ANBEFALES: MMR-vaksinen er en kombinasjonsvaksine mot kombinasjonsvaksine mot meslinger, kusma og røde hunder som gis til barn når de er 15 måneder gamle. Foto:NTB scanpix,

Advarer norske foreldre mot vaksinetrøtthet

Overlege Øystein Riise ved Folkehelseinstituttet mener at vaksinemotivasjonen hos norske foreldre kan bli redusert når barnesykdommene dør ut.

Bjørn-Martin Nordby
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Han mener en slik utvikling kan være noe av årsaken til at meslingsmitte de siste ukene har spredd seg i høy hastighet gjennom 17 amerikanske delstater – hittil.

Utbruddet startet i fornøyelsesparken Disneyland før jul. Seks av de første syv som fikk påvist sykdommen var ikke vaksinert.

– Selv om meslinger rundt år 2000 var utryddet i USA har de ikke klart å vaksinere over 95 prosent av barna, sier Riise til VG.

Les også:Vaksinerte ikke datteren – nå sier hun unnskyld

– Ser ikke poenget med å vaksinere

Det er bred enighet over store deler av verden om at 95 prosent vaksinedekning innenfor et avgrenset område er en kritisk grense for å opprettholde såkalt flokkimmunitet.

Det betyr at dersom mange nok vaksineres vil sykdommen ikke ha tilstrekkelig med individer som bærere av smitten. Det gjør at de som ikke er immune heller ikke utsettes for smitte.

– Det kan være en viss vaksinasjonstrøtthet i deler av den amerikanske befolkningen. Det betyr at foreldre ikke lenger ser poenget med å vaksinere barna sine mot en sykdom som er utryddet, sier overlegen.

Nylig fortalte to norske mødre i VG om hvorfor de har valgt ikke å vaksinere barna sine.

– Vet ikke hva sykdommene er

Den siste landsdekkende oversikten fra FHI over vaksinedekningen i Norge stammer fra 2013. Da var det i kun to av 19 fylker at 95 prosent eller mer av toåringene hadde fått MMR-vaksinen, som beskytter mot røde hunder, meslinger og kusma.

Les også:- Uforståelig at nordmenn dropper vaksiner

VAKSINEDEKNING: Så stor prosentandel av toåringene i hvert fylke fikk MMR-vaksine i 2013. Foto: ,

Landsgjennomsnittet har i flere år ligget på 93 eller 94 prosent. Dermed er det foreløpig lite som tyder på at norske foreldre er i ferd med å gå i samme felle som amerikanerne. Riise ser likevel grunn til å advare.

– Hva er det viktigste for å unngå vaksinasjonstrøtthet i Norge?

– Det er at foreldre vet hvorfor man vaksinerer. Tidligere var det meslingepidemier i Norge hvert tredje til femte år, men i dag vet ikke alle hva denne og flere andre barnesykdommer er. Det kan gå utover motivasjonen, sier Riise.

– Det er lett å tenke «hvorfor skal jeg gi mitt barn vaksine mot en trussel som ikke eksisterer», og man blir mer opptatt av mulige bivirkninger.

Det siste større utbruddet i Norge kom i Oslo i 2011, da flere titalls personer knyttet til et miljø med lav vaksinasjonsdekning ble smittet. 13 av de siste 15 årene har antallet meslingsyke i Norge ligget mellom null og ti.

Følger nøye med på kikhoste

For kikhoste er imidlertid situasjonen en annen, der flere tusen smittes hvert år, til tross for at vaksinedekningen blant toåringer har ligget på samme nivå som for MMR de siste årene.

OVERLEGE: Øystein Riise ved Folkehelseinstituttet (FHI). Foto:Privat,

Riise sier det er mange som undrer seg over hvorfor kikhoste har fått et oppsving i antall tilfeller de siste 15 årene.

– Én årsak kan være at legene kan ha blitt flinkere til å tenke på kikhoste og at de tar flere prøver som avdekker dette. I tillegg ser vi at vaksinen ikke beskytter like lenge som vi hadde ønsket.

Ifølge Riise har man sett lignende tendenser ellers i Europa.

– Det er en situasjon vi følger nøye. Andre land har nå sett dødsfall blant spedbarn. Men vi har ikke hatt dødsfall på barn i Norge som følge av denne sykdommen på mange år.

Han opplyser at vaksinen ble innført for å hindre alvorlig sykdom, hjerneskade og dødsfall blant de minste barna. For å bøte på den manglende effekten av kikhostevaksinen over tid ble det for to år siden innført en ny kikhostedose som barn får før de går ut av ungdomsskolen.

For barnesykdommen kusma har det ifølge Riise vært få tilfeller blant de minste barna de siste årene.

– Det er som regel personer mellom 20 og 49 år som blir syke. Med MMR-vaksinen kan beskyttelsen avta over tid, særlig mot kusma. Derfor får vi flere tilfeller i voksen alder. For meslinger og røde hunder er det flere som får god effekt over lengre tid, sier han.

Vurderer hepatitt B-vaksine til alle norske barn

Vaksine mot hepatitt B er også en del av barnevaksinasjonsprogrammet, men tilbys i Norge i dag kun til barn som har foreldre fra land hvor sykdommen er vanlig. Antallet smittetilfeller har sunket de siste årene.

Myndighetene er imidlertid i ferd med å se på om vaksinen skal tilbys alle norske barn.

– Det har vært anbefalt av Verdens helseorganisasjon (WHO) i svært mange år. Ved å kun vaksinere spesifikke grupper, som har større risiko fordi de har foreldre som kommer fra land der sykdommen er utbredt, så kan det hende det glipper, sier Riise.

– Risikogruppen har i tillegg vært på opp mot 20 prosent. Ved å favne bredere mener vi at vi kan gjøre noe med hepatitt B. Men departementet har ikke tatt en endelig avgjørelse.

Tuberkulose øker hos innvandrere

I løpet av de seksti årene fra 1895 til 1955 kostet tuberkulose en kvart million nordmenn livet. Fra 1947 til 2009 ble alle norske barn vaksinert mot sykdommen, men etter det er vaksinen kun anbefalt til barn med foreldre som kommer fra land med høy forekomst.

De siste årene har det vært registrert smitte hos noen hundre personer hvert år.

– Blant dem som er født i Norge har antallet tilfeller av tuberkulose gått jevnt tilbake. Men for personer fra utlandet øker det, sier FHI-overlegen.

Poliofritt Europa

Den alvorlige sykdommen poliomyelitt har ikke vært registrert i Norge de siste 20 årene. I 2002 ble Europa erklært poliofritt, men fortsatt får alle norske barn vaksine mot sykdommen, for å unngå at den blusser opp igjen.

I Afrika og Sørøst-Asia er den fortsatt utbredt.

– Det har vært en del tiltak i forbindelse med familier som kommer til Norge fra Syria. Det er flere land der man har hatt problemer med barnevaksinasjonsprogrammet. Derfor har vi blant annet sørget for at barn og voksne fra disse landene har fått tilbud om poliovaksinasjon med en gang de kommer hit til landet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder