vei å gå. Selv om ISIL nå har kontroll fra Syria og langt inn i Irak, så må personene eventuelt fly ut fra Bagdad, noe som kan være komplisert slik situasjonen er i Irak.

Europol opplyser til VG at hvert enkelt land må svare for beredskapen på grenseoverganger i Europa.

Trening og våpen

Fremmedkrigerne i Syria får kamptrening, kompetanse og erfaring. Det dreier seg spesielt om improviserte bomber, primitive våpen og ammunisjon.

Krigerne har også konfiskert tyngre materiell fra den syriske hæren: artilleri, mitraljøser, bombekastere, enkle rakettsystemer og noe luftvern – og de kan kunsten å lage noe av dette selv. Men primært er det snakk om håndholdte våpen, samt maskingevær som er plassert på pickup-biler. Ekstremistene lærer også stridsteknikk og bruk av samband, enkel taktikk, og hvordan en beveger seg sammen som gruppe.

Det er ikke vanskelig å få tak i materialer til å lage en bombe, men det er vanskelig å lage en. Folk som drar til Irak og Syria, får opplæring i begge deler.

Traumatiserte

Eksperter VG har snakket med, mener krigserfaringen og de traumatiske opplevelsene fremmedkrigerne opplever i Syria, er farlig for Vesten.

Det dreier seg om mennesker som er trent i geriljakrig og terror. De har dessuten vilje til å gjennomføre noe mot målene sine. I tillegg er de traumatiserte etter det de har opplevd. Til sammen blir det en eksplosiv cocktail. Flere har hatt kontakt med tunge terrorister som kan gi ideer og trening. Det påvirker dem psykologisk. Alt dette skaper en problematikk som er vanskelig å håndtere.

Mange av de vestlige som drar til Syria og Irak har vært med på grusomme handlinger. Noen mener at dette er unge og villedede personer som ikke er farlige. Eksperter VG har snakket med mener det er en stor feil å undervurdere disse menneskene. Dette er personer som deltar i slaktingen av Shia-muslimer. Ikke alle, men noen av dem vil få blod på tann. Dette er svært farlige mennesker.

ENGSTELIGE: Flere hundre personer samlet seg i Central Jamaat-E Ahl-E Sunnat-moskeen fredag ettermiddag. Flere personer VG har snakket med, frykter terrortrusselen kan bidra til mer fremmedfrykt og fordommer mot muslimer i Norge. Foto:Kyrre Lien,VG

Et enkelt mål

Eksperter VG har snakket med mener Norge er et naturlig terrormål på lik linje med andre vestlige land.

At terrorister velger å dra til Norge kan være fordi de anser det som enklere enn andre NATO-land. Norge er et land som er med i NATO og har vært i krig i Afghanistan i lang tid.

PS! Fredag kveld var statsministeren, justisministeren og flere direktorater i møte med PST for å diskutere situasjonen. Formålet med møtet var at PST skulle gi en briefing om situasjonen slik den er akkurat nå.

– Det er ingen endring i trusselbildet. Politi-Norge opprettholder beredskapen gjennom helgen og øker kapasiteten hvis det skulle bli nødvendig, sa politidirektør Odd Reidar Humlegård.

Kilder: Magnus Ranstorp, terrorekspert ved den svenske Forsvars-høyskolen, brifer sikkerhetstjenester i Europa og leder en arbeidsgruppe i EU som skal forebygge Syria-krigere. Anthony Glees, britisk terror- og etterretningsekspert. Per Christian Gundersen, kommandørkaptein ved Forsvarets høyskole og med spesialfelt Syria. Cato Hemmingby, forsker ved Politihøgskolen. Yousef Assidiq, skribent og debattant som jobber mot radikalisering og ekstremisme.

Mer om

 1. Terror

Flere artikler

 1. Eksperter om syriakrigerne: De er trent i geriljakrig og terror

 2. PST frykter terrorgruppe med kamperfaring fra Syria: Slik rekrutteres Syria-krigerne

 3. Slik har syriafarere angrepet før

 4. Terrorekspert: IS har urovekkende stor rekkevidde

 5. Terrorekspert: - Vil skremme terrorister

 6. Lippestad vil redde ungdommer fra ekstremisme

Fra andre aviser

 1. PST: Terrorgruppe kan være i Europa

  Bergens Tidende
 2. - Ikke sammenheng med ramadan

  Bergens Tidende
 3. Terrorceller fra IS kan bli en trussel mot Vesten

  Aftenposten
 4. Slik ble Syria terrorjegernes verste mareritt

  Bergens Tidende
 5. Terrorparadokset

  Bergens Tidende
 6. - Vet ikke om terrorister er på vei

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder