IVRIG VERVER: Biskop Bernt Eidsvigs katolske menighet blir beskyldt for å registrere buddhister som katolikker - mot deres vilje. Foto:Berit Roald,NTB scanpix

Forstander for buddhister: Ble oppført som katolikk-medlemmer

Oslos buddhister anklager Oslos katolske kirke for å snikinnmelde buddhistene i deres kristne menighet.

  • Ola Mjaaland
  • Pål Ertzaas
  • Sverre Holm-Nilsen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det går frem i et skriv til Fylkesmannen i Oslo og Akershus, der diamantveibuddhistene skriver at deres medlemmer blir ufrivillig innmeldt i Den katolske kirke.

Politiet tok seg torsdag morgen inn til Oslo katolske bispedømme for å finne bevis for økonomisk kriminalitet. Bispedømmet er siktet for grovt bedrageri av 50 millioner kroner. Biskop Bernt Eidsvig og administrasjonssjefen er også siktet.

– Biskopen og økonomisjefen er siktet. Det gjelder medvirkning til den samme siktelsen som bispedømmet, altså medlemsjuks og paragrafen er straffelovens 271 – grovt bedrageri, sier politiadvokat Kristin Rusdal ved Oslo politidistrikt, til VG.

– Veldig forvirret

I brevet som buddhistene sendte 1. februar i år skriver forstander Sissel Johansen i Diamantveibudhisme Karma Kaguy-linjen at flere medlemmer er registrert i andre trossamfunn:

«Flere av våre medlemmer har tatt kontakt med meg fordi de blir veldig forvirret over at det blir innmeldt ufrivillig inn i et annet trossamfunn.»

Les også: Biskopen siktet for grovt bedrageri.

I brevet skriver Johansen at medlemmenes deres har blitt registrert feil i flere år, og at medlemmene som har klaget er reelle medlemmer hos buddhistene.

Mange år

«Et medlem hos oss har vært medlem hos oss i mange år og har gitt oss et eksempel på hvordan Den katolske kirke har meldt inn vårt medlem uten samtykke.»

Buddhist-forstanderen har lagt ved et skjema til medlemmet fra Den katolske kirken, der det går frem at vedkommende er medlem. Der kan den katolikk-registrerte buddhisten krysse av for ja eller nei til fortsatt medlemskap.

Den katolske kirken viser i brevet til medieoppslag om «svakheter» ved medlemsinnmelding. Det går også frem at brevet sendes til de som ble registrert frivillig eller ufrivillig som katolikker etter 2010.

Buddhistene ønsket ikke å utdype overfor VG hva som har skjedd med katolikkenes medlemsregistrering torsdag kveld:

– Vi har ikke noe kommentar utover at vi anser det som en sak for fylkesmannen, sier styreleder Svein Dam i DKKL.

Beklager

Oslo katolske kirke beklager at buddhistene er registrert som kristne:

– Som vi skriver i pressemeldingen er det ikke i vår hensikt å registrere folk som ikke er katolikker. Det er det virkelig bare å beklage, og det er også noe biskopen er lei seg for, sier Bratbak.

Han bekrefter at de har sendt ut brev:

– Dette er et problem flere har erfart, og det er ikke noe hyggelig å strå oppført i kirkesamfunn man ikke vil være i. Det er en av grunnene til at vi har sendt ut brev og bedt folk bekrefte eller avkrefte om de vil være medlemmer, sier Bratbak

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder