- Vi bør spise mer av all sjømat

Fiskeriministeren trygg på dagens lakseanbefaling

(VG Nett) Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) er sikker på at forskningen på giftstoffer i oppdrettslaks er tatt med i vurderingen når norske myndigheter anbefaler å spise mer fisk.

  • Eva-Therese Loo Grøttum

Artikkelen er over seks år gammel

Mandag kunne VG fortelle at flere eksperter advarer barn, unge og gravide mot å spise oppdrettslaks fordi det er usikkert hvor mye giftstoffer laksen inneholder.

Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen mener de eksisterende kostholdsrådene er gode nok.

- Jeg forholder meg til de offisielle kostholdsrådene som sier at vi skal spise mer sjømat, ikke mindre, sier hun til VG.

- Betyr det at du mener ekspertene tar feil?

- Nei, det har jeg selvfølgelig ingen forutsetning for å si noe om. Men jeg forholder meg til de offisielle kostholdsrådene. Forut for at det blir satt kostholdsråd, så er det en avveining av eksperter som sitter med all den kunnskapen vi har og veier for og mot, og kommer frem til kostholdsråd som jeg tror vi gjør klokt i å følge, alle i hop, sier hun.

- Ikke ansvarlig

Berg-Hansen er sikker på at også forskningen er vurdert når rådene om anbefalt fiskeinntak er utformet.

- Det legger jeg absolutt til grunn, at det er tatt med i de vurderingene som er gjort.

Berg-Hansen har selv sterke eierinteresser i lakseoppdrettsbransjen, gjennom selskapet SinkaBerghansen AS. Hun er derfor ikke til å stole på i spørsmålet om oppdrettslaksen er sunn eller skadelig, mener miljøaktivist Kurt Oddekalv, ifølge NTB.

- Hun har ingen troverdighet overhodet i en debatt om en oppdrettsnæring som hun selv har så sterke interesser i, sier Oddekalv.

KRITISK: Leder i Norges Miljøvernforbund, Kurt Oddekalv. Foto: Jan Petter Lynau

Berg-Hansen avviser at eierinteressene påvirker hennes holdning til å anbefale dagens kostholdsråd.

- Jeg er da fiskeri- og kystminister og er heller da ikke ansvarlig for kostholdsrådene, det er det helseministeren som er. Så derfor går det an å ta en prat med ham for å vite hva de kostholdsrådene innebærer og hvordan de er utarbeidet.

- Men du er ansvarlig for oppdrettsnæringen?

- Enda viktigere, jeg er ansvarlig for Nifes, som har et program som undersøker nivået av fremmedstoffer i all sjømat. Jeg er veldig opptatt av at Nifes skal drive med forskning på alle fiskeslag. Det er viktig for oss som sjømatnasjon.

Høyre krever svar

Høyres næringspolitiske talsmann Svein Flåtten ber fiskeriministeren svare i Stortinget om oppdrettslaks er sunn og ren nok.

- Jeg vil vite hva hun kan gjøre for å forsikre norske forbrukere og omverdenen om at norsk oppdrettslaks er et sunt og rent produkt. Det er det vi har fått høre fra forskerne i en årrekke, sier Flåtten til NTB.

Men det vil ikke fiskeriministeren svare på, og henviser til helseminister Jonas Gahr Støre (Ap).

- Jeg forholder meg til de kostholdsrådene som blir gitt av de myndighetene som gir dem, jeg har ingen andre forutsetninger enn å stole på det som kommer derfra, gjentar fiskeriministeren.

- Du må kunne si om du mener det bør gjøres endringer i oppdrettsbransjen for å få et bedre og renere produkt?

- Nå er det sånn at oppdrettslaksen og villfisken vi har er akkurat like sunn, og følgelig synes jeg det er viktig å si at vi bør spise mer sjømat, ikke mindre. Fordelene med alt det andre som er positivt i sjømaten er så stor, og derfor går kostholdsmyndighetene ut og anbefaler at vi bør spise mer sjømat.

- Bør vi spise mer oppdrettslaks?

- Vi bør spise mer av all fisk, ikke minst sild makrell, torsk, sei, hyse, altså vi har et ufattelig matskap i havet som vi absolutt bør spise mer av. Derfor jobber jeg også intenst for at norske forbrukere skal få større tilgang til all den andre fisken vi har. Oppdrettslaksen er veldig tilgjengelig, jeg håper at alle de andre fiskeslagene skal bli like tilgjengelige for norske forbrukere.

- Men også mer laks?

- Vi bør spise mer sjømat i det hele tatt.

- Så du er ikke bekymret for at informasjonen som har kommet frem i dag vil gjøre at folk spiser mindre?

- Jeg forholder meg til de kostholdsrådene som blir gitt, og anbefaler det norske folk å gjøre det. Det er nøye veloverveide kostholdsråd.

Mer om

  1. Fiskeri
  2. Helse

Flere artikler

  1. Støre taus om lakseadvarselen

  2. - En kilo laks i uken er ingen helserisiko

  3. Leger og professorer: - Ikke spis oppdrettslaks

  4. Den ferske fiskeriministeren ber deg spise mer laks

  5. Fagfolk er uenige om hvor sunn  oppdrettslaksen egentlig er

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder