OPPFORDER TIL HANDLING: Natalia (5) sovnet stille inn i januar etter å ha kjempet mot kreftdiagnosen i ett år. Her er hun sommeren 2012 sammen med søsteren Emilie og moren Monika Polbratek, som nå oppfordrer alle som står nær familier som har det tøft om å ta initiativ. Foto: KRISTIAN HELGESEN

- Folk våger ikke banke på døren

Det har gått mindre enn ett år siden lille Natalia måtte gi opp kampen mot kreften. Nå håper mamma Monika Polbratek at hennes erfaringer kan være til trøst for dødssyke Mikkels (14) far.

 • Mona Grivi Norman
 • Shazia Sarwar
 • Maria Mikkelsen
 • Siri Eggen
 • Ingvill Dybfest Dahl
 • Håkon F. Høydal
 • Hilde Kristine Misje

Artikkelen er over seks år gammel

Hun tok kontakt med Torgeir W. Skancke etter å ha lest om ham og sønnen Mikkel i VG Helg for to uker siden. Reportasjen om familien som har levd med dødsangst i 14 år, gjorde dypt inntrykk.

SE VGTV: Den siste klemmen

- Jeg bare gråt og tenkte at vi som har vært i en lignende situasjon vet hva det innebærer og hvor tungt det er - hvor forferdelig det er, sier Monika Polbratek til VG.

Ba om hjelp

BA OM HJELP: Faren til dødssyke Mikkel, Torgeir W. Skancke, bestemte seg for å gjøre noe få pårørende til alvorlig syke våger: Han ba om hjelp. Foto: LINE MØLLER

Faren til dødssyke Mikkel har fått massiv støtte etter at han i kjølvannet av VG Helg-saken skrev på Facebook om hvor langt inne det sitter å be om hjelp.

Der listet han opp tre ønsker: Noen som tar seg tid til å bli kjent med Mikkel, at noen stikker innom på besøk, og hjelp til praktiske ting.

Fem år gamle Natalia sovnet stille inn i januar etter å ha kjempet mot kreftdiagnosen i ett år. Et halvt år tidligere hadde hele Norge engasjert seg i storesøster Emilias ønske om å arrangere verdens beste sommer for femåringen.

HAR DU FÅTT ELLER GITT HJELP I FORBINDELSE MED ALVORLIG SYKDOM? DEL DIN HISTORIE HER .

Polbratek slutter seg til Skanckes oppfordring til alle som står nær familier som har det tøft, om å ta initiativ.

- Vi våger ikke å banke på døren og tilby konkret hjelp. Så lenge man ikke har en fast avtale, kommer man ikke på besøk. Men familier med så syke barn har ikke tid til å være formelle og ta opp kalenderen for å planlegge, sier hun.

Hun råder folk til å komme med konkrete forslag til hva de kan bidra med.

- Ikke si «bare ring hvis det er noe». Vi vet ikke hva vi ønsker eller trenger, vi ønsker bare at barna våre skal bli friske. Ring heller og spør om dere kan ta med barna på kino, eller om dere kan hjelpe til med NAV-papirene, sier hun.

LES KOMMENTAREN: Mot til å hjelpe

VG har snakket med flere pårørende til alvorlig syke som forteller om hvorfor det er vanskelig, men viktig å be om hjelp. I tillegg til Monika Polbrateks historie, får du de øvrige her:

André (50): - Føler jeg ikke har rett til å spørre

HØY TERSKEL: Pappa André Simonsen (50) innrømmer at det har vært vanskelig å be de rundt om hjelp etter at datteren hans Angelica (8) fikk blodkreft. Her er de to hjemme i sofaen i Drøbak i 2012. Foto: HILDE MESICS KLEVEN

André Simonsen (50) har opplevd at to av hans aller nærmeste har blitt alvorlig syke. Både kona Ida (53) og datteren Angelica (8) har kreft. Han innrømmer at det er vanskelig å be om hjelp.

- Det er vanskelig fordi jeg føler at jeg ikke har rett til å spørre om det. Det er tross alt ikke jeg som er syk.

- Selv om jeg av og til kunne ha trengt det, så er det ikke jeg som pårørende som har rett på hjelp, sier han.

Selv har familiefaren hatt mange krevende dager siden 2006 da kona ble diagnostisert med kronisk og uhelbredelig lymfekreft, med flere tilbakefall.

LES OGSÅ:

Slik lever vi med en kreftsyk (krever innlogging)

Akkurat i det hun var på bedringens vei, fikk datteren Angelica diagnosen akutt lymfatisk leukemi - blodkreft, med en tilleggsdiagnose, Philadelphia cromosom, som gjorde hennes situasjon langt mer alvorlig.

- Desto lenger du har stått i en vanskelig situasjon, jo mer redd blir du også for å bruke opp kvoten. Terskelen for å be om hjelp blir høyere, samtidig som det kan bli vanskeligere å ta i mot hjelp, sier han.

Simonsen understreker at både familie og venner har stilt opp for den lille familien. Generelt mener han flere mennesker må tørre å tilby hjelp.

- Mitt store ønske er at mennesker som selv har overskudd og som ser at noen de kjenner kan trenge litt hjelp, setter inn støtet. Noen som prøver å forstå din situasjon eller som gir deg en klapp på skulderen, kan ofte være nok. Jeg er nok langt fra den eneste som syns det er vanskelig å be om hjelp selv om jeg kan trenge det i blant, sier han.

Arild (51): - Definer ditt behov!

VÆR TYDELIG: Arild Stange (51) oppfordrer syke og pårørende til å være tydelige på hva de ønsker og trenger. Her sammen med kona Hanne Moxness, som sovnet inn i september. Foto: PRIVAT

I september sovnet kona til Arild Stange (51), Hanne Moxness (41), inn. Enkemannen mener det at de var tydelige overfor venner og bekjente er hovedårsaken til at de fikk så mye støtte og hjelp underveis.

- Vi var hele tiden klare på at vi ønsket å leve livet tilnærmet likt som før Hanne ble syk. Slik ble det også, blant annet fordi vennene våre følte seg trygge på hva vi ønsket.

- Vi slapp å be om hjelp, og sånn er det fortsatt. Det er jeg veldig takknemlig for, sier Stange.

Kort tid etter at kona ble diagnostisert med kreft i eggstokkene høsten 2012, åpnet 41-åringen

en blogg hvor hun fortalte om livet som kreftsyk. Ektemannen mener åpenheten på bloggen gjorde det lettere - også for venner og bekjente.

- Fortell hvordan du har det og definer ditt behov. Det tror jeg er det viktigste, råder han

Ylvas foreldre: - Vi skulle klare alt selv

ÅPNET DØRENE: Hverdagen til Cecilie Dybing (37) Magne Helander (43) var preget av datteren Ylvas sykdom i fire år. I lang tid prøvde de å klare seg selv. Foto: JAN PETTER LYNAU

Syv år gamle Ylva

døde av kreft 6. november. Hennes siste tid med sykdommen ble fulgt av 85.000 mennesker gjennom pappa Magne Helanders (43) beretninger på Facebook.

I fire år kjempet Ylva mot kreften. Mamma Cecilie Dybing (37) og Magne følte det var veldig vanskelig å be om hjelp, selv om de trengte det.

- Det var en veldig, veldig vanskelig ting å be om hjelp. Jeg skulle klare meg selv, sier Dybing.

- Vi skal være snille og tilrettelegge for alvorlig syke på skolen, arbeidsplassen og i lokaler med ramper og andre hjelpemidler, men vi skal ikke hjem til dem. Vi skal gjemme bort følelser, sier Helander.

Les hele intervjuet med Ylvas foreldre

her.

Cecilie understreker at det er menneskene rundt familien som må trå til, og at det skal så lite til.

Linn (32): - Å be om besøk sitter langt inne

VARMER: Linn Cantigas med sønnen Casper (5). Hun mener personlig innsats varmer mer enn støtte i sosiale medier. Foto: PRIVAT

Linn Cantigas (32) er fylkesleder i Foreningen for hjertesyke barn og er selv mor til hjertesyke, Casper (5). Hun opplevde at en del trakk seg unna da de fikk vite at hun hadde et alvorlig sykt barn.

- Jeg tror det handler om at man er redd for å trå feil, si noe feil, være en byrde. Jeg opplevde det privat, at mange ikke turte å ta kontakt lenger, forteller Cantigas.

- Jeg tror også det handler om den norske kulturen, det er mye vi nordmenn ikke snakker om og vi er vant til at samfunnet ordner opp med det praktiske. Når jeg hører fra andre i foreningen med annen etnisitet forteller de at det nesten alltid er noen på besøk, eller familie og venner som lager middag, sier fylkeslederen - som selv har familie fra Portugal.

- Jeg har en venninne som er på sykehuset med sitt barn nå, og sjelden får besøk. Men å be om å få besøk sitter langt inne, det har man ikke lyst til.

Cantigas innrømmer at hun selv syntes det var vanskelig før hun fikk et sykt barn.

- Jeg tror det å gi støtteerklæringer i sosiale medier er godt når man står i en situasjon. Det varmer, men jeg tror ikke det varmer i lengden på samme måte som å stille opp personlig. Det at man stiller opp er noe man kan leve lenger på enn en «like» på Facebook, sier Cantigas.

Jarle (39): - En «like» betyr ingenting

ÅPEN: Jarle Gogstad (39) på Rikshospitalet tidligere denne måneden, etter å ha operert bort svulsten i høyre lunge: Foto: PRIVAT

Jarle Gogstad (39) fikk 300 venneforespørsler da han begynte

å fortelle åpent om kreftsykdommen sin på Facebook. Men all verdens «likes» kan ikke veie opp for støtten han får fra venner og familie.

Den 13. november i år fjernet kirurgene på Rikshospitalet kreftsvulsten som hadde begynt å vokse i hans høyre lunge. Gogstads optimistiske skråblikk fra sykesenga, som han deler med nær 1500 Facebook-venner, har engasjert både kjente og ukjente.

- Det er kult med 500.000 «likes» på ting du skriver. Men det betyr ingenting for meg.

- Det som betyr for noe for meg er tekstmeldingene, telefonene, besøket og hjelpen jeg får, sier 39-åringen.

Mange har ønsket å bidra, men Gogstad og samboeren har valgt å lene seg på de aller nærmeste. Det er de enkle tingene som teller: at hagemøblene blir pakket inn og at det kommer to favner ved i hus.

- Det betyr alt. Uten den hjelpen hadde det ikke gått rundt, sier Gogstad.

Nå er han friskmeldt, men hverdagen er fortsatt tung.

- I dag er en drittdag. Jeg våknet sendt og har vondt. Da er jeg avhengig av at noen kan hente ungen min på SFO og kjøre oss på fotballtrening i kveld, sier Gogstad.

Les også

 1. Foreldrene etter at Ylva (7) døde av kreft: - Vi skulle klare alt selv

  I fire år kjempet Ylva mot kreften. Mamma Cecilie og pappa Magne følte det var veldig vanskelig å be om hjelp, selv om…
 2. Faren til dødssyke Mikkel (14): - Gå dørstokkmila

  Torgeir W. Skancke våget noe altfor få pårørende til alvorlig syke gjør: Han ba om hjelp. Responsen var overveldende.
 3. Mot til å hjelpe

  Det krever mot å banke på en dør hos noen som lider. Folk ønsker ikke å trenge seg på.
 4. Kjærligheten til Mikkel

  I 14 år har de levd med dødsangsten. Nå forsøker Mikkels familie å forsone seg med slutten.
 5. Søstrenes liv med brorens sykdom

  Søstrene Maja og Pia får en oppvekst som gir dem vonde - men også gode erfaringer.
 6. - Vil gjøre mer enn bare trykke «like»: Leste saken om Mikkel - starter innsamling

  Historien til dødssyke Mikkel (14) og familien hans har rørt mange, etter at den stod på trykk i VG Helg 9. november.
 7. Mikkels foreldre fikk delvis medhold etter press

  VG Helg har det siste året fulgt familien til hjerneskadde Mikkel (14), og deres kamp for et godt liv for han, søstrene…
 8. Ny oppdagelse: Bruker kreftmedisin som smertestillende

  Ved en tilfeldighet fant leger ved Sørlandet sykehus ut at en spesiell type kreftmedisin kan hjelpe pasienter som har…
 9. Mener kreftbarn prioriteres foran andre alvorlig syke

  - Hvis du setter et barn med en genetisk sykdom ved siden av et kreftsykt barn, er jeg ikke i tvil om hvor de beste…
 10. Helsedirektoratet får stryk av Riksrevisjonen

  Riksrevisjonen slakter Helsedirektoratets virksomhetsstyring i en sjeldent krass rapport.
 11. Programleder tok mammografi på direkten - fikk påvist kreft

  TV-verten Amy Robach (40) skulle ta mammografi for å få flere amerikanske kvinner til å gjøre det samme.

Mer om

 1. Helse

Flere artikler

 1. Slik kan du hjelpe familier i krise

 2. - Vil gjøre mer enn bare trykke «like»: Leste saken om Mikkel - starter innsamling

 3. Sosiale medier er «langdistanse-støtte»

 4. Søstrenes liv med brorens sykdom

 5. Pluss content

  Barn – ikke alltid en gave?

Fra andre aviser

 1. Selvhjelptrenden: Lykke er ditt eget ansvar - ulykke din egen skyld | Torgeir W. Skancke

  Aftenposten
 2. Mamma Ida Simonsen: – Vi valgte åpenhet fra dag én. Blogging, egen Facebook-side og brev til alle på Angelicas skole

  Bergens Tidende
 3. Da datteren fikk kreft, inviterte Ida Simonsen (56) hele Norge inn. Nå advarer helsepersonell mot å dele bilder av syke barn i sosiale medier.

  Aftenposten
 4. 10 ting du kan si til en som har mistet

  Bergens Tidende
 5. Har bare ett ønske til bryllupet

  Bergens Tidende
 6. «Det vanskeligste jeg har gjort, var å fortelle barna mine at jeg var alvorlig syk. Siden har de vært de beste pårørende jeg har kunnet ønske meg»

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder