Kan bli orkan – rett inn fra vest

VERSTE PROGNOSE: Slik kan uværet lørdag slå inn lørdag ettermiddag. De mørkeblå feltene indikerer sterk storm, men vinden kan bli sterkere enn dette. Vindkastene kan i følge denne worst-case-prognosen komme opp i 150-200 km/t. Foto: Ill: StormGeo,

Kraftig uvær ventet til helgen

Mulig orkan på vei! Norske meteorologer følger nå med et
uvanlig kraftig lavtrykk som kommer inn over Sør-Norge lørdag. Det blir kraftig, og det skal blåse i minst ett døgn - og enkelte prognoser viser en orkan.

  • Harald Vikøyr

Artikkelen er over fem år gammel

Det er varslet storm dag etter dag den kommende uken – men uværet som kommer lørdag stikker seg ut som det mest illevarslende.

Allerede før helgen lå dette intense lavtrykket i tidagersprognosen fra Det europeiske værsenteret i England. Nå fire dager senere ligger det der fortsatt – og det ser omtrent like kraftig ut.

Prognosene svinger

– Vi ser at prognosene endrer seg litt fra dag til dag, både hva angår posisjon og hvor kraftig det blir. Dagens prognose er muligens en worst-case – men denne viser da også en orkan, sier meteorolog Frode Håvik Korneliussen i StormGeo.

Vindretningen ser også ut til å være maksimalt ugunstig:

KRAFTIG ORKAN: Slår de verste prognosene til, kan stormen lørdag bli et ekstremvær som sammenlignes med romjulsorkanen Dagmar i 2011. Her fra skader i Lodalen. Foto: PER SVEIN REED,

– Vinden kommer rett fra vest, noe som gjør at vinden tar sterkere inn gjennom fjordene og dalene på Vestlandet, sier han.

Ja, Håvik Korneliussen sammenligner prognosene med den ødeleggende Dagmar-orkanen som feide over Vestlandet 26. desember 2011.

Et prognose-bilde på vindstyrken lørdag ettermiddag sier i dag sterk storm oppunder orkans styrke.

Voldsomme vindkast

– Men vinden blir erfaringsmessig sterkere enn dette, vinden i tusen meters høyde er oppe i 40–50 sekundmeter – og dette blir gjerne styrken på vindkastene, det betyr i så fall vind på 150–200 km/t, sier Håvik Korneliussen.

En nærmere analyse av prognosen viser i følge Håvik Korneliussen at uværet meget vel kan bli en orkan:

- Av de alternativene som foreligger, utgjør orkan-versjonen omlag en tredel. Uværet kan også ta en mere sørlig bane og gå mot Danmark, men det er mindre sannsynlig.

Det er også ventet store mengder nedbør i uværet.

Han peker på at uværet fortsatt kan komme i en mer beskjeden utgave, og at kursen kan endre seg slik at det treffer annerledes. Men prognosen tyder på at det meste av Vestlandet vil bli berørt.

FØLGER MULIG ORKAN: Prognosene svinger, men uværet lørdag kan bli en orkan, fastslår meteorolog Frode Håvik Korneliussen i StormGeo. Foto:Hallgeir Vågenes,VG

– Det ser også ut til å blåse ganske lenge, minst 24 timer. Også søndagen vil det bli svært kraftig vind, sier han.

Vil ikke skremme

Hans kollega på Meteorologisk institutt, statsmeteorolog Arild Mentzoni, medgir at han og flere andre har studert den sterke vinden som er ventet fredag, lørdag og søndag.

– Det har potensial, men det er litt tidlig, og vi skal ikke skremme folk. Usikkerheten er stor, både om hvor sterk vinden blir, og hvilket område som får sterkest vind. Vi har derfor blitt enige om at vi foreløpig varsler sterk kuling fredag, på Vestlandet og Agder, muligens kortvarig storm. Lørdag ventes det også kuling, til dels storm. Også søndagen er det ventet mye sterk vind. Men dette er fire dager til, og det er ikke uvanlig med storm nå vinterstid, sier han.

Storm på storm

Lørdagsstormen kommer midt i en tett strøm av kraftige lavtrykk, som gir storm nærmest dag etter dag:

Onsdag kveld: Stort lavtrykk som gir kraftig vind på Vestlandet og kysten nordover – perioder med vind av storms styrke. Vinden varer ut over torsdagen.

Fredag: Et lite, men nokså intenst lavtrykk kommer inn fra De britiske øyene og vil lage storm i Nordsjøen fredag. Også sterk vind på kysten av Vestlandet og Sørlandet.

Lørdag: Svært intenst uvær kommer inn. Ser ut til å gi storm og muligens orkan over hele Vestlandet, og dette kan vare i et døgn. Enkelte prognoser tilsier vindkast opp i 150–200 km/t.

Søndag: Baksiden av samme lavtrykk ser også intenst ut, og vil gi nordvestlig sterk vind søndag, muligens kjøligere.

Tirsdag: Dette er langt fram og usikkert, men her ankommer trolig et nytt kraftig lavtrykk, som i noen prognoser gir en ny storm, andre gir en noe snillere variant.

Januar blir kjøligere

Månedsvarselet for januar ser ikke ut til å gi sannsynlighet for kaldt, stille vintervær, tvert om ser Skandinavia ut til å ligge i en fast strøm av forholdsvis milde og fuktige lavtrykk fra vest.

– Men det er ikke så veldig mildt fremover, påpeker meteorolog Camilla Albertsen i StormGeo, som leverer månedsvarsel til kunder i kraftbransjen:

– Nord-Norge får en kjølig periode, store deler av Midt-Norge ligger om lag på normalen, mens den sørligste delen av Sør-Norge blir mildere enn normalen. Det ser ut til at vi får en nokså sørlig lavtrykksbane, og at denne situasjonen vil holde seg fremover januar.

– Så omlegging til høytrykk og flott vinter er ikke i sikte?

– Vi kan ikke utelukke det, selv om det ikke er det mest sannsynlige. Vi kan fortsatt få en omlegging til kald vinter, sier Albertsen.

Les også

Mer om

  1. Vær

Flere artikler

  1. Stormvarsel: Advarer mot orkan i fjellet, stormflo og høye bølger

  2. Reidar (60) sikrer båtene mot ekstremværet

  3. «Sommerstormen» innleder ukevis med gråvær – men Nord-Norge kan få varmebølge

  4. Sterkere signaler om mer kald vinter: Ny kuldebølge kan vare til påske

  5. Vindkast i sterk storms styrke: Frykt for turister som ikke fanger opp faresignalene

  6. Tropisk orkan har kurs mot Norge – kan gi storm og store nedbørsmengder

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder